محمد فرهادی:
شبکه علمی زیرساخت و منبع اطلاعات علمی است
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: شبکه علمی کشور زیرساخت و منبع اطلاعات علمی برای تعاملات و تبادلات اطلاعات علمی در سراسر کشور خواهد بود.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ محمد فرهادی در مراسم آغاز بکار نسل سوم شبکه علمی کشور افزود: شبکه علمی کشور، شبکهای مستقل و با استفاده از فیبر تاریک، همه دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی را به یکدیگر متصل میکند.
وی با بیان اینکه این شبکه امکان اتصال به سایر شبکههای علمی معتبر جهانی مانند شبکه علمی اروپا را دارد، گفت: دانشگاه ها، حوزههای علمیه و مراکز علمی و پژوهشی دولتی و غیر دولتی از مشترکان مهم این شبکه هستند که به بسیاری از آنها در آیندهای نزدیک به این شبکه متصل خواهند شد.
فرهادی افزود: از تسهیلات این شبکه جستجوی منابع دانشگاهی و علمی - پژوهشی است و کاربران میتوانند از این طریق منابع مورد نیاز خود را جستجو کنند.
وی گفت: این شبکه اطلاعات مربوط به کتابخانه ها، دانشگاه ها، پروژههای تحقیقاتی درحال اجرا، بانکهای اطلاعاتی، پژوهشی و آماری کشور را در اختیار کاربران قرار میدهد؛ این شبکه همچنین در بخش علوم انسانی خدمات گستردهای را دراختیار دانشجویان و کاربران قرار خواهد داد.
فرهادی افزود: این پروژه ملی یکی از مهمترین افتخارات زیرساختی توسعه علمی کشور بعد از انقلاب اسلامی محسوب میشود و به عبارت دیگر شبکه علمی کشور شاهراه ارتباطی و انتقال دهنده دانش بین مشترکان خاص خود است که از یک طرف نیازمند خدمات زیرساختی خاص (مانند سرویسهای پرسرعت، بدون تأخیر و امکانات ابری پردازشی خاص) و از طرف دیگرتولیدکننده، توسعه دهنده و ارائه کننده خدمات و اطلاعاتی است که در بستر اینترنت دستیابی به آنها یا ممکن نیست و یا هزینه بالایی دارد.
وی گفت: نسل اول شبکه علمی کشور سال ۷۷ به بهره برداری رسید و در مدت هشت ساله دولتهای هفتم و هشتم در نزدیک به تمامی مراکز استانها و برای دانشگاههای منتخب مورد استفاده قرار گرفت.
فرهادی افزود: نسل دوم شبکه علمی کشور نیز در سال ۸۶ میان وزارت علوم و وزارت ارتباطات طراحی و اجرای آن آغاز شد و در سال ۹۰ به سرانجام رسید.
وی گفت: نسل سوم شبکه علمی کشور با حضور دولت تدبیر و امید با تغییرات اساسی در نگاه به شبکههای ارتباطی از سال ۱۳۹۲ آغاز و هم اکنون به سرانجام رسیده است.
فرهادی افزود: اهم برنامههای نسل سوم شبکه علمی کشور که شاهراه اجرایی نقشه جامع علمی کشور نیز محسوب میشود عبارتند از پوشش کاربری مشترکان در کلان شهرها و مراکز استانها که درحال اجراست.
وی گفت: همچنین پوشش کاربری مشترکان، مجموعهای از متقاضیان دانشگاهی، مراکز تحقیقاتی، مراکز درمانی و آموزش پزشکی، حوزههای علمیه و کتابخانههای تخصصی کشور از دیگر برنامههای نسل سوم شبکه علمی کشور است.
فرهادی افزود: برنامه کسب و کار شبکه علمی کشور به گونهای تدوین شده است که هیچ مشترکی مصرف کننده نیست و خود تولیدکننده خدمات و محتوای علمی خواهد بود.
وی گفت: در این شبکه اپراتور شخصیتی کاملاً مجزا و مستقل دارد و براساس اطلاعات پایگاه استنادی ISI رشد کمیت تولید علم کشور در سال ۲۰۱۶ نسبت به ۲۰۱۵ به ۱۹ درصد رسیده است.
وی گفت: در بررسی ۲۵ کشور برتر بر اساس کمیت تولید علم در دو سال یاد شده، جمهوری اسلامی ایران رتبه نخست جهان در رشد کمیت تولید علم را دارد و 1.8 درصد از کل کمیت تولید علم مربوط به ایران است.
فرهادی افزود: دانشگاههای امیرکبیر، شریف و اصفهان بیشترین کمیت تولید علم را داشته اند و با توجه به تعداد دانشجویان تحصیلات تکمیلی شبکه علمی کشور میتواند ظرفیت بسیار مناسبی برای کشور و جهان باشد.