آغاز مذاکرات درباره وحدت قبرس در سوئیس
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، مقامات بخش یونانی نشین و ترک نشین قبرس امروز چهارشنبه مذاکرات درباره وحدت مجدد این جزیره در دریای مدیترانه را در شهر کران-مونتانای سوئیس آغاز می کنند.
اسپن بارث اید، وزیر سابق امور خارجه نروژ که از سوی سازمان ملل متحد به عنوان فرستاده ویژه در امور قبرس منصوب شده است، وظیفه حساس تلاش برای آشتی این دو جامعه به منظور تشکیل یک دولت فدرال را بر عهده دارد.
دور قبلی مذاکرات که ماه ژانویه در مون-پلرن سوئیس در حاشیه دریاچه لِمان برگزار شده بود، به رغم آنکه پیشرفتهایی داشت، در کل به بن بست رسید.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از کران-مونتانا، اسپن بارث اید در کنفرانسی مطبوعاتی در ژنو گفت: « این مذاکرات ساده نیست و هیچ تضمینی برای موفقیت وجود ندارد. اما فرصتی منحصر به فرد است، زیرا پس از این چند دهه مناقشه می توان به یک راه حل دست یافت.»
نیکاس آناستاسیادس رئیس جمهور بخش یونانی نشین قبرس و مصطفی آکینجی رئیس جمهور بخش ترک نشین قبرس در هتل بزرگی در منطقه گردشگری کران-مونتانا، نخستین روز مذاکرات را با یک کنفرانس با وزیران امور خارجه ترکیه ، یونان و انگلیس که « ضامن » امنیت این جزیره هستند، آغاز می کنند.
از آنجا که قبرس از سال 2004 به عضویت اتحادیه اروپا درآمد، فدریکا موگرینی، مسئول امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این نشست حضور دارد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد که این پرونده را به دقت دنبال می کند، از نیویورک (مقر سازمان ملل متحد) از شرکت کنندگان در این نشست خواست از این فرصت در وهله نخست در جهت منافع قبرس و همچنین در جهت منافع کل منطقه مدیترانه شرقی استفاده کنند.
جزیره قبرس در شرق دریای مدیترانه بین جامعه ترکها در شمال و یونانیها در بخش جنوبی تقسیم شده است که هر دو بخش شمالی (ترک نشین) و جنوبی (یونانی نشین) جمهوری قبرس را تشکیل می دهند. جامعه بین الملل آن را به عنوان یک کشور واحد به رسمیت می شناسد.
تقسیم این جزیره به سال 1974 برمی گردد، یعنی هنگامی که نیروهای ترکیه در پاسخ به کودتایی نافرجام به تحریک آتن با هدف الحاق این جزیره به یونان، به بخش شمالی این جزیره حمله کردند.
پس از آن، منطقه « خط سبز » -خط مرزی بین دو بخش شمالی و جنوبی- تحت کنترل نیروهای کلاه آبی سازمان ملل قرار گرفت.
جامعه ترکهای قبرس در جمهوری ترک قبرس شمالی که فقط آنکارا آن را به رسمیت می شناسد و حدود 3500 نیروی خود را در آنجا مستقر کرده است، ساکن هستند.
فرستاده ویژه سازمان ملل در امور قبرس گفت ماه ژانویه در مورد مسائلی از قبیل تقسیم قدرت، بازگرداندن اموال غصبی، مسائل اقتصادی، روابط با اتحادیه اروپا و تقسیم اراضی بین دو جامعه پیشرفتهای قابل توجهی حاصل شد.
وی درخصوص مسئله امنیت دولت آینده اذعان کرد که دیدگاهها کاملا متفاوت است.
در حال حاضر، سه ضامن امنیت قبرس، حق مداخله نظامی را حفظ کرده اند. اما نیکوزیا که یونان از آن حمایت می کند، خواستار خروج همه نیروهای ترکیه است و مقامات بخش ترک نشین مخالف آن هستند.
به گفته یک منبع دیپلماتیک، ترکیه آماده است 80 درصد حضور نظامی خود را کاهش دهد.