پخش زنده
امروز: ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ - ١٧:٣١:٢٣
بطور کلی ماهیت برخی از کالاهای قاچاق، موجب ترویج فرهنگ ابتذال و تهاجم فرهنگی شده است و این پدیده یکی از پیامدهای شوم قاچاق کالا در عرصه اجتماعی به شمار می رود.
اما این پایان ماجرا نیست.زمانی که در جامعه ای، فعالیت غیرقانونی تبدیل به یک عادت و فرهنگ برای عده ای هرچند محدود شود، این شروع ناهنجاری ها در تمام عرصه های دیگر خواهد بود.این روزها قاچاق کالا به یکی از بهترین راه های ورود ابزارهای تهاجم فرهنگی به داخل کشورمان تبدیل شده است. بطور کلی ماهیت برخی از کالاهای قاچاق، موجب ترویج فرهنگ ابتذال و تهاجم فرهنگی شده است و این پدیده یکی از پیامدهای شوم قاچاق کالا در عرصه اجتماعی به شمار می رود. واردات اجناس قاچاق و ترویج مصرف این نوع کالاها، نوعی تبلیغ عملی و ترویج فرهنگ بیگانه و تهدید برای اصالت های فرهنگی و حتی دینی در جامعه ما به شمار می رود؛ به ویژه آنکه الگوپذیری در مصرف، ناخواسته الگوپذیری در اخلاق و رفتار را نیز در پی خواهد داشت.
از طرفی، ایران به عنوان یک کشور با درصد جمعیت کودکان و نوجوانان و جوانان نسبتاً بالا، بیشتر از کشورهایی با اکثریت جمعیت کهن سال در معرض چنین آسیب هایی قرار دارد . به خصوص در عصر حاضر که کالاها و وسایل الکترونیکی و فن آوری های وابسته به آن، به عنوان عامل اصلی ارتباطی بین جوامع مختلف، رشد و توسعه فزایندهای داشته و از لحاظ کمیت و کیفیت به طور گسترده ای در کشور ما اشاعه پیدا کرده است. فرآورده ها و محصولاتی که عموماً دارای محتوای ناسالمی بوده و پیام ها و الگوهایی نیز که به مخاطبین خود ارائه می دهند نمونه هایی از ابتذال و بی فرهنگی به شمار می روند. این محصولات که تعدادشان روز به روز بیشتر هم می شود، عبارتند از: انواع محصولات صوتی و تصویری، از جمله فیلم ها و موسیقی های مبتذل، پوشاک مغایر با فرهنگ و اصول اخلاقی ایرانی اسلامی، عکس، پوستر، مجله، کتاب های ضد اخلاقی و آثار مشابه، که به صورت وسیعی در بین جوانان و نوجوانان توزیع می گردد.در واقع هدف از ورود این نوع از کالاهای قاچاق از سوی سودجویان خارجی و یا داخلی، نه تنها تخریب شرایط اقتصادی یک کشور است، بلکه ضربه زدن به پایه های اخلاقی و فرهنگی مردم آن کشور بیشتر از هرچیز دیگری مورد هدف و توجه قرار می گیرد.
اما تنها آموزش و فرهنگ سازی نمی تواند تمایل جوانان و نوجوانان مان را از مصرف چنین کالاهایی کاهش دهد. لذا پیشنهاد می گردد توجه به چنین محصولات فرهنگی جزء اولویت های کاری مسئولین این حوزه قرار بگیرد و تلاش گردد با جایگزینی محصولات همسو با اصول اخلاقی و فرهنگی ایرانی اسلامی، و درعین حال قابل قبول و جذاب برای جوانان و نوجوانان کشورمان، قبل از آنکه ضربه ای به نظام اعتقادی و باورهای مردم کشورمان زده شود، ریشه رونده چنین حملاتی خشکانده شود.
پژوهش خبری//نویسنده مسئول:منا آشتیانی، مدرس دانشگاه