به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز اراک ؛ دمل چرکین رکود چند ساله ، مدتی است سر باز کرده و هر هفته تجمع کارگری در گوشه ای از استان برپا می شود .
پرداخت نشدن حقوق ، بیکاری ، پرداخت نشدن حق بیمه و پاداش ، و درخواست افزایش حقوق عمده ترین علل تجمعات کارگری ست .
به گفته حاجی پور رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت استان مرکزی ، استان مرکزی ، از دیرباز مهد تولید آلومینینم ، تجهیزات فلزی ، پالایشگاهی و نیروگاهی ، شیشه ، انواع واگن ، تجهیزات انرژی و برق است اما اکنون از رکود بالای چهل درصدی تولید رنج می برد .
بیشتر تجمعات در استان را صنعتگران کارخانه های آونگان ، کمباین سازی ، هپکو ، واگن پارس ، آذرآب در اراک و کارخانه لوله صفا در ساوه تشکیل می دهند .
پارسال مشکلات صنعتی در استان به حدی رسید که تجمعات را از مقابل خود کارخانه یا استانداری مرکزی و سازمان صنعت به خیابانهای مرکز شهر با شعارهای نسبتا تند نسبت به مسئولین و استاندار کشاند .
مسئولین هم با شنیدن اعتراض صنعتگران تنها به کارخانه هپکو سه میلیارد ریال برای معوقه کارگران در شب عید تزریق کردند ؛ راه حل هایی که از منظر کارشناسان موقتی است .
مشکلات صنایع استان سه بار پای وزیر صنعت را به استان باز کرد و بخشی از مشکلات به طور موقت رفع شد اما تجمعات پایان نیافت .
نکته جالب این است که کارخانه های مشکل دار جزو واحدهای بزرگ تولیدی در خاورمیانه نیز هستند .
نعمت زاده وزیر صنعت در سفر اخیر خود به اراک ، منشاء بخشی از مشکلات را سوء مدیریت ها و تحریم های ظالمانه دانست .
نعمت زاده قول پیگیری داده و گفت : چالش های حوزه صنعت یک شبه ایجاد نشده و نیاز است در سایه همدلی؛ اقدامات کارشناسی و بهنگام برای حل آن ها گام برداشت.
مشکلات صنایع به تریبون های نماز جمعه هم رسیده و آیت الله دری نماینده ولی فقیه در استان در خطبه های نماز جمعه هفته پیش با مرور مشکلات ، رفع نشدن آنها را زیبنده نظام و مسئولین ندانست و بر تلاش بیشتر تاکید کرد .
مهدی نیا مدیر عامل کارخانه سازنده ماشین آلات سنگین ، مشکلات را ریشه ای خواند و گفت : چندین سال فعالیت صنایع ماشین آلات را کهنه کرده است و صنایع بزرگ نیازمند ماشین آلات نو و جدید هستند ، از سوی دیگر مواد اولیه بسیاری از صنایع از خارج تامین می شود و همین امر در زمان تحریم به تولید ضربه زد .
مختاری ، مدیرعامل واگن پارس، ظرفیت فعال کارخانه را یک سوم دانست و گفت : رکود اقتصادی و واردات واگن موجب کاهش ظرفیت تولید شده است.
وی افزود : همچنین نبود نقدینگی زمینه ساز تحویل با تاخیر پروژه ها و زمان بر شدن قراردادهاست.
کاتوزیان ، قائم مقام مدیرعامل شرکت صنایع آذرآب اراک ، واردات بی رویه کالاهای مشابه تولیدات داخلی را بزرگترین عامل کاهش تولید داخل عنوان کرد .
وی افزود : آذرآب در صورت فعال شدن تمامی ظرفیت تولید توان ایجاد بیش از چهار هزار فرصت شغلی پایدار را دارد و می طلبد که سیاست های اساسی در قطع واردات بی رویه و حمایت از ظرفیت های زیرساختی صنعت نظیر آذراب در راس برنامه های دولت باشد.
بختیار معاون سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان ، منشاء مشکلات صنایع تولیدی به خصوص صنایع بزرگ را ، کهنه و قدیمی بودن تجهیزات تولید ، برون سپاری پروژه های صنعتی بزرگ کشور و کم توجهی به توان داخل ، بالا بودن نرخ تسهیلات ، بدهکاری کارخانه ها به بانک ها و همکاری نکردن بانک ها برای پرداخت تسهیلات کم بهره ، کمبود نقدینگی و واردات کالا دانست .
بیش از سی واحد از حدود سه هزار واحد صنعتی استان مرکزی را کارخانه های عظیم شامل می شود .
استان مرکزی دومین استان دارنده بیشترین صنایع مادر است و یک سوم مردم استان از محل صنایع بزرگ ارتزاق می کنند .
تا پیش از خصوصی سازی مشکلات کارگری در استان مرکزی وجود نداشت و دغدغه صنعتی ها تولید بود ولی با طرح خصوصی سازی واحدهای صنعتی مشکلات نیز آغاز شد .
آونگان به عنوان بزرگترین واحد تولیدکننده برج های انرژی و مخابراتی ، اولین قربانی خصوصی سازی در استان بود که به گفته مسئولین وقت نه تنها ارزان فروخته شد بلکه به فردی غیر مدیر سپرده شد که سبب بیکاری و پرداخت نشدن حقوق کارگران و تعطیلی کارخانه شد.
مشکلاتی که در آونگان ایجاد شد اولین صحنه های تجمعات کارگری در اراک را شکل داد .
در چند سال اخیر هم این روند ادامه داشته و استان آرام کشور را به صفحه تلوزیون شبکه های خارجی و حتی معاند به عنوان کانون ناآرامی های کارگری کشاند .
از میان بیست کارخانه ی واگذار شده تنها بخت با کارخانه آلومرول اراک یار بود و پس از واگذاری به یک بازاری بومی مسیر رونق را با شتاب بیشتری طی کرد و اشتغال کارخانه دو برابر شد .
مقدسی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس و نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب گفت : نشستی برای بررسی و رفع مشکلات دیگر صنایع استان مرکزی در کمیسیون صنایع مجلس برگزار می شود و مدیران صنایع با هماهنگی نمایندگان شهرستان های تابعه حضور خواهند داشت تا روند برطرف شدن مشکلات سرعت بگیرد .
به گفته لهراسبی کارشناس بخش صنعت ، دست کم از محل فعال بودن هر کارخانه مادر صد واحد تولیدی کوچک هم فعال می شود و توجه به صنایع مادر استان مرکزی از این منظر بسیار مهم است و زمینه ساز رونق تولید و اشتغال نه تنها در استان مرکزی که در استان های دیگر هم می شود .
صاحبان صنایع امیدوارند در سال اقتصاد مقاومتی ؛ تولید و اشتغال گام های اساسی و نه موقتی برای رفع مشکلات کلان صنایع کشور در استان مرکزی برداشته شود .
به روز شدن تجهیزات تولیدی ، تامین مواد اولیه ، ارزان شدن تسهیلات بانکی ، تامین نقدینگی ، اجرایی شدن قانون استفاده حداکثری از توان داخل ، حمایت از واحدهای دانش بنیان و تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه سرفصل هایی است که صنایع برای رونق و تولید و اشتغال نیازمند آنند.