ثبت ملی ۱۰ درخت کهنسال در استانهای البرز و قزوین
۱۰ درخت کهنسال اُرِس، چنار، سرو و گردو با قدمت ۲۰۰ تا هزار و ۴۰۰ سال در استانهای البرز و قزوین در فهرست میراث طبیعی ملی به ثبت رسید.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی؛ مدیرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی با اعلام این خبر گفت: این آثار شامل ۳ درخت چنار کهنسال با قدمت ۳۵۰ تا ۴۵۰ سال و درختان گردو و اُرِس با قدمت ۵۰۰ تا هزار و ۴۰۰ سال در ۵ روستای استان البرز، ۲ چنار ۲۰۰ تا ۳۹۰ سال، ۲ سرو (نوش) با قدمت ۵۰۰ سال و ارس با هزار و ۱۰۰ سال قدمت در ۳ روستای استان قزوین است.
فرهاد نظری افزود: این درختان ضمن رعایت حقوق مالکانه تحت حفاظت، نظارت، حمایت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بوده و هرگونه دخل و تصرف یا اقدام و عملیاتی که منجر به تخریب یا تغییر در اصالت آن شود ممنوع است.
علی قمی اویلی رئیس گروه میراث طبیعی دفتر ثبت آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی، درختان کهنسال را از جمله مهمترین ذخایر ژنتیکی گیاهی و یادمانهای زنده هر کشور عنوان کرد و گفت: چنار از مهمترین درختانی است که در نقاط فاقد جنگل کشور کاشته میشود و اهمیت و موارد استعمال آن در مناطقی مانند اصفهان به حدی است که کشاورزان آن را میخ طلایی مینامند.
وی گونههای چنار موجود در جهان را ۷ گونه اعلام کرد و افزود: از این ۷ گونه تنها یک گونه آن در کشورمان وجود دارد.
قمی اویلی با توجه به قدمت بالای درختان اُرِس، این درختان را از جمله درختانی با ویژگیهای منحصر بفرد ژنتیکی برشمرد که آنها را از سایر درختان متمایز کرده و موجب بقای آنها در طول قرنها شده است.
وی جالبترین و ارزشمندترین رویشگاههای اُرِس ایران را ۶۰ کیلومتری کلات نادری استان خراسان رضوی، منطقه حاجی آباد گرگان در استان گلستان و دره قورخود خراسان شمالی عنوان کرد.