نشریه آمریکایی فوربز؛
عربستان و امارات باید ابتدا خود را اصلاح کنند
عربستان سعودی باعث بروز اختلاف میان کشورهای منطقه شده، درحالی که کویت و عمان همچنان بی طرف مانده اند
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛ فوربز نوشت: عربستان سعودی و امارات پیش از آن که قطر را متهم کنند باید به اصلاح کشورهای خود بپردازند.
این نشریه آمریکایی در پایگاه اینترنتی خود و در تفسیری به قلم داگ باندو افزود: عمر سیف غباش، سفیر امارات در روسیه با بیان این که هرکه با ما نیست، دشمن ماست، گفت امارات و متحدان آن درحال بررسی این موضوع هستند که از کشورهای غربی بخواهند بین آنها و قطر یکی را انتخاب کنند.
این موضوع از نظر غربی ها به نظر پیچیده می رسد.
عربستان سعودی و امارات در کنار کشورهای اقماری آنها به ویژه بحرین و مصر با قطر اعلام جنگ دیپلماتیک کرده اند. آنها قطر را به حمایت از تروریسم متهم می کنند اما به احتمال قریب به یقین آنچه برای این دیکتاتوری ها اهمیت بیشتری دارد تمایل به خاموش کردن انتقادهایی است که از جنایات آنها مطرح می شود.
دوحه از گروه های مخالفی مانند اخوان المسلمین که هدف اصلی حکومت عبدالفتاح السیسی در مصر است و شبکه تلویزیونی الجزیره که به انتقاد از حکومت های سرکوبگر خلیج فارس می پردازد، حمایت می کند. قطر همچنین روابط خود را با ایران حفظ کرده است.
درواقع با ولیعهدشدن محمد بن سلمان، ریاض به تهدیدی جدی برای ثبات منطقه تبدیل شده است.
گرچه مقامات آمریکایی تهران را به برهم زدن ثبات خلیج فارس متهم می کنند، این سعودی ها هستند که از شورشیان تندرو در سوریه حمایت می کنند، جنگی تهاجمی در یمن به راه انداخته اند و نیروهای خود را برای حمایت از پادشاهی سنی بحرین در برابر اکثریت شیعه این کشور گسیل می دارند.
نویسنده در ادامه با بیان این که پادشاهی های خلیج فارس خیلی تفاوتی با هم ندارند، افزود: این کشورها عمدتا دیکتاتوری هستند که کویت با برخورداری از یک مجلس منتخب و رسانه ای قوی آزادترین آنها محسوب می شود.
در غیر این صورت چشم انداز نگران کننده است. بیشتر این کشورها بر روی منابع بزرگ انرژی قرار دارند و برای کارهای کثیف خود از نیروهای خارجی استفاده می کنند.
آنها برای دفاع از خود از آمریکاییان بهره می گیرند.
عربستان سعودی غول منطقه است که معمولا نقش رهبری را برعهده دارد. اما قطر با برخورداری از بزرگترین منابع طبیعی گاز جهان که آن را به ثروتمندترین کشور جهان نیز تبدیل کرده از دیرباز یک سیاست خارجی متفاوت را پیش گرفته است.
این مسئله سران ریاض را که عادت کرده اند همه از آنها اطاعت کنند، خشمگین کرده است. از همه بدتر راه اندازی شبکه الجزیره بود که به بهار عربی دامن زد و توانست در منطقه ای که به شدت تحت کنترل است، مخاطبان زیادی پیدا کند.
پس از سفر دونالد ترامپ به ریاض عربستان سعودی، امارات ، بحرین، مصر و مالدیو اعلام کردند روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع می کنند، اتباع آن را از کشورهایشان اخراج می کنند، از اتباع خود می خواهند قطر را ترک کنند، این کشور را محاصره زمینی می کنند، مانع فعالیت شرکت های هواپیمایی قطر می شوند و هرگونه استفاده قطر از قلمرو آبی یا آسمان خود را ممنوع می کنند.
نویسنده در ادامه با اشاره به فهرست 13 ماده ای درخواست ها از قطر، افزود: ضرب الاجل تعیین شده برای قطر سوم ژوئیه به پایان می رسد ولی عواقب رد این درخواست ها از جانب این کشور مشخص نیست.
اکنون سفیر امارات عربی متحده در روسیه با تاکید بر این که غرب باید بین «ما و آنها» یکی را انتخاب کند، گفت: شما باید تصمیم بگیرید می خواهید با یک عنصر تندرو تعامل داشته باشید یا با مردمی که خواهان ایجاد یک خاور میانه قابل قبول هستند.
این درحالی است که وی نماینده کشوری است که در کنار متحدانش کمتر از قطر در زمینه تشدید افراطی گرایی مقصر نیستند. اگر کشوری وجود داشته باشد که به تشکیل خاور میانه ای قابل قبول علاقه مند نباشد به طور قطع عربستان سعودی است.
عربستان سعودی باعث بروز اختلاف میان کشورهای منطقه شده، درحالی که کویت و عمان همچنان بی طرف مانده اند.
علاوه بر آن ریاض و شرکایش دوحه را به سمت ترکیه و ایران سوق داده اند که هر دو کشور برای ارسال فوری مواد غذایی به قطر اعلام آمادگی کرده اند.
نویسنده در انتها تاکید کرده است اگر مرزهای سیاسی خاور میانه برهم بخورد، مقصر دوحه نیست.