حجت الاسلام والمسلمین حمید شهریاری در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: از این 15 میلیون و 331 هزار و 760 پرونده حدود 11 میلیون و 945 هزار مورد در دادگستری ها بوده و بقیه در شوراهای حل اختلاف ثبت شده است که البته برخی پرونده های شوراهای حل اختلاف هم به مراجع قضایی ارجاع داده می شود.
وی در خصوص مقایسه میزان پرونده های ورودی در سال 95 با سال پیش از آن گفت: پرونده های ورودی به شوراهای حل اختلاف در سال 95 در مقایسه با سال 94 بیش از 2 درصد افزایش داشته است و ما در بخش پرونده های ورودی به دادگاه های کیفری و حقوقی با افزایش 11 درصدی و در خصوص دادگاه های تجدیدنظر با افزایش 4 و 7 دهم درصدی و دادسراها با افزایش 2 و 34 صدم درصدی مواجه بودیم.
شهریاری افزود: در سال گذشته بیش از صد در صد نرخ رسیدگی داشتیم یعنی با همان منابع انسانی که در اختیارمان بوده کار بیشتری شده و فشار بیشتری روی قضات بوده است و باید مسئولان در بحث تأمین منابع انسانی و مالی در دستگاه قضایی عنایت بیشتری کنند چون فشار بر دستگاه قضایی کیفیت کار را کاهش می دهد و ممکن است ما را دچار چالش های جدی تر کند.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه گفت: تا پایان امسال 700 نقطه قضایی در سراسر کشور از طریق فیبر نوری به هم متصل خواهد شد.
حجت الاسلام والمسلمین حمید شهریاری در خصوص طرح فیبر نوری افزود: کلان پروژه ای در دستور کار داریم که 700 نقطه قضایی را در سراسر کشور به فیبر نوری متصل می کند و خوشبختانه با مساعدت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و شرکت های زیرساخت و مخابرات اقداماتی انجام شده است و تا پایان امسال شاهد اجرایی شدن این کلان پروژه خواهیم بود.
معاون رئیس قوه قضائیه گفت: در تهران هم از سال 94 اتصالات مجتمع های قضایی و مراکز ستادی مهم خودمان را با فیبر نوری آغاز کردیم که هم اکنون حدود 70 نقطه از نقاط موجود در تهران به فیبر نوری و به سرور مرکزی ما در تهران و شهرهای دیگر وصل شده است و فکر می کنم یکی از بزرگترین شبکه های سازمانی راه اندازی شده در کشور همین شبکه گسترده قوه قضائیه در سراسر کشور است.
شهریاری درخصوص مزایای این شبکه افزود: وقتی اطلاعات با فیبر نوری وصل می شود این امکان فراهم خواهد شد که برخی طرح ها که به سبب کمبود پهنای باند متوقف شده بود اجرایی و عملیاتی شود که یکی از این طرح ها طرح الکترونیکی کردن همه اوراق پرونده یا اموری از این دسته است.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه گفت: هم اکنون مردم به دلیل کم بودن پهنای باند در زمان مراجعه به دفاتر خدمات قضایی دچار مشکل هستند که با این اتصالات، مشکلات برطرف می شود.
وی در پاسخ به سوالی درباره سامانه نظارت الکترونیک (سنا) افزود: سامانه نظارت الکترونیک مبتنی بر سامانه مدیریت پرونده قضایی (سمپ) است.
شهریاری گفت: ما 700 نقطه قضایی را با سامانه سمپ به هم متصل کردیم و همه پرونده هایی که در دستگاه قضایی تشکیل می شود تحت سامانه واحدی به صورت برخط ضبط و ثبت خواهد شد و اگر همین الان مثلاً در شهر تبریز یا مشهد پرونده ای ثبت شود می توانیم مختصات پرونده را در تهران بر روی سرور مرکزی ملاحظه کنیم و این به معنای این است که ارتباطات ما در این 700 نقطه به صورت برخط است.
وی افزود: کار سامانه مدیریت پرونده قضایی، ثبت فرآیندهای قضایی و ثبت اطلاعات مربوط به پرونده هاست و در معاونت پژوهش و نظارت مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه سامانه نظارت الکترونیک را راه اندازی کردیم و این سامانه قادر خواهد بود فرآیندهای قضایی، رفتار کارکنان قضایی و همچنین احکام صادره را رصد کند و اگر این رفتارها با قوانین و مقررات متناسب نباشد تذکرات لازم داده خواهد شد.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه گفت: هر ماه فهرستی از این خطاها را به مدیران ارشد هر استان اعلام می کنیم و آنها با پیگیری های خود تلاش می کنند از وقوع این خطاها در آینده جلوگیری کنند.
شهریاری افزود: همه رفتارهایی که در سامانه مدیریت پرونده های قضایی ثبت و ضبط می شود تحت اشراف نظارتی سامانه نظارت الکترونیکی قرار دارد و با این کار موفق شدیم از بسیاری رفتارهای نامتناسب در فرآیندهای رسیدگی جلوگیری کنیم و سال گذشته 90 درصد موارد کشف شده به عنوان رفتار نامتناسب، تعدیل و اصلاح شد و تذکرات لازم هم داده شد.
وی گفت: بخشی از این رفتار که در سامانه سمپ ثبت می شود مانند قرارهای صادره، اوقات تعیین شده و یا وظایف قاضی قابل رصد است و قابلیت نظارت بر آن وجود دارد و مواردی هم بوده که به دادسرای انتظامی قضات گزارش داده شده است و دادسرای قضات هم در ارتباط با این سامانه می تواند احکام صادره قضات و قرارهایی را که صادر کرده اند بررسی کند.