احتمال پیگرد قضایی ترامپ
اظهارات کومی بر ضد ترامپ، احتمال پیگرد قضایی رئیس جمهور آمریکا را تقویت کرده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما اظهارات پنجشنبه گذشته جیمز کومی رئیس پیشین پلیس فدرال آمریکا (اف بی آی) در جلسه استماع سنای آمریکا پیگرد قضایی دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور را محتمل کرده هر چند این پرونده هنوز کامل نشده است.
جیمز کومی که اوایل ماه مه به دستور ترامپ از ریاست اف بی آی کنار گذاشته شد روز پنجشنبه در برابر یکی از کمیته های سنای آمریکا اعلام کرد گر چه ترامپ به طور مستقیم او را ملزم به رها کردن تحقیقات مربوط به روابط مایکل فلین با مقامات روسیه نکرده بود، اما پیام خود را در این زمینه مثل یک دستور صادر کرد. کومی در جلسه استماع سنای آمریکا تاکید کرد فکر می کند به علت روشی که وی تحقیقات مربوط به دخالتهای احتمالی روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را هدایت می کرد، توسط دونالد ترامپ از سمت خود برکنار شده است.
اصل کارشکنی در مسیر اجرای عدالت در قانون فدرال آمریکا به عنوان یک جرم تلقی می شود اما برای این که پیگرد قضایی در این خصوص صورت گیرد لازم است که جنبه عامدانه کاری که ترامپ انجام داده است، برای دادگاه محرز شود.
علاوه بر این، رئیس پلیس فدرال آمریکا در کمیته سنا تاکید کرد برکناری خود را به تحقیقاتی که وی در رابطه با دخالت های احتمالی روسها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هدایت می کرد، مرتبط می بیند. کومی در این رابطه تصریح کرد:" ترامپ می گفت روشی که من تحقیق را هدایت می کنم، او را تحت فشار می گذارد بنابراین او قصد دارد به این وضع پایان دهد."
تا نهم ماه مه جیمز کومی نظارت بر تحقیقات اف بی آی را درباره تماسهای احتمالی مسئولان ستاد انتخاباتی دونالد ترامپ و مقامات دولت روسیه که از چند هفته پیش هیاهوی زیادی در عرصه سیاسی آمریکا به راه انداخته است، بر عهده داشت. دستگاههای اطلاعاتی آمریکا احتمال می دهند که روسها با دخالتهای خود تلاش کرده اند بر روند انتخابات ریاست جمهوری دو هزار و شانزده آمریکا به نفع جمهوری خواهان تاثیر بگذارند. رئیس پیشین پلیس فدرال آمریکا پنجشنبه گذشته در سنا حضور یافت تا اطلاعاتی را که درباره دخالتهای احتمالی روسیه در کارزار انتخاباتی دو هزار و شانزده آمریکا دارد در اختیار کمیسیون تحقیق سنا قرار دهد. دموکراتهای آمریکا که خود را متضرر ماجرای سرقتهای اینترنتی از انتخابات کشورشان می دانند، اقدام ناگهانی و عجیب دونالد ترامپ را برای برکنار کردن جیمز کومی، تلاش رئیس جمهور جدید و اطرافیانش برای مختل کردن تحقیقات اف بی آی در این ماجرا تلقی می کنند.
یک وکیل مدافع فعال در واشنگتن که در یکی از دولتهای پیشین آمریکا کار کرده است و خواست نامش فاش نشود، اعلام کرد اسناد و شواهدی که در این تحقیقات به دست آمده است توسط رابرت مولر دادستان مستقلی که پس از جیمز کومی از طرف وزارت دادگستری آمریکا تحقیق مربوط به دخالت احتمالی روسها در انتخابات آمریکا را بر عهده گرفته است، بررسی خواهد شد. وی تصریح کرد مطمئن است که پرونده کارشکنی ترامپ در مسیر تحقق عدالت همین حالا روی میز رابرت مولر گشوده شده است اما در مرحله بعد چیزی که اهمیت دارد این است که آیا می تواند ماهیت عمدی اقدام ترامپ را در این زمینه ثابت کرد.
پریت بهارارا دادستان پیشین فدرال منطقه جنوب نیویورک که اوایل ماه مارس توسط دونالد ترامپ برکنار شد، روز یکشنبه در گفتگو با شبکه بی بی سی اعلام کرد اسناد و شواهد کافی برای پرونده سازی علیه ترامپ وجود دارد.
اما آلن درشوویتز وکیل مدافع آمریکایی که در زمینه امور کیفری تخصص دارد در صفحه توئیتر خود نوشت:" ما نباید درباره ترامپ از اختلال در مسیر اجرای عدالت صحبت کنیم. از نظر من امکان پرونده سازی و پیگرد قضایی ترامپ وجود ندارد. ما باید میان جنایت و جرایم سیاسی تفاوت قائل شویم."
علاوه بر بحثهای زیادی که درباره حجم این پرونده مطرح شده است، حقوقدانان آمریکایی این سوال را نیز مطرح می کنند که آیا به لحاظ قانونی می توان بر ضد رئیس جمهور فعلی که سابقه قضایی هم ندارد، اعلام جرم کرد.
با این حال تحلیلگران معتقدند اختلال در روند اجرای عدالت و خلع از مقام ریاست جمهوری دو فرایند کاملا مجزا است که اولی کاملا قضایی و دومی منحصرا سیاسی است. بر همین اساس برای فعال سازی روند خلع رئیس جمهور الزاما نباید بر ضد وی اعلام جرم شود و شرایطی که برای ریچارد نیکسون در سال هزار و نهصد و هفتاد و چهار یا بیل کلینتون در سال هزار و نهصد و نود و هشت پیش آمد، موید همین مسئله است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، باب اینگلیس نماینده جمهوری خواه پیشین و از اعضای کمیته ای که روند برکناری بیل کلینتون را از مقام ریاست جمهوری آغاز کرد، روز جمعه اعلام کرد موضوع تحقیقات مربوط به دخالت احتمالی روسها به مراتب " جدیتر" از اتهاماتی است که بر ضد رئیس جمهور دموکرات سابق آمریکا (بیل کلینتون) در خصوص رابطه جنسی نامشروع وی با مونیکا لوئینسکی مطرح شد.
چارلز کولییر استاد حقوق دانشگاه فلوریدا می گوید امروز نسبت به پیش از شهادت جیمز کومی در کمیته سنا، احتمال برکناری دونالد ترامپ از مقام ریاست جمهوری بیشتر شده است. اما برای این که کنگره آمریکا که هر دو مجلس آن تحت کنترل جمهوری خواهان است روند خلع ترامپ را تائید کند، کارهای خیلی زیادی باید انجام و مسیری طولانی باید پیموده شود.
ماجرای بحث برانگیز دخالت احتمالی روسها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به نفع ترامپ زمانی ابعاد جدیدی پیدا کرد که دستگاههای اطلاعاتی آمریکا گزارش مفصلی منتشر کردند که تا اندازه ای موید نظریه دخالت های پنهان کرملین در انتخابات آمریکا بود هر چند مقامات مسکو این اتهام را به شدت رد می کنند و رئیس جمهور میلیاردر آمریکا نیز این ادعا را به شدت تکذیب کرده است. آژانسهای اطلاعاتی آمریکا نیز در عین حال تاکید کرده اند که سرقتهای اینترنتی روسها در زمان تبلیغات انتخاباتی آمریکا تاثیر مستقیم بر نتایج انتخابات نداشته است.