11تیر سالگرد چهارمین شهید محراب؛
شهادت هنر مردان خداست
محراب معبد عشق است که در برابر یگانه، دوگانه میگذاری و او را آرزو میکنی اما چه سعادتی می برند این محراب نشینان که سرخ به پیشگاه معبود میروند.
به گزارش سرویس فضای مجازی
خبرگزاری صدا و سیما؛ ١١تیر ماه سالروز شهادت آیت الله صدوقی چهارمین شهید محراب است.
آیتالله صدوقی در سال 1287 شمسی، در خانوادهای روحانی در یزد متولد شد. پدر او آقا میرزا ابوطالب صدوقی از روحانیون معروف یزد بود و امامت مسجد روضه محمدیه را بر عهده داشت و یکی از مراجع برتر دوران خود به شمار میرفت. محمد در سن هفت سالگی پدر، و در سن نه سالگی مادر خویش را از دست داد.
وی تحصیلات حوزوی را تا حدود لمعه و قوانین در مدرسه عبدالرحیم خان یزد به پایان رساند و جهت ادامه تحصیلات عازم اصفهان شد و سال بعد برای ادامه تحصیل به قم عزیمت، و حدود ۲۱ سال جهت کسب علوم و معارف اسلامی و استفاده از محضر اساتید بزرگ در آن شهر اقامت گزید. در آغاز چند سالی از محضر آیتالله شیخ عبدالکریم حائری کسب فیض نمود.
بعد از ارتحال آیتالله حائری(ره)، با توجه به اینکه مرجع آن زمان آیتالله سید ابوالحسن اصفهانی در نجف اقامت داشتند و سرپرستی حوزه بلاتکلیف مانده بود، بنا به پیشنهاد امام خمینی(ره) و عدهای از مدرسین حوزه، از آیتالله بروجردی که در آن زمان در بیمارستان فیروزآبادی بستری بودند و محل سکونتشان بروجرد بود، دعوت به عمل آوردند تا به قم بروند و سرپرستی حوزه علمیه قم و طلاب را در آن شرایط خاص به عهده گیرند و برای این امر آیتالله شیخ محمد صدوقی به همراه چند تن دیگر مأمور شده و موفق به جلب نظر آیتالله بروجردی گشتند و آن بزرگوار رحل اقامت در قم افکندند.
آیتالله صدوقی نقش عمدهای در سازماندهی حوزه بر عهده گرفت و ضمن تدریس علوم دینی، خود نیز از محضر بزرگانی چون آیات عظام سیدمحمدتقی خوانساری، حجت، صدر و بروجردی استفاده نمود.
صدوقی در سال ۱۳۳۰ شمسی به یزد مراجعت کرد و بنا به پیشنهاد روحانیون سرشناس یزد، در آن شهر ماند، و به تدریس مشتاقان پرداخت و با ایجاد تغییراتی، مدارس دینی را نوسازی نمود.
آشنایی با امام خمینی (ره)
آیتالله صدوقی پس از چند سال اقامت در یزد، عازم قم شد، و در آنجا با امام(ره) که از مدرسین بزرگ حوزه بودند، بیش از پیش آشنا گردید. آیتالله صدوقی، هفتهای چند جلسه به خدمت ایشان میرسیدند.
با شروع نهضت امام(ره) در سال ۱۳۴۱ و ادامه آن، آیتالله صدوقی نیز با نهضت ایشان همراه و همگام شد و نقش بزرگی را در سازماندهی روحانیون وروشنگری مردم یزد ایفا کرد و از آن تاریخ در تمام فراز و نشیبهای حرکت انقلاب اسلامی از یاران امام(ره) بود و از مروّجان افکار متعالی رهبر کبیر انقلاب اسلامی به شمار میآمد.
پس از تبعید امام(ره) به ترکیه و سپس به نجف اشرف، ارتباط مرحوم صدوقی با امام از طریق مراسلات برقرار بود و تا آخرین حد توان خویش، امام(ره) را در مبارزه با رژیم همراهی میکرد.
صدوقی پیامهای امام(ره) را که توسط تلفن به او میرسید، به اطلاع علمای مشهد، تبریز، شیراز و دیگر شهرها میرساند.
شهید صدوقی در مبارزه با شاه، یکی از محورهای مبارزه به حساب میآمد. او اعلامیههایی در محکوم نمودن جنایات رژیم از جمله فاجعه سینما رکس آبادان صادر کرد، بعد از پیروزی انقلاب نیز در مورد مسائل مهم انقلاب همواره مورد مشورت پیشتازان روحانیت مبارز بود.
با پیروزی انقلاب اسلامی او در سمت نماینده امام (ره) و امام جمعه یزد به فعالیت خود و هماهنگ کردن مردم ادامه داد. از اولین ساعتهای پیروزی، اعلامیهها و اطلاعیههای وی نشان از تلاش او در برقراری امنیت جامعه و حفظ وحدت و یکرنگی داشت. اولین اعلامیه او در ۲۳ بهمن ۵۷ حاوی تبریک پیروزی و تذکر به داشتن هوشیاری در مقابل تلاش دشمن و حفاظت و پاسداری نظام و امنیت شهرها و روستاها بود و سپس توصیه به عمل به دستورهای رهبر انقلاب که مخالفت و تمرد از دستورهای او، مخالفت با احکام شرعی است و رعایت انضباط انقلابی و جلوگیری از هرج و مرج و تخریب با اقدام در چارچوب معین شده از طرف دفتر تبلیغاتی امام (ره) و دولت موقت و خودداری از تعرض به سازمانهای دولتی و خصوصی و دخالت نکردن خودسرانه در بازداشت و دستگیری سران رژیم که کار کمیتههاست.
او در ادامه شرکت مردم در نظرخواهی جمهوری اسلامی و قانون اساسی را لبیک گفتن به خدا و رسولخدا صلیالله علیهوآله میداند و نشانه رشد سیاسی و دیگر مسائل کشور تلقی میکند و حضور مردم را در صحنه سیاسی کشور ناامید کننده دشمن و یک وظیفه الهی میداند. او مردم را دعوت به مقاومت در برابر توطئههای دشمنان میکرد و تهدیدهای دولت آمریکا در محاصره اقتصادی و دخالت نظامی در ایران را شاهد صدقی بر عجز و ناتوانی آمریکا در برابر قیام ملت ایران عنوان مینمود. او جنگ را توطئه آمریکا میدانست و به مردم توصیه میکرد به خدا توسل کنند.
وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، از طرف مردم یزد، برای تدوین قانون اساسی راهی مجلس خبرگان شد و در راه تثبیت اصل ولایت فقیه، تلاش فراوانی از خود نشان داد. ایشان همچنین در ۱۱ مرداد سال ۵۸ به عنوان نماینده امام (ره) و امام جمعه یزد برگزیده شد و به روشنگری و ارشاد مردم همت گماشت.
سرانجام آیتالله محمد صدوقی در روز ۱۱ تیر ۱۳۶۱ مطابق با دهم ماه مبارک رمضان سال ۱۴۰۲ قمری، پس از ادای نماز جمعه در حالی که جایگاه را ترک میکرد، منافقی با به آغوش کشیدن آن بزرگوار و منفجر کردن نارنجکی که در دست داشت، ایشان را در خون خود غوطهور ساخت. در این ترور که در ادامه سیاست و روش پلید منافقان کوردل جهت حذف فیزیکی چهرههای فعال، مؤثر و شاخص انقلاب اسلامی صورت گرفت آن شهید بزرگوار که به حق، شیخ الشهداء و چهارمین شهید محراب نامیده شده است، به آرزوی دیرین خود رسید و به معراج خود که شهادت بود، دست یافت.
...در عصری که استکبار جهانی و فرزندان خلف آن در داخل و خارج، اسلام عزیز را تهدید میکنند، از امثال شهید بزرگوار ما، فقیه متعهد و فداکار اسلام، شهید صدوقی عزیز- رضوان الله علیه- شهید بزرگی که در تمام صحنههای انقلاب حضور داشت و یار و مددکار گرفتاران و مستمندان بود... این مدعیان خدمت به خلق و قیام برای خلق که در بیغولهها خزیده و در حال انقلاب به چپاول اسلحه و مهمات بیتالمال خلق فعالیت شبانه روزی نمودند، اینک که خداوند تعالی چهره کریهشان را آشکار کرد و دستشان را از مال و جان خلقالله کوتاه نمود، چنین خدمتگزارانی را از این خلق میگیرند... این جانب دوستی عزیز که بیش از ۳۰ سال با او آشنا و روحیات عظیمش را از نزدیک درک کردم از دست دادم و اسلام خدمتگزاری متعهد و ایران فقیهی فداکار و استان یزد سرپرستی دانشمند را از دست داد، در ازاء آن به هدف نهایی، که آمال این شهیدان است نزدیک شد. امام خمینی(ره)