روزنامه دیلی صباح:
آمریکا به دنبال خلع قدرت گازی قطر است
ارقام رسمی «اتحادیه بین المللی گاز» و «گروه بین المللی وارد کنندگان گاز مایع طبیعی» نشان می دهد قطر سال 2016، هفتاد و هفت میلیون تن گاز ال ان جی صادر کرده است
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، روزنامه «دیلی صباح» چاپ ترکیه نوشت: پیش بینی می شود آمریکا ، قطر- بزرگترین صادر کننده گاز مایع طبیعی (ال ان جی) - را که قصد دارد سی ترمینال ال ان جی بسازد و شش پایانه در دست ساخت دارد «خلع قدرت» کند.
این روزنامه چاپ ترکیه که به زبان انگلیسی منتشر می شود، نوشت: ارقام رسمی «اتحادیه بین المللی گاز» و «گروه بین المللی وارد کنندگان گاز مایع طبیعی» نشان می دهد قطر سال 2016، هفتاد و هفت میلیون تن گاز ال ان جی صادر کرده است.
در حالی که منطقه آسیا بیش از 60 درصد مجموع صادرات ال ان جی قطر را تشکیل می داد، مهم ترین مقاصد این کشور عبارت بودند از : ژاپن، کره جنوبی، هند، انگلیس و چین.
قطر چهارده میلیون و پانصد هزار تن گاز به ژاپن، دوازده میلیون و سیصد هزار تن به کره جنوبی، هشت میلیون و هشتصد هزار تن به هند، نه میلیون و سیصد هزار تن به انگلیس و حدود پنج میلیون تن به چین صادر کرده است.
مجموع ظرفیت هفتاد و هفت میلیون تنی ال ان جی قطر به شرح زیر منتشر شده است:
- پایانه قطر گاز یک نه و نیم میلیون تن
- قطر گاز دو پانزده و نیم میلیون تن
- قطر گاز سه هفت میلیون و هشتصد هزار تن
- قطر گاز چهار هفت میلیون و هشتصد هزار تن
پایانه راس گاز یک شش میلیون و ششصد هزار تن
پایانه راس گاز دو چهارده میلیون و صد هزار تن
پایانه راس گاز سه پانزده میلیون و ششصد هزار تن
به نظر می رسد آمریکا با صدور 330 هزار تن ال ان جی در سال 2015، در آینده نزدیک قدرتمندترین رقیب قطر باشد.
آمریکا قصد دارد با سرمایه گذاری در احداث پایانه های ال ان جی، نقش فعالتری در آسیا ایفاء کند.
تاریخ اتمام احداث این پایانه ها بین سال های 2018 تا 2024 پیش بینی شده است.
آمریکا اکنون دو پایانه فعال دارد که برای صادرات ال ان جی در نظر گرفته شده اند و عبارتند از : پایان ال ان جی کنای با ظرفیت یک و نیم میلیون تن که سال 2016 ، ال ان جی صادر نکرد.
دومین پایانه ، پایانه ال ان جی سبین پس Sabine Pass است که فعالانه در حال صدور ال ان جی است.
سبین پس از سال 2016، حدود دو میلیون و نهصد هزار تن ال ان جی صادر کرد.
طرح های دیگری برای ظرفیت اضافی سیزده و نیم میلیون تن وجود دارد.
پایانه های دیگر ال ان جی که در دست ساخت قرار دارند عبارتند از : فری پورت( پانزه میلیون و سیصد هزار تن)، کامرون ( دوازده میلیون تن)، کاوپوینت( پنج میلیون و دویست و پنجاه هزار تن) اِ لبا آیلند( دو و نیم میلیون تن)، کورپس کریستی ( نه میلیون تن).
مجموع ظرفیت شش پروژه در دست ساخت آمریکا ، پنجاه و هفت میلیون و پانصد پنجاه هزار تن برآورد می شود و وقتی همه پایانه های مورد نظر عملیاتی شوند، مجموع صادرات ال ان جی این کشور، پیش بینی می شود از سیصد میلیون تن فراتر رود.
پیش بینی می شود اینکه آمریکا از طریق طرح های برنامه ریزی شده اش، بازارهای آسیا و آمریکای لاتین را هدف قرار دهد، جایگاه قطر را از یک کشور مهم در زمینه صدور ان ال جی تغییر دهد.
استرالیا اکنون دومین صادر کننده بزرگ ال ان جی در جهان است. مجموع صادرات ال ان جی استرالیا، سی و دو میلیون و هشتصد هزار تن است. استرالیا پنج پایانه در دست ساخت دارد و برای هشت پایانه برنامه ریزی کرده است.
مجموع ظرفیت سرمایه گذاری های برنامه ریزی شده، شصت و سه میلیون و هشتصد هزار تن است.
استرالیا با توجه به ظرفیت فعلی اش، در میان مدت می تواند از قطر پیشی بگیرد.
روسیه که از کشورهای مهم در زمینه صدور گاز طبیعی است، بیشترین گاز را از طریق خط لوله می فروشد و قصد دارد خودش را وارد بازار ال ان جی کند.
مجموع ظرفیت گازی پایانه فعال ساخالین دوی روسیه، نه میلیون و ششصد هزار تن است. بیشترین فروش ال ان جی روسیه از این پایانه، به ژاپن است. روسیه همچنین در حال ساخت سامانه یامال با ظرفیت فعلی شانزده میلیون و پانصد هزار تن است. روسیه همچنین درصدد ساخت سه پایانه دیگر به نام های «ولادی وستوک (پانزده میلیون تن)، بالتیک ال ان جی (ده میلیون تن) و پایان ال ان جی ساخالین (پنج میلیون تن) است.
پیش بینی می شود پایانه یامال تا سال 2018 عملیاتی شود.
با اینکه احداث سامانه یامال که چین از آن حمایت می کند ادامه دارد، مجموع ظرفیت سه پایانه دیگر با یامال، در میان مدت به چهل و شش میلیون و پانصد هزار تن می رسد.
ولادی وستوک روسیه ، پنجاه ممیز یک دهم درصد سهام پروژه یامال را در اختیار دارد.میزان سهام توتال و شرکت ملی نفت چین هر کدام، بیست درصد و سهام «صندوق راه ابریشم چین» ، نه و نه دهم درصد است.
ایران به سبب تحریم های بین المللی نتوانست پروژه های برنامه ریزی شده قبلی خودش را محقق کند ولی اکنون به دنبال آن است که در بازار ال ان جی سهم داشته باشد.
ایران اکنون پایانه عملیاتی ال ان جی ندارد ولی این کشور قبلا قصد داشت چهار پایانه ال ان جی احداث کند. احداث پایانه ال ان جی ایران به سبب تحریم ها،متوقف شد.
بیژن نامدار زنگه وزیر نفت ایران ماه آوریل از شرکت توتال فرانسه برای سرمایه گذاری در زمینه ال ان جی دعوت کرد.
در این میان، قطر با ایران فرصت های مشترک تجاری در زمینه گاز طبیعی را دنبال می کند. با وجود این، تلاش آمریکا برای هدف قرار دادن دوباره ایران با «قانون فعالیت های بی ثبات کننده ایران در سال 2017»، برای این همکاری موانعی جدی بوجود می آورد.
پنج کشور عرب از جمله عربستان با متهم کردن قطر به حمایت از تروریسم در منطقه، روز دوشنبه روابط دیپلماتیک با دوحه را قطع کردند.
موریتانی و سنگال نیز همین کار را کردند و اردن نیز سطح روابط دیپلماتیک خود را با دوحه تنزل داد.