وی درخصوص علت مرگ فوت شدگان مصرف مواد مخدر گفت: نزدیک به 70 درصد این افراد به علت مصرف بیش از اندازه ( اُور دُز) بوده است نه مصرف مواد ناخالص.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا جسدی به علت آلودگی هوا به مراکز سازمان پزشکی قانونی ارسال شده است؟ افزود: آلودگی هوا فوت آنی نمی دهد و نمی شود دقیق گفت .
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: فقط سه بانک چشم در کشور مجوز فعالیت دارند و هیچ بانک چشمی در مشهد مجوزی دریافت نکرده است.
دکتر احمد شجاعی در نشست خبری افزود: یک بانک چشم در تهران بسیار فعال است که سالهاست فعالیت می کند و حدود سه سال پیش هم بانک چشمی در شیراز مجوز فعالیت گرفت که دومین بانک چشم قوی کشور محسوب می شود و سومین بانک چشم در بیمارستان فارابی و آن هم طبق ضوابط فعالیت می کند.
وی گفت: بانک مرکزی چشم بر این سه بانک چشم نظارت دارد و پزشکی قانونی هم نظارت می کند.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور افزود: چندی پیش شاهد بودیم که ساختمانی در مشهد با حضور وزیر بهداشت زمینی به عنوان بانک چشم کلنگ زده شد که هیچ بانک چشمی در مشهد مجوز ساخت و فعالیت نگرفته است و وزیر بهداشت هم که از من پرسید در پاسخشان گفتم که این بانک چشم مجوزی نگرفته است.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: ارائه آمار تعداد خودکشی ها در کشور به هیچ وجه به صلاح نیست اما حدود 25 درصد خودکشی ها در میانگین سنی 30 تا 39 سال رخ داده است.
دکتر احمد شجاعی در نشست خبری افزود: در اردیبهشت سال گذشته آماری در بحث خودکشی ها ارائه شد که متاسفانه در همان ماه شاهد افزایش اقدام به خودکشی بودیم و به این نتیجه رسیدیم که وقتی رسانه ها آمار خودکشی ها را برجسته می کنند همه اقدامات صورت گرفته برای پیشگیری بی اثر می شود.
وی گفت: ما در مقایسه با آمار جهانی آمار بسیار پایینی در بحث خودکشی داریم اما سال گذشته که رسانه ها به این موضوع پرداختند حتی ما شاهد خودکشی دونفره هم بودیم که وقتی این نوع خودکشی هم انعکاس رسانه ای داشت بلافاصله در یک استان دیگر هم شاهد خودکشی دو نفره بودیم.
شجاعی در باره شیوه خودکشی ها نیز افزود: 52 درصد خودکشی ها به صورت حلق آویز، 17،8 دهم درصد مصمومیت با سم ، 7 درصد مسمومیت دارویی، 6 و شش دهم درصد سلاح گرم ، شش و نیم درصد سوختگی و 4 و دو دهم درصد به صورت سقوط از بلندی بوده است.
وی گفت: هفت و نیم درصد خودکشی ها زیر 18 سال، 21 و نه دهم درصد 18 تا 24 سال ، 15 و 3 دهم درصد 25 تا 29 سال، 25 و سه دهم درصد 30 تا 39 سال و 16 و یک دهم درصد بالای 50 سال رخ داده است.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: میزان شکایت های واصله از متخصصان و پزشکان عمومی در سال 95 در مقایسه با سال 94 افزایش یافته است.
دکتر احمد شجاعی افزود: میزان شکایت از جراحان زنان و زایمان 22،7 درصد، جراحان عمومی 54،7 درصد، ارتوپدها 21 درصد، دندانپزشکان 26،6 درصد و پزشکان عمومی 42،6 درصد افزایش پیدا کرده است.
وی درباره علت این افزایش گفت: برخی عوامل رفتاری کادر درمانی اعم از پزشک، پرستار و منشی، نبود آگاهی بیماران و بستگان درباره نوع بیماری و عوارض آن، هزینه های درمانی و هزینه های مربوط به عوارض درمان و همچنین بدبینی های ایجاد شده به پزشکان و کادر پزشکی از جمله علل این افزایش شکایات است.
شجاعی افزود: البته مردم در دو دهه اخیر با حقوقشان بیشتر آشنا شده اند و دایره درمان هم گسترش یافته است به این ترتیب که ما هم اکنون چند ده هزار پزشک عمومی در کشور داریم که سالانه چند ده میلیون خدمت ارائه می کنند و مثلاً متخصصان زنان و زایمان در طول سال چند میلیون خدمت ارائه می کنند که در سال گذشته هزار و 157 شکایت از این متخصصان به ما واصل شده که 453 نفر محکوم و 704 نفر تبرئه شدند.
رئیس سازمان پزشکی قانونی همچنین درباره تعداد جلسات کمیسیون های قصور پزشکی هم گفت: در سال گذشته در مجموع بیش از هفت هزار پرونده رسیدگی شد که در مقایسه با سال پیش از آن 27 درصد افزایش داشته است.
وی در پاسخ به سوالی درباره آخرین جزئیات پرونده مرحوم عباس کیارستمی افزود: ما درباره هیچ پرونده ای اظهارنظر غیرتخصصی نمی کنیم و در مورد ایشان باید ذکر کنم که هیچ جسدی برای بررسی به پزشکی قانونی ارسال نشد که بتوانیم علت فوت را تشخیص دهیم و فقر پرونده را فرستادند و ما بر اساس آن نمی توانیم اظهار نظر کنیم.
شجاعی گفت: بطور قطع اگر جسد می آمد ما می توانستیم تشخیص دهیم که آیا در روند درمان قصور صورت گرفته است یا نه؟
وی افزود: البته پس از فوت مرحوم کیارستمی در سازمان نظام پزشکی جلسات مفصلی پیش از ارائه شکایت اولیاء دم برگزار شد نهایتاً تشخیص دادند که پزشک در درمان قصور کرده است و بعد اولیاء دم در دادسرای عمومی و انقلاب تهران شکایت کردند و دادسرا نیز از پزشکی قانونی در خصوص قصور و تأثیر آن در فوت سوالاتی کرد.
شجاعی گفت: ما موظف نیستیم پاسخ سوالات اشخاص را بدهیم و فقط پاسخ دادگاه را می دهیم و بر همین اساس در کمیسیون های کارشناسی پزشکی قانونی تشخیص داده شد در مراحل درمانی، قصور رخ داده است اما با توجه به اینکه جسد نیامده بود اظهار نظر درباره علت مرگ برای ما روشن نیست.
وی افزود: متأسفانه پرونده بالینی از فرانسه به ایران ارسال نشد و فقط چند صفحه توضیحات پزشک معالج آمده بود.
شجاعی در پاسخ به سوالی در خصوص بانک ژنتیک گفت: تقریباً اطلاعات 10 هزار مجرم وارد این بانک شده است و امسال بنا داریم اطلاعات ژنتیکی 30 هزار مجرم دیگر را وارد کنیم.
وی افزود: برخی مشاغل پرخطر از قبیل آتش نشانان هم اگر اطلاعات ژنتیکی آنها در بانک ژنتیک جمع آوری شود اقدام بسیار مناسبی است.
شجاعی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا سازمان پزشکی قانونی برای کاهش قصور پزشکی برنامه ای دارد؟ گفت: ما غنی ترین آمار و اطلاعات را در اختیار داریم که به مراجع مربوطه ارسال می کنیم و حتی برای جلوگیری از آسیب های اجتماعی پیشنهادهایی داده ایم.
وی افزود: در بحث حوادث رانندگی 50 درصد علت فوت ضربه به سر است و ما این را به نیروی انتظامی اعلام کرده ایم.
شجاعی گفت: معاونت آموزش و پژوهش سازمان پزشکی قانونی کشور ده ها همایش برای کادر درمانی در شهرهای مختلف برگزار کرده است و برگزار خواهد کرد تا در این زمینه شاهد کاهش قصور پزشکی باشیم.
عربستان جواب کالبدشکافی شهید رکن آبادی را به ما ارسال نکرد
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: پیکر شهید رکن آبادی در عربستان کالبدشکافی شد و پس از اینکه یک سری از احشاء برداشته شد، پیکر مومیایی شده به کشور بازگشت اما جواب کالبدشکافی را از کشور عربستان همچنان دریافت نکرده ایم.
دکتر احمد شجاعی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا بعضی از اعضای بدن شهید رکن آبادی موجود نبود؟ افزود: از لحاظ پروتکل های بین المللی هرجا فوت رخ دهد همانجا پیکر کالبدشکافی می شود و پس از آن جسد را به صورت مومیایی شده به کشور مبدأ برمی گردانند.
وی گفت: درباره پیکر شهید رکن آبادی شاهد بودیم که یک سری از احشائش نبود و ما به همین علت چون جواب کالبدشکافی را هم از عربستان دریافت نکردیم درباره تعیین علت فوت هیچ اظهار نظری نکردیم.
شجاعی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بالاخره در حادثه پلاسکو چند پیکر غیرآتش نشان شناسایی شد؟ افزود: در این باره آمارهای ضد و نقیضی از مفقودی ها می دادند اما همه پیکرها و اعضای بدن که به پزشکی قانونی ارسال شد هویتشان را شناسایی کردیم و فکر می کنم از تعداد کل اجساد شش مورد مربوط به غیرآتش نشانان بود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه علت مرگ چهار آتش نشانی که پیکرشان در موتورخانه بود چه بود؟ گفت: ما فعلاً با این چهار پیکر کاری نداریم اما در برخی کارشناسی ها شاهدیم که برخی نگاه های سیاسی و جناحی حواشی درست می کنند.
شجاعی افزود: یکسری از پیکرهای ارسالی به سازمان کاملاً سالم بود اما هیچ آثاری مبنی بر خفگی در این اجساد قابل مشاهده نبود و به نظر ما علت فوت ناشی از ریزش آوار و یا شکستگی و خونریزی بوده است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا کشف هفته ای 100 جسد مجهول الهویه در کشور صحت دارد؟ گفت: اینگونه آمارها تکذیب می شود و بسیاری از اجسادی که به محض ورود به مراکز پزشکی قانونی مجهول الهویه هستند بعد از دو روز شناسایی می شوند و اینگونه آمارها به شدت تکذیب می شود.
رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: در سال گذشته یک میلیون و 974 هزار و 249 معاینه در مراکز این سازمان انجام شد که در مقایسه با سال پیش از آن دو و نیم درصد رشد داشت.
دکتر احمد شجاعی افزود: از این تعداد معاینه بیشترین معاینات مربوط به نزاع، مصدومان تصادفات و معاینات بارداری و حاملگی بوده است.
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته 58 هزار و 181 جسد معاینه شده است گفت: این آمار در مقایسه با سال 94 حدود یک درصد افزایش داشته است.
شجاعی افزود: آزمایشگاه سم شناسی سازمان نیز در سال گذشته 47 هزار و 619 پرونده را بررسی کرده که در مقایسه با سال پیش از آن 4،7 درصد افزایش داشته است.
وی گفت: تعداد پرونده های کار شده در آزمایشگاه ژنتیک نیز در سال گذشته با شش هزار و 248 مورد، افزایش 38،6 درصدی در مقایسه با سال 94 داشته است و در زمینه آزمایشگاه پاتولوژی هم با 13 هزار و 212 پرونده کار شده شاهد افزایش 21 و نیم درصدی در مقایسه با سال 94 بوده ایم.