گزارش //
مرکز علوم و ستاره شناسی تهران؛ مرکزی برای افزایش دانش ستاره شناسی علاقه مندان نجوم
مرکز علوم و ستاره شناسی تهران با هدف آشنایی دانش آموزان، دانشجویان، دانش پژوهان در عرصه علوم پایه چون ستاره شناسی، فیزیک و شیمی احداث شده است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما این مرکز در زمینی به مساحت 6 هزار متر مربع و ساختمانی با زیر بنای 3 هزار متر مربع در شمال
تهران و در سال 1379 تأسیس شد.
این بنا وابسته به معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری منطقه یک تهران و در دو طبقه بنا شده است.
مدیر باشگاه نجوم در گفتگو با خبرنگار ما گفت: «سالن نمایش لیزری» یکی از سالن های این مرکز است که در آن دستگاه های مختلفی در زمینه کاربرد علوم اپتیکی وجود دارد.
سید علی وکیلی افزود: نمایش لیزری با طیف دید بالا و دستگاه هولوگرام، فیبر نوری، دستگاه مایکلسون - مورلی و حکاکی لیزری از جمله تجهیزات این سالن است.
وی گفت: در «سالن فیزیک» دستگاه های مختلف برای آزمایش های گوناگون در زمینه های علوم پایه از جمله مکانیک، نور، امواج و اصوات تعبیه شده است.
وکیلی افزود: علاقه مندان می توانند در«سالن سینمای سه بعدی» فیلم های مختلف علمی را به صورت سه بعدی و قابل لمس تماشا کنند.
وی با بیان اینکه در «سالن ترازو ها» ترازوهای مختلفی وجود دارد گفت: بازدیدکنندگان می توانند به کمک این ترازوها وزن خود را در سیارات گوناگون مقایسه کنند.
وکیلی با اشاره به اینکه «تالار کهکشان» یکی دیگر از تالارهای این مجموعه است افزود: در سقف این تالار گنبد نیلگون آسمان طراحی شده است و بازدید کنندگان با صورت های فلکی، ستارگان و منظومه خورشید آشنا می شوند.
در این تالار همایش، جشنواره و برنامه های مختلف علمی نیز برگزار می شود.
وی با تاکید بر اینکه «سالن تفکر»، وسایل بسیار جالبی را در خود جای داده است گفت: در این سالن معماهای مختلف افراد را از نظر هوشی ارزیابی می کند.
مدیر باشگاه نجوم افزود: رصد خانه مرکز علوم و ستاره شناسی تهران مجهز به تلسکوپ های8،12،14 اینچی اشمیت کاسگرین با سامانه جستجو گر خودکار به همراه جی.پی.اس، است.
همچنین 5 عدد تلسکوپ بازتابی و شکستی و یک دستگاه دوربین دو چشمی پیشرفته وجود دارد.
وی ادامه داد: این رصد خانه علاوه بر رصد خورشید، ماه و اجرام غیر ستاره ای به پدیده های نجومی چون خورشید گرفتگی، ماه گرفتگی و گذر سیارات می پردازد.
وکیلی با تاکید بر اینکه در نخستین چهارشنبه هر ماه از ساعت 17 تا21 جلسه آموزشی رایگان برگزار می شود افزود: موضوع هایی چون حیات فرا زمینی و اختر زیست توسط استادان مجرب آموزش داده می شود.
وی با بیان اینکه برگزاری کارگاه های آموزشی بخش دیگری از فعالیت های واحد آموزش مرکز علوم و ستاره شناسی تهران است گفت: کارگاه ساخت تلسکوپ و ادوات نجومی و کارگاه رؤیت هلال ماه از جمله آنها است.
برگزاری بزرگداشت مشاهیر کهن و معاصر ایرانی علمی، نجومی، همایش روز جهانی نجوم از جمله برنامه های این مرکز است.
این مجموعه زیر نظر هیأت علمی فعالیت می کند و از اعضای هیأت علمی این مجموعه می توان از استاد احمد دالکی (پدر نجوم ایران) نام برد.
هم اکنون مرکز علوم و ستاره شناسی تهران سالانه میزبان هزاران نفر از دانش آموزان، دانشجویان، دانش پژوهان و علاقه مندان در زمینه های مختلف علمی و نجومی است.
دوره های آموزشی مرکز علوم و ستاره شناسی تهران در مقاطع مختلف از جمله کارگاه تفکر خلاق، کارگاه رباتیک و هوا فضا، نجوم رصدی، اختر شناسی رادیویی، عکاسی نجومی و آمادگی المپیاد نجوم برگزار می شود.