وزیر ارشاد:
هشدارهای رهبر معظم انقلاب درباره مسایل فرهنگی راهگشاست
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: دغدغه های رهبر معظم انقلاب را درباره مسایل فرهنگی برای این وزارتخانه یک فرصت تلقی می کنیم، چرا که تذّکرهای داهیانه و پدرانه معظم له برای اصلاح مسیر راهگشاست.
سیدرضا صالحی امیری در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما درباره نظام سیاست گذاری در وزارت ارشاد افزود: ما در نظام فرهنگی مجموعه ای از ارگان ها و نهادهای فرهنگی را داریم که هرکدام فعالیت های خاص خودشان را دنبال می کنند؛ مشخصا در حوزه سیاست گذاری نهادهایی مثل شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی فضای مجازی و شوراهای مشابه را داریم که رسالت آن ها سیاست گذاری فرهنگی است.
وی گفت: در سطح عمومی، نهادهای فرهنگ عمومی مانند شهرداری ها، آستان قدس رضوی و سازمان تبلیغات اسلامی را داریم و در سطح نهادهای فرهنگ دینی، حوزه های علمیه و مراکز دینی و مساجد فعالیت دارند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به نهادهای فرهنگ مردمی افزود: بیش از 6 هزار موسسه فرهنگی و بیش از 5 هزار موسسه قرآنی در کشور داریم که همه این ها با مجوزهایی که از نهادهای مربوطه می گیرند توسط مردم اداره می شوند.
صالحی امیری ادامه داد: نهادهایی مثل آموزش و پرورش، آموزش عالی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز نهادهای رسمی و دولتی هستند که هر یک مسئولیت فرهنگی خاص خودشان را دنبال می کنند؛ ما به این مجموعه پنج گانه منظومه فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران می گوییم.
وی گفت: این منظومه فرهنگی براساس یک سلسله مراتب سیاست گذاری کلان که توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام می گیرد و قوانین که توسط مجلس شورای اسلامی تصویب می شود به راه خود ادامه می دهد و در سایه این فرآیند هر یک از دستگاه ها، سیاست های مختص خودشان را تدوین می کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: مهمتر از همه این که این منظومه فرهنگی پنج گانه در یک سلسله مراتبی قرار می گیرد و گفتمانی فرهنگی بر آن ها حاکم است که آن گفتمان حضرت امام و مقام معظم رهبری مبتنی بر ارزش های انقلاب اسلامی است؛ شاخص های این گفتمان توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تعریف می شود و هر دستگاهی فراخور مسئولیت خودش شاخص های درون دستگاهی را اعمال می کند.
صالحی امیری گفت: سیاست های کلانی که شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب می کنند و قوانینی که مجلس شورای اسلامی وضع می کند و سیاست های اجرایی که خود وزارتخانه تدوین می کند مجموعه ای است که امروز خوشبختانه سامان مشخصی پیدا کرده است و همه جهت گیری ها به یک گفتمان ختم می شود که ما آن را چتر حاکم بر نظام فرهنگی می دانیم و آن گفتمان مقام معظم رهبری است.
وی در پاسخ به این که مقام معظم رهبری طی سخنان اخیر خود در جمع دانشجویان گلایه هایی را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح کردند، راهکار اجرایی شما برای عمل به منویات ایشان چیست، افزود: آنچه برای ما اهمیت دارد این است که متناسب با هشدارهایی که از سوی معظم له داده می شود، برای شناسایی کاستی ها و اصلاح مسیر تلاش کنیم.
صالحی امیری گفت: ما در دولت و دستگاه بزرگ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر این باوریم که گفتمان حاکم بر نظام فرهنگی،گفتمان انقلاب، امام راحل و رهبری معظم است؛ بنابراین تذکرات، هشدارها و دغدغه های ایشان ما را هشیار می کند که با دقت بیشتر چالش ها را بشناسیم و برای رفع آن ها همت بگماریم.
وی افزود: مثلا حوزه کتاب باید دارای چارچوب های مشخصی باشد، برای این منظور نظام های نظارتی تعریف شده و این نظام های نظارتی به صورت مستمر کارشان را انجام می دهند یا در حوزه سینما چند کانون نظارتی داریم و از ابتدا که فیلمنامه می آید تا برای پروانه نمایش اقدام شود و تا انتها که فیلم می خواهد اکران شود یک نظام نظارتی برای آن تعریف شده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: همین وضعیت را در حوزه مطبوعات داریم؛ به این شکل که هیئت عالی نظارت بر مطبوعات با ریاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت دائمی در وزارتخانه برگزار می شود و نظارت دائمی بر عملکرد مطبوعات را برعهده دارد و هرکجا که تخلفی اعلام شود این هیئت احکام لازم را صادر می کند، این وضعیت را در سایر حوزه ها هم داریم، در حوزه مجازی مسئولیت محتوایی با وزارت ارشاد است و ما در چارچوب شورای عالی فضای مجازی این کار را دنبال می کنیم و به آن پایبند هستیم.
صالحی امیری گفت: همه می دانند ما دستگاه بزرگی هستیم و بیش از 100 ماموریت را در قالب بیش از 10 معاونت و سازمان و 35 بنیاد و موسسه وابسته در کشور انجام می دهیم؛ در چنین فضایی طبیعی است که در مسیر حرکت با چالش ها و کاستی هایی مواجه شویم و مقام معظم رهبری که در حقیقت نظاره گر وضعیت نهادهای فرهنگی هستند نکاتی را به ما متذکر می شوند و ما این تذکرات را با گوش جان خریداریم.
وی افزود: از ابتدای حضور در این وزارتخانه یک شورای راهبردی برای شناسایی و رفع دغدغه های مقام معظم رهبری و مراجع عظام ایجاد کردیم، به همین خاطر همراه معاونین در ابتدا به دیدار مراجع رفتیم و از آن ها خواستیم وزارت ارشاد را راهنمایی و دغدغه های خودشان را مطرح کنند تا آن ها را رفع کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: باور داریم که در نظام فرهنگی یک گفتمان حاکم است، دولت خود را تابع منویات مقام معظم رهبری می داند و تذکرات پدرانه و داهیانه ایشان را راهنمای عمل خود قرار می دهد، بدخواهان بدانند که مسیر نظام فرهنگی مسیر اندیشه امام (ره)، انقلاب و مقام معظم رهبری است و هیچکس نمی تواند در این مسیر خدشه ایجاد کند.
صالحی امیری افزود: به طور طبیعی وقتی در یک دستگاه بزرگی که در آن مجموعه ای از فعالیت ها انجام می شود، در مسیر حرکت خود دچار چالش های سیاستی و اجرایی می شویم، این تذکرات ما را هوشیار می کند که بلافاصله روی چالش ها برنامه ریزی و برای رفع آن ها اقدام کنیم.
وی گفت: بعد از فرمایشات مقام معظم رهبری بنده بلافاصله جلسه شورای راهبردی وزارتخانه را تشکیل دادم و بحث های جدی داشتیم که بتوانیم اصلاح مسیر داشته باشیم تا منویات ایشان را تامین کنیم.