ابعاد جدید حمایت آمریکا از کردهای سوریه
هدف آمریکا از حمایت نظامی از کردهای سوریه مجبور کردن ترکیه به مداخله نظامی در سوریه است.
از ابتدا مقامات آمریکایی و اروپایی از مداخله نظامی- زمینی در سوریه برای جلوگیری از سیطره ارتش سوریه و متحدانش بر مناطق تحت اشغال تروریست ها طفره رفته اند. این ناشی از چند نگرانی بوده است:
1- نگرانی از خارج شدن بحران در سوریه از جن گ نیابتی به عرصه رویارویی مستقیم بین قدرت های منطقه ای و بین المللی و تبدیل بحران سوریه به بحرانی فزاینده و غیر قابل کنترل.
2- نگرانی از ظهور مجدد احساسات ضد جنگ در غرب و احساسات ضد آمریکا و صهیونیستی در جهان اسلام.
3- نگرانی از ابعاد اقتصادی مداخله نظامی غرب در سوریه. اقتصاد آمریکا و غرب ظرفیت لازم برای ورود به یک جنگ تمام عیار دیگر را ندارد.
این نگرانی ها سبب شد که استراتژیست های آمریکایی و صهیونیستی تلاش کنند یا از ظرفیت های درونی سوریه یعنی کردها و شورشیان سوری استفاده کنند یا در صورت امکان پای ترکیه و کشورهای عربی را به این کشور باز کنند.
ظاهرا عربستان بدلیل گرفتاری در یمن از تن دادن به این خبط سیاسی و نظامی طفره رفت هرچند ظاهرا در تامین هزینههای نظامی مداخله نظامی در سوریه مشارکت دارد، اما در مورد ترکیه ظاهرا موضوع متفاوت است.
در ظاهر حمایت نظامی آمریکا از کردهای سوریه تلاشی برای تقویت بازوی نظامی غرب در عرصه سرزمینی سوریه در برابر ارتش سوریه و متحدانش بوده است. اما این حمایت جنبه دیگری نیز داشته است و آن مجبور کردن ترکیه به مداخله نظامی انکارا در سوریه است.
در آخرین تحول در این زمینه ترکیه امروز تهدید کرده است که در منطقه شمال سوریه مداخله نظامی خواهد کرد. انکارا در توجیه این مداخله تصریح کرده است قصد دارد یگان های کردی مدافع خلق را از شهر تل رفعت و فرودگاه نظامی منغ در شمال سوریه بیرون کند.
به گزارش شبکه تلویزیونی الحدث، رسانه های ترکیه ای می گویند عملیات آینده در این منطقه با هدف برقراری خط پشتیبانی بین ادلب و شمال استان حلب صورت خواهد گرفت تا زمینه برای استقرار نیروهای ترکیه ای در مناطق کاهش تنش در شمال سوریه فراهم شود.
حتی طرح موضوعاتی مانند طرح ایجاد کشوری کردی را نیز میتوان از این منظر ارزیابی کرد.
به عنوان مثال، رای الیوم امروز در مقاله ای نوشت فکر ایجاد کشور کردی در منطقه به عنوان مزدور قدرتمند و شایسته از حیث اقتصادی و جغرافیایی پدیدار شد تا توازنی به نفع اسرائیل در برابر ترکیه و ایران ایجاد شود.
پایگاه اینترنتی این روزنامه چاپ لندن نوشت: فکر کشور کردی یک فکر گذرا نیست بلکه به طرح خاورمیانه جدید مرتبط است و بر اثر بحران کنونی نیز به وجود نیامده و طرحی است که پیش از بروز این بحران (بحران در منطقه) مطرح بوده است. آمریکا آن را در قانون اساسی برمر گنجانید زمانی که به کردها دولتی اعطا کرد که شرایط جدایی را داشت و اکنون که این حوادث در منطقه اتفاق افتاد این طرح عمیق تر، گسترده و تثیبت شد.
بر اساس این گزارش فکر ایجاد کشور کردی در منطقه به عنوان مزدور قدرتمند و شایسته از حیث اقتصادی و جغرافیایی ظاهر شد تا توازنی به نفع اسرائیل در برابر ترکیه و ایران ایجاد شود. همچنین بازتاب مثبتی بر منافع آمریکا برای رویارویی با روسها خواهد داشت همچنین (این کشور کردی ) گذرگاهی برای اروپا و جایگزینی برای نقش لجستیکی ترکیه خواهد بود.
طبیعی است وقتی انکارا این دیدگاه را بپذیرند سعی میکنند بر مناطق کرد نشین در سوریه سیطره یابد و این یعنی تحقق خواسته پیشین آمریکا و اروپا - یعنی جلب موافقت ترکیه برای مداخله نظامی زمینی در سوریه.
ظاهرا موفقت آمریکا در ترغیب ترکیه به مداخله نظامی زمینی در سوریه سبب شده است که وزیر دفاع آمریکا امروز در دیدار با همتای ترکیهای خود، همراه سازی کردهای سوریه را با واشنگتن، ضروری اما در عین حال موقتی اعلام کرد.
وزیر دفاع ترکیه در این دیدار، ناخشنودی آنکارا را از همکاری واشنگتن با حزب اتحاد دموکراتیک کردهای سوریه (پ ی د ) اعلام کرد. به گزارش امروز پایگاه اینترنتی روزنامه ملیت چاپ ترکیه، جیمز ماتیس وزیر در این دیدار که در حاشیه اجلاس وزیران دفاع کشورهای عضو ناتو در بروکسل صورت گرفت، در پاسخ به ابراز ناخشنودی فکری ایشیق گفت : این همکاری ناشی از ضرورت و موقتی است.
-------------------------
عبدالرضا خلیلی