بازار سرمایه یک محیط رقابتی و شفاف است و از ضریب نقد شوندگی بالایی هم سود می برد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ سید رضا پاورسی کارشناس ارشد بازار سرمایه گفت : بورس در مقایسه با با بازارهای اقتصادی دیگر مانند کالا و کار و پول ؛ از پویایی زیادی هم بهره می برد و در سال های اخیر هم دچار رفتارهای حباب گونه و فریبنده نشده است.
وی اظهار داشت : حتی برخی ها می گویند بازاری خیلی آبرومند بوده است و می تواند الگویی برای توسعه واقعی تولید باشد و مسیر اقتصاد مقاومتی از همین بازار باید عبور کند و باید در سال اقتصاد مقاومتی ؛ اشتغال و تولید مورد حمایت قرار گیرد.
پاورسی گفت : هم سنجی بزار سرمایه در دنیا هم شنان می دهد نمادهای مبهم گروه های اقتصادی قرار نیست با هر قیمتی و همیشه و در هر شرایطی باز باشد ، بلکه گاهی نیاز است نمادها بسته بماند تا پدیده نافرمانی اقتصادی جرات ظهور در بازار سرمایه را نداشته باشد.
وی تصریح کرد : بورس باید با تکیه بر شاخص های اقتصاد واقعی و بخش مولد و اطلاعات شفاف به حرکت خود ادامه می دهد و رفتارهای ریاکارانه را بر نمی تابد و همه این تلاش ها به نفع سهامداران است.
این کارشناس گفت : بسته شدن نمادها هرگز افتخار نیست اما برای اصلاح امور مالی و حفظ حقوق ذینفعان ضروری است تا سهامداران دچار زیان شوند.
وی افزود : بعد از تجمعهای پیاپی سپردهگذاران موسسات مالی غیرمجاز مقابل ساختمان بانک مرکزی در میرداماد، حال نوبت به تالار حافظ است تا شاهد سهامدارانی باشد که باید تاوان سوءمدیریت مدیران متخلف را بدهند.
این کارشناس اظهار داشت : تالار بورس هنوز هم هیجانی است؛ بازاری که اگرچه قرار است نقش بزرگی در تامین مالی کشور داشته باشد، اما هنوز هم عدهای هستند که نمیخواهند این بازار آرامش داشته باشد.
وی تصریح کرد : رقابت و شفافیت موضوعی است که خوشایند خیلیها نیست و البته،
برخی مدیرانهم نباید هزینه تخلفات و سوءمدیریتهای خود را به سهامداران تحمیل کنند.
پاورسی گفت : خوشبختانه بورس ایران آرام آرام به دوران بلوغ نزدیک میشود ، ابزارهای مالی جدید را رونمایی میکند تا خود را گام به گام به پیش برد؛ اما آرامش حتما باید همراه این بازار باشد تا بتوان از آن به بهترین شکل بهره برد.
وی افزود: بازار سهام، یک بازار رقابتی است که در آن، همه شرکتهایی که حضور مییابند باید شفاف باشند و اطلاعات مورد نیاز سهامداران را هم اعلام کنند تا بلکه ذینفعانشان قانع شوند که این مجموعههای بورسی، شرایطی به مراتب بهتر از آن دارند که سهامدار، پول خود را از این سهم بیرون کشیده و وارد سهم دیگری کند.
البته این اولین باری نبود که صدای 70 تا 80 نفر از سهامداران شرکت کنتورسازی شنیده میشد.
فروردین ماه امسال، آنها بار سومشان بود که در اولین روز نمایشگاه بورس، بانک و بیمه گردهم در غرفه سازمان بورس جمع شدند و خواستند تا به حقشان رسیدگی شود، همان حقی که اکنون ضایع شده و مال و منالشان را دود هوا کرده است
وی افزود : البته کمی قبلتر، در آذرماه و بهمن 95 هم آنها جلوی سازمان بورس جمع شده بودند و شعارشان هم اعتراض به مدیران شرکت و سازمان بورس بود؛ سهامداران این مجموعه معتقدند سازمان بورس در زمان ریاست قبلی، در بازگشایی نماد این شرکت اشتباه کرده است؛ حال آنها میخواهند تا رئیس جدید کمکشان کند.
پاورسی اظهار داشت : صدایی که روز گذشته در تالار بورس شنیده شد و تلاش شد تا مسئولان سازمان بورس را به واکنش وا دارد، فریاد کمک خواهی بود که خواستشان کمی با لحن تند، شعار و فریاد البته همراه شد. اکنون یک مقام مسئول در سازمان بورس و اوراق بهادار البته میگوید که مدیران سازمان بورس هم، از آن شرکت خاص شکایت کردهاند و مدیرعامل با قرار وثیقه 500 میلیارد تومانی به اوین فرستادهاند.
حالا 10 ماه از بسته بودن نماد کنتورسازی ایران میگذرد. پرونده در مراجع قضایی در حال گذران روندش است و سهامدارانی که با خون دل پول درآورده بودند، منتظرتر از همیشه؛ در این میان اگرچه اعتراض روز گذشته سهامداران این شرکت، صدایی بلند داشت، اما صحنههای بدی هم خلق کرد؛ از ورود تعدادی از سهامداران به رینگ معاملاتی گرفته تا درگیری با نیروهای حفاظتی بورس که این خود نکته منفی این اعتراض به شمار میرفت.
پاورسی گفت : همین هم البته باعث شد که بهانه خوبی برای برخیهایی فراهم کند که حال و هوای بورس را ابری و طوفانی جلوه دهند.
این کارشناس تصریح کرد : ورود برخی از سهامداران عصبانی شرکت کنتور سازی به رینگ معاملات و بر هم زدن نظم و در گیری با نیروهای حفاظتی تالار بورس، نکته منفی حرکت اعتراضی دیروز بود؛ حرکت مجرمانه ای که اگر باب شود، سنگ روی سنگ بند نمی شود و هر اعتراضی را به بی قانونی منجر میکند؛ اگرچه این تکلیف دستگاههای حاکمیتی از جمله وزارت امور اقتصادی و دارایی است که تکلیف سهامداران کنتورسازی را مشخص کرده و توجهی هم به بازار سرمایه داشته باشد؛ بازاری که میتواند برای تولید و اشتغال کشور بسیار موثر باشد.
وی ادامه داد : برخی کارشناسان بر این باورند که در جریان چنین پروندههایی، این مدیران متخلف هستند که باید جریمه شوند نه سهامداران؛ چراکه جریمه سهامدار در بالا و پایین شدن ارزش داراییاش است و از همه مهم تر، قفل شدن سرمایه مردم به بهانه تخلف مدیران یک شرکت یا اوضاع وخیم واحدهای تولیدی، دردی دوا نمیکند.
وی افزود : دولت باید ورود کند. در این شرایط دولت میتواند با اندک حمایتی به چرخیدن چرخهای این واحدهای تولیدی کمک کند. موضوعی که اگر محقق شود هم به سود تولید است و هم هوای سهامدارانی را دارد که به جای سوداگری در کوچه پس کوچههای ارز و دلار به تالار شیشهای اعتماد کرده است.
پاورسی اظهار داشت : این در حالی است که در همین چند ساعتی که اوضاع در بازار سرمایه متشنج بود، برخیها هم بر طبل خرابی حال بورس و بازار سرمایه کوبیدند و اعتراض سهامداران یک شرکت را، اعتراض همه سهامداران به حال خراب بورس تفسیر کردند؛ در حالی که به نظر می رسد بازار سرمایه بازیگرانی دارد و ذینفعانی.
وی تاکید کرد : اعتراض حق مسلم اهالی این بازار است. بازاری که بازیگرانش، داراییشان را در آن به کار گرفتهاند.
اینجا در بورس ایران اکثراً میدانند که مشکلشان در سودهای بالای بانکی، نچرخیدن چرخهای اقتصاد و زمین خوردن کسب و کار بنگاههاست. سود بانکی این روزها خیلی ها را وسوسه کرده تا پول بی درد سر دربیاورند و تن به کاری ندهند. آش نرخ سود آنقدر شور است که صدای معاون اول و وزیر اقتصاد را هم درآورده است؛ البته برخی سختگیریهای بانک مرکزی بر سر صورتهای مالی بانکها نیز مشکلاتی را ایجاد کرده و زمینه ساز دردسرهای زیادی ایجاد کرده است که آن هم اعتراضاتی را در پی داشته و صدای سهامداران را درآورده است.
این کارشناس گفت : اما موضوع هر چه که باشد، ممکن است سهامداران دیگر را هم به تحریک وادارد، اما نباید به این امر دامن زد که بازار سرمایه ایران مشکلات زیادی دارد، بلکه اگر می خواهیم پای سرمایه گذاران خارجی هم به بازار بورس ایران باز شود، علاوه بر اینکه باید اوضاع را مدیریت کردف باید شرایطی را هم فراهم کرد که سهامداران به پای سوءمدیریتها نسوزند.
بازار سرمایه متعلق به همه اقتصاد ایران و همه جمعیت ایران اعم از ده میلیون سهامداری است که بزودی میزبان 50 میلیون سهامدار سهام عدالت هم خواهد شد و از دولت هم انتظار می رود جایگاه ان را حداقل با بانک مرکزی هم تراز ببنید.
اگر علاقه به تولید بیشتر شود و راه کسب و کار هموارتر باشد ، حال بورس خوب میشود که عزم دولت را در حمایت از بازار سرمایه طلب میکند.
بازار پولی مهم ترین و حساس ترین بازار اقتصادی است که ضریب نوسان سیاست ها و برنامه های ان ، بازتاب سریع و صریحی در کل اقتصاد یک کشور و حتی اقتصاد بین الملل و بازرگانی خارجی دارد.
اگر همه این منابع (1300 تریلیون تومان حجم نقدینگی) در فرایند تولید و اقتصادی توزیع شود بی تردید می تواند به ایجاد انقلاب تولیدی کمک کند ، در آن صورت عمده نارسایی ها و مشکلات در همه بازارهای اقتصادی برطرف خواهد شد در ان صورت بازار سرمایه هم تقویت می شود. اما رقابت منفی در پرداخت سود بالاتر به سپرده ها همچنان دردسرساز بوده است.
این کارشناس اظهار داشت : بازار پولی در هیچ اقتصادی ، جزیره جدا از کل اقتصاد نیست بلکه یکی از ستون های خیمه اقتصادی ملی و فراملی است که در کنار بازارهای سرمایه ، کار و کالا برای رشد و توسعه پایدار و غیرتورمی نظام اقتصاد ملی ، سیاستگذاری ، آینده پژوهی ، برنامه ریزی و تلاش می کند.
تجارب رفتاری و عملیاتی و علمی بازار پولی و بازارسرمایه در همه اقتصادهای توسعه یافته و در حال توسعه نشان می دهد بانک ها باید به سمت تامین مالی خرد وکوتاه مدت حرکت کنند نه اینکه با حضور گسترده در بازار کالا و خدمات و بنگاه داری بخواهند به تامین مالی بلند مدت وارد شوند که البته در این حرکت انها نیز معوقات گسترده شکل گرفته است.
یکی از دلایل وجود مشکل در بخش های صنعتی و اقتصادی کشور عدم توانایی ارائه خدمات سیستم بانکی است.
پاورسی اظهار داشت : رسانه های گروهی هم باید در این زمینه موثرتر عمل کنند.
برنامه های اقتصادی رسانه ملی شامل تهیه و پخش گزارشها و اطلاع رسانی از اوضاع اقتصادی و تبیین رویکردها و اینده پژوهی در عرصه های اقتصادی سرزمین و حتی اقتصاد فراملی است.
وی افزود: " سرنوشت توسعه اقتصادی" امروزه فقط در دانشکده های اقتصادی یا پژوهشکده های اقتصادی و بازرگانی تعیین نمی شود ، بلکه بیشترین اثربخشی یا ناکامی ان را می توان در رفتارهای رسانه های گروهی جستجو کرد.
در کشورهای غربی به ویژه اروپایی که به شدت درگیر بحران مالی اقتصادی و سیاسی بلندمدت هستنتد می توان مشاهده کرد که رسانه ها در باره این موضوع به خوبی و به طور همه جانبه شفاف سازی نمی کنند در حالی که متغیرهای اقتصادی واقعی رو به وخامت است.
از طرف دیگر گاهی برخی مسایل هم بیش از اندازه نمایش داده می شود در حالی که واقعیت با ان متفاوت است.
این کارشناس گفت : در سال اقتصاد مقاومتی ؛ تولید - اشتغال هم رسانه ها بیشترین ارتباط دوسویه را با مردم دارد، بهتر می توانند در تبیین الگوهای اقتصادی ، فرایندهای تولید، اصلاح شبکه توزیع ؛ ترویج فرهنگ صحیح مصرف منابع و تدوین چشم اندازهای اقتصادی عمل کنند.
در واقع امروزه در عصر جنگ رسانه های جهانی و منطقه ای ؛ سنگین ترین مبارزه دانش محور و ایدئولوژیک اقتصادی" از ان رسانه هاست و نباید در دام تله های سیاه نمایی و بزرگ نمایی غیر واقعی بیفتند. گاهی دستاوردها و سیاست اقتصادی خوب به دلیل شیطنت ها و تخریب رسانه های گروهی به ضد خود تبدیل می شود.
این تقسیم بندی به دوره رسانه های غیر فراگیر مربوط می شود و با گسترش دامنه های رسانه های گروهی ، بازار اقتصادی پنجم نیز شکل گرفته است به نام " بازار اقتصادی رسانه " که بخش مهمی و اساسی آن هم به رسانه های مجازی مربوط می شود.
این بازار هم می تواند مانند دیگر بازارها در علمکرد اقتصاد کشور در سطوح خرد و کلان و توسعه اقتصادی اقتصاد ملی نقش افرینی کند و عامل توسعه باشد .
البته همیشه رسانه ها را نمی توان عامل توسعه خواند و رسانه های تخریب کننده هم وجود دارند مانند رویکرد رسانه های بیگانه و غربی و همتایان انها.
این کارشناس گفت : رسانه های غربی و بیگانه و طرفداران انها در داخل همواره دستارودهای اقتصادی کشور را مخدوش می کنند و برخی مشکلات تاریخی را که نتیجه استثمار بیگانگان است ، سیاه نمایی می کنند.
پدیده های خاکستری را هم به شدت سیاه جلوه می دهند و هرگز حاضر نیستند مزیت های اقتصادی را رسانه ای کنند و به دنبال تخریب اقتصادی نظام هستند.
اقتصاد ایران دارای بی نهایت مزیت اقتصادی است و در بحران و رکود اقتصادی جهان ، کمترین تاثیرپذیری را در بخش های واقعی اقتصادی اشته است و باید با تبیین توده مزیت های تولید و ثروت سازی ، توطئه رسانه های غربی را خنثی کرد.
خوشبختانه ادعای رسانه های غربی هیچ مبنای عقلایی و منطقی ندارد.
پاورسی گفت : انتقاد از وضع موجود و رضایت نداشتن به ادامه روند های کنونی در نزد هر انسان و هر جامعه ای ، نقطه اغاز تحول و تطور در عرصه های اقتصادی و اجتماعی محسوب می شود اما رسانه ها باید به خوبی وارد این عرصه شوند.
تلاش رسانه ها باید ضمن تحلیل ها و انتقادها به راهکار اجرایی موثر و مطمئن تری منتهی شود تا همه ملت از اثار و دستاوردهای ان برخوردار شوند و به نقشه راه اجرایی و دقیق و دارای حداکثر مزیت نسبی ، برسد.
این کارشناس تصریح کرد: رسانه های گروهی باید متعهد به "ماموریت " یافتن و نگارش فرهنگ کمک به تولید و اشتغال باشند.
"اقتصاد رسانه " هم تلاش می کند تعادل منطقی را میان طرف های عرضه و تقاضا ایجاد کندکه مسیر رشد و توسعه اقتصادی کشور با اسانی و کمترین هزینه طی شود.
رسانه ها باید یک گام جلوتر از سایر بازارهای اقتصادی حرکت کند تا بسیج اراده و توان اقتصادی شهروندان حقیقی و حقوقی به حداکثر برسد.این مهم باید به رفتار رسانه های گروهی در باره همه بازارهای از جمله بازار پول هم نهادینه شود.
مدیرعامل شرکت کنتورسازی که تحت تعقیب سازمان بورس و اوراق بهادار قرار گرفته، به دلیل عجز از تودیع وثیقه با قرار 5 هزار میلیارد ریالی روانه زندان شده است .
معاون حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار، دلیل تجمع سهامداران شرکت کنتورسازی ایران در تالار حافظ را اطلاعات خلاف واقع و همچنین خودداری از ارائه اطلاعات این شرکت به بورس عنوان کرد.
بنا برگزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، جعفر جمالی در گفتگو با خبر رادیو پیام گفت: مدیرعامل شرکت کنتورسازی که تحت تعقیب سازمان بورس و اوراق بهادار قرار گرفته، به دلیل عجز از تودیع وثیقه با قرار 5 هزار میلیارد ریالی روانه زندان شده است .
وی در پاسخ به این سوال که آیا سهامداران دیگری هم در این بین معترض بودند یا خیر، گفت: از نظر موضوع خیر. این تجمع تنها مربوط به سهامداران شرکت کنتورسازی بود و موضوع دیگری مطرح نبود.
جمالی همچنین در پاسخ به سوال دیگری که هم اکنون تکلیف سهامداران شرکت کنتورسازی چیست و چه تدابیری برای جلوگیری از زیان بیشتر آنها اندیشیده شده است ، گفت : سازمان حسب وظیفه، هم اقدامات انضباطی و هم تعقیبات کیفری را در دستور کار قرار داده است.
معاون حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: از نظر انضباطی بلافاصله مدیران این شرکت سلب صلاحیت شدند و حداکثر جریمه های قانونی درمورد آنها اعمال شده است.
جمالی افزود : از نظر کیفری هم سه شکایت از طرف سازمان به دو مقام در مجتمع امور اقتصادی قوه قضائیه طرح شده است: یکی به عنوان خودداری مدیران شرکت از ارائه اطلاعات . (بند 2 ماده 49 ) ؛ دیگری ارائه اطلاعات خلاف واقع به سازمان( ماده 47) و همین طور تخلف از استانداردهای حسابرسی ( بند 3 ماده 49) که سازمان به عنوان وظیفه حاکمیتی و در مقام ناظر بازار سرمایه از این شرکت شکایت کرده است .
معاون حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: از سوی اداره حمایت حقوقی از سهامداران و به نمایندگی از سهامداران خرد، شکایت این گروه از سهامداران را که مدعی بودند کلاهبرداری و تحصیل مال نامشروع هم در اینجا اتفاق افتاده به مجتمع امور قضایی تسلیم کردیم که متعاقب آن مدیرعامل این شرکت روانه زندان شد.