انتظارات ما از برجام برآورده نشده است
استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران گفت: تصور می کنم ما انتظاراتی از برجام داشتیم که بر آورده نشد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداو سیما، ناصر هادیان در گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: طبیعی بود که دکتر ظریف نامه ای بنویسند و به این انتظارات ما اشاره کنند. یکی از بندها صریح می گوید ؛ باید دیگران کمک کنند که تحریم ها برداشته شود واگر مسائل روانی هم بر قرار است برای مشارکت برخی شرکتها و بانکها باید کمک کرد تا مرتفع گردد. بنابراین ممکن است متن صریح برجام نقض نشده باشد اما می توان با قاطعیت گفت روح برجام نقض شده است، و این انتظار هم می رفت.
او ادامه داد :البته در زمان آقای کری ؛ ایشان برخلاف خزانه داری آمریکا تلاش می کرد تا این اتفاقات بیافتد ، روی هم رفته مجموعه حکومتی آمریکا تلاش داشتند که این برجام کار شود، چون برجام توافقی است تا نفع همگان تامین شود و در غیر این صورت لزومی به ادامه همکاری ها نمی بود.
هادیان گفت: برداشت من این است که علی رقم همه بدقولی ها در مجموع نفع ما در ادامه این راه است، حتی اگر قوانینی وضع شود که صریحا نقض برجام را بدنبال داشته باشد.
او افزود: به نظر من مسئولان ما می دانستند که در یک محفل حقوقی بحث ما پیروز نخواهد شد، به نظر من دکتر ظریف و تخت روانچی دچار کوچکترین توهمی در مورد نتیجه برجام نبودند.
هادیان ادامه داد: مصلحت اندیشی برای انتشار این نامه به عهده ی ما و مسئولان کشورمان است.تااین لحظه به این نتیجه رسیده ایم که غربی ها برجام را نقض نخواهند کرد بلکه سه کار دیگر را کلید خواهند زد؛ یکی برگزاری تحریمها تحت عناوین دیگر ،اجرای سخت گیرنه برجام توسط دولت آمریکا و ایالتهای آن بگونه ای مستقل.
این استاد دانشگاه به احتمال نقض برجام از سوی امریکا اشاره کرد و گفت: در این شرایط اقدام ایران می تواند مقابله به مثل و نقض برجام باشد، اما مصلحت ما عکس العملی برخورد کردن نیست ، ما باید کنشگر باشیم نه واکنش گر و در پی آن به منافع کشور بیاندیشیم.
فواد ایزدی استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران در سوی دیگر این گفتگو به بی اثر بودن نامه نگاری دکتر ظریف به هماهنگ کننده سیاست خارجی اروپا اشاره و آن را بی اثر عنوان کرد.
او افزود: این نامه نگاری ها نمی تواند این توافق را در مسیری که مطلوب ایران باشد قرار دهد. این نامه ی چهارمی است که به این منظور نگاشته می شود، در موارد قبلی هم اتفاق مثبتی نیافتاده است.
ایزدی گفت: پیشتر ما یک نقض متنی داشتیم که پرواضح بود که به تحریمهای ایران می پرداخت و می گفت ؛ نباید بر اساس برجام قانون تحریمی که لغو شده و در پیوست 2 هست دوباره معرفی و ارائه شود.در پیوست 2 تحریمهای ایران وجود داشت و نباید دوباره معرفی می شد ،اما این اتفاق افتاد؛ اواخر 2016 بصورت 10 ساله تکرار شد که البته اعتراض رییس جمهوری ما را بهمراه داشت و نقض خوانده شد.
او افزود: یکی از مشکلات ریشه ای برجام اینست که اگر ما اعتراض کنیم طرف مقابل این قابلیت را دارد که ما را به پله اول برگرداند.
بنابراین مقامات ما می توانند از مکانیزم موجود در برجام برای رسیدن ایران به هدف ایده ال بهره گیری کنند، به این علت است که در حد نامه نگاری پیش می رویم و این نامه ها هم پاسخ جدی دریافت نمی کند.
ایزدی گفت: به نظر بنده طرف مقابل، نقض برجام را انجام داده است ولی معاون وزیر کشورمان آمده و نقض امریکایی ها را توجیه کرده،یعنی گفته اند این نقض برجام نبوده و نقض شروط رهبری بوده است.این عمل سبب شده تا امریکایی ها با تکیه بر توجیهات مسئولان ایرانی اقدام به دوباره نقض کردن برجام کنند.
یک استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران گفت: شکستن بن بست استراتژیک کشور ازجمله دستاوردهای مهم برجام بود و اگر چنین اتفاقی نمی افتاد گزینه دیگر حتماً جنگ بود.
ناصر هادیان در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: نظام و همه مسئولان به این جمع بندی رسیده بودند که این مسئله باید حل شود هر چند می دانستیم که برخی از اظهارنظرهای طرف مقابل صرفاً کارکرد داخلی داشت.
وی گفت: برجام یک توافق دو طرفه و بر اساس منافع دو طرف بود و در صورتی که طرف مقابل برجام را نقض کند ما هم برای مقابله با این نقض، گزینه های مختلفی می توانیم داشته باشیم.
هادیان افزود: عمل نکردن به تعهدات به طور کامل یا انجام ندادن برخی از تعهدات و یا متوقف کردن روند اجرای تعهدات می تواند از گزینه های ایران در برابر نقض برجام از طرف مقابل باشد.
وی گفت: منافع برجام قطعاً بیشتر از مضرات آن است و منتقدان برجام باید به این سؤال پاسخ دهند که اگر برجام نبود الآن در کجا بودیم؟
این استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران با اشاره به تغییرات صورت گرفته در دولت و حاکمیت آمریکا افزود: با توجه به این تغییرات، ما باید حتماً استراتژی و تاکتیک هایمان را در برابر طرف مقابل تغییر دهیم و بنیه دفاعی کشور به ویژه در زمینه نامتقارن را تقویت کنیم و توانمندی هایمان را افزایش دهیم.
هادیان گفت: در شرایط جدید به یک دیپلماسی به شدت فعال با همه دنیا به ویژه اروپایی ها، روس ها و چینی ها نیازمندیم.
وی افزود: باید از این فرصتی که با روی کار آمدن ترامپ در آمریکا ایجاد شده به خوبی استفاده کنیم.
هادیان پیشنهاد کرد: شورایی ملی و فراجناحی زیر نظر مقام معظم رهبری شکل گیرد و هر آنچه را در بعد داخلی و خارجی با برجام مرتبط می شود نظارت و تصمیم گیری کند.
فؤاد ایزدی استاد دیگر روابط بین الملل دانشگاه تهران هم در این برنامه گفت: در صورت نقض برجام از طرف مقابل، مصوبه مجلس شورای اسلامی در اقدام متقابل باید عملی شود.
وی افزود: مجلس در زمینه برجام ضعف های زیادی داشت و خیلی از چهره های سیاسی کشور هم در زمان امضا و اجرای برجام جوگیر شده بودند.
ایزدی گفت: تا کنون خسارات گسترده ای به کشور وارد شده است و گزینه هایی برای آینده نداریم.
وی افزود: اینکه تبلیغ می کردند که اگر برجام نبود حتماً جنگ می شد به هیچ وجه درست نیست.
این استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران گفت: اگرچه باید موارد نقض برجام را با نامه نگاری گزارش کرد اما باید دانست که با نامه نگاری اتفاق خاصی نمی افتد.
ایزدی افزود: گفته می شد با اجرای برجام مشکلات بانکی کشور حل می شود در صورتی که این مشکلات همچنان حل نشده و ادامه دارد.
وی گفت: بدون شک تیم مذاکره کننده در زمینه برجام نیازمند تغییرات است چون عملکردشان برای کشور خیلی مثبت نبود.
ایزدی افزود: اگر تیم مذاکره کننده در گفتگوهای با طرف مقابل به نتیجه ای رسید و برجام شکل گرفت به خاطر این بود که ما چیزی برای فروش داشتیم و این نشان می دهد که قدرت و انرژی هسته ای بسیار مهم است.
وی گفت: اگر الآن مباحث تحریمی جدیدی را طرف مقابل مطرح می کند بر این اساس است که کشور ضعیف شده و این روند باید اصلاح شود.