به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکزکرمانشاه، علیرضا امیری معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه با اشاره به شروع فصل گرما و احتمال افزایش شیوع بیماریهای مشترک بین انسان و دام به ارائه نکاتی در خصوص کشتار غیرمجاز و لزوم خودداری جدی شهروندان از مصرف گوشت این نوع کشتار پرداخت. وی با بیان مخاطرات بهداشتی عرضه دام و کشتار غیر مجاز آن اظهار داشت: در پروسه تهیه، انتقال و کشتار دام و توزیع و مصرف گوشت حاصل کشتار غیرمجاز مخاطرات فراوانی وجود دارد که سلامت شهروندان را به خطر میاندازد.
دکتر امیری عرضه دام بیمار، دام تب دار، دام با تغذیه نامناسب، توزین غیرصحیح یا قیمت غیرواقعی و فروش دام مسن یا ماده به خریداران، خطر آلودگی فردی ناشی از ورود به این مراکز و احتمال آلودگی خود شخص خریدار از مخاطرات ناشی از تهیه دام از مراکز عرضه غیر مجاز عنوان کرد.
به گفته معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه، برخی از دامها به دلیل نگهداری در شرایط بد، وضعیت نامناسب تغذیه و حمل و نقل در زمان عرضه جزو دام هایی هستند که قابلیت کشتار نداشته و لاشه این دامها علاوه بر کیفیت پایین میتواند زمینه مناسبی برای فساد و انتقال بیماری باشد.
دکتر امیری افزود: دامهای با تغذیه ناصحیح و لاغری مفرط، دام هایی که در حمل و نقل استراحت قبل از کشتار به آنها داده نشده است و یا دامهای دارای تب بالا برای کشتار بسیار نا مناسب هستند.
وی اظهار داشت: در برخی بیماریها دامها اصولا اجازه کشتار ندارند و عدم دقت در این موضوع و عدم معاینه دام قبل از کشتار توسط دامپزشک و کشتار این گونه دامها سبب آلودگی شدید محیط و به خطر افتادن سلامت استفاده کنندگان این گوشتها میشود.
به گفته معاون سلامت دامپزشکی استان کرمانشاه در سیستم کشتارگاهی دام قبل و بعد از کشتار توسط کارشناسان دامپزشکی معاینه میشود و به دامهای مبتلا به بیماری هایی نظیر کزاز، هاری، شاربن و... اجازه کشتار داده نمیشود و باید با رعایت اقدامات قرنطینهای قبل از ورد به سالن کشتار به صورت بهداشتی معدوم و همچنین در برخی از موارد پس از کشتار قسمت هایی از لاشه دام که قابل مصرف نیست توسط بازرسین بهداشتی دامپزشکی ضبط و سپس معدوم میشود.
دکتر امیری در مورد مخاطرات انتقال دام نیز گفت: برخی از بیماریها میتوانند در صورت تماس با دام به انسان سرایت کنند؛ بیماریهای پوستی همچون بیماریهای قارچی و جربها میتوانند از طریق پوشش خارجی دام و تماس مستقیم با دام به انسان منتقل شوند.
وی یادآور شد: نقل و انتقال غیرمجاز دامها به منظور کشتار، علاوه بر احتمال انتقال بیماری به افراد سالم، میتواند سبب انتقال عامل بیماری دامی از یک منطقه به منطقه دیگر و فراگیر شدن بیماری در منطقه جدید شود.
این مقام مسئول با اشاره به تهدیدهای عرضه کشتار غیر مجاز دام اظهار داشت: تقریبا ۳۰ % وزن یک دام پس از کشتار جزو ضایعاتی است که در چرخه مصرف انسانی قرار نمیگیرد ضایعاتی نظیر خون دام، برخی اجزای درونی دام نظیر محتویات شکمبه و... که در صورت دفع نامناسب بهداشتی میتوانند علاوه بر از بین بردن زیبایی شهری با ایجاد فساد و بوی تعفن در محیط زمینه تکثیر و تزایدحشرات و حیوانات موذی و موجب انتقال عوامل بیماریزا را به محیط اطراف میشود.
وی همچنین از خطر گسترش عوامل بیماری زا از طریق پراکنده شدن خون و دفع غیربهداشتی ضایعات دامی، خطر برگشت اجزای غیر خوراکی دام به چرخه مصرف انسانی، خطر خونگیری ناقص دام و در نتیجه جمود نعشی ناقص و کاهش کیفیت و مدت ماندگاری گوشت و بالارفتن درصد فسادپذیری گوشت در اثر آلودگی ثانویه، تغذیه حیوانات ولگرد نظیر سگ و گربه از ضایعات دامی و احتمال انتقال آلودگی از طریق این حیوانات، تغدیه جوندگان موذی از ضایعات دامی رها شده حاصل از کشتار غیر مجاز و درنتیجه کامل شدن چرخه برخی بیماریهای مشترک انسان و دام و تجمع مگس، حشرات و بوی تعفن در محل ذبح غیر مجاز دام را از دیگر مخاطرات این نوع کشتار برشمرد.