اقتصاد مقاومتی نظام جمهوری اسلامی ایران را بیمه می کند
کارشناسان اقتصادی غرب و به ویژه اقتصاددانان انگلیسی در سالهای اخیر تاکید کرده اند که اگر نظام جمهوری اسلامی ایران موفق به استقرار اقتصاد مقاومتی شود با هیچ روشی نمی توان با این کشور مقابله کرد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما؛ دکتر حمید عبدالملکی استاد اقتصاد دانشگاه افزود: اقتصاد مقاومتی به معنی حداکثرسازی ارزش افزوده و ثروت آفرینی از همه منابع زیرزمینی و روزمینی و نیروی انسانی است که جمهوری اسلامی ایران در همه این عرصه ها از مزیت های ویژه ای برخوردار است و اگر اقتصاد مقاومتی تحقق یابد می توانیم بخش زیادی از واردات را تولید کنیم.
وی گفت: اگر این تولید در داخل کشور اتفاق افتد آثار بسیار گسترده ای در بازارهای کار، کالا، پول و سرمایه و همچنین تامین منابع مالی دولت از محل مالیات خواهد داشت و دشمن هم هرگز نمی تواند با بهانه های تحریم مالی و انتقال پولی و غیره این اقتصاد را تحت کنترل خود درآورد.
عبدالملکی اظهار داشت: به همین دلیل است که غربی ها و دشمنان نظام به شدت از الگوی اقتصاد مقاومتی هراس دارند و نباید اجازه دهیم اقتصاد کشور مزیت ها و استعدادهای خود را فدای واردات کند و در هرگونه تعامل و تجارت با کشورهای خارجی باید به سمت بازی اقتصادی برد - برد حرکت کنیم.
وی تدوین برنامه ششم را به عنوان قطعه سوم از چهارگانه های سند چشم انداز مهم دانست و گفت: بررسی ها نشان می دهد با حجم نقدینگی بالای 1260 هزار میلیارد تومان در کشور به راحتی می توانیم نرخ رشد 8 درصدی را محقق کنیم و در بخش زیادی از حوزه های اقتصادی خود اگر به داشته های خود متکی شویم هرگز تحت تاثیر آسیب های تحریم هم قرار نخواهد گرفت.
عبدالملکی افزود: مجریان برنامه ششم در دولت و مجلس و همچنین کارشناسان دلسوز باید تلاش کنند متغیرهای اقتصاد مقاومتی در نظام برنامه ریزی کشور نهادینه شود و در آن صورت می توان به تحقق اهداف سند چشم انداز و همچنین نرخ رشد اقتصادی 8 درصد و بالاتر و ساماندهی نظام تجاری هوشمند و مدیریت واردات و صادرات امیدوار بود.
اقتصاد مقاومتی که از تدابیر و رهنمودهای مقام معظم رهبری است و سرانجام در سیاستهای 24 گانه متبلور شد، به گفتمان سازی برای تبدیل شدن به یک باور عمومی و درک مشترک ملی نیازمند است تا امکان عبور از فشارها، سختی ها، تحریم ها و جنگ اقتصادی دشمن را برای ایران اسلامی به خوبی فراهم کند.
بنابراین گزارش اقتصاد مقاومتی یک بحث کاملا استراتژیک است که در کشورهایی که دارای اهداف بلند مدت هستند و روحیه استقلال در بطن سیاست داخلی و خارجی آنها جاری است، مطرح شده است.
با اینکه در حوزه های متعدد موفق عمل کردهایم، در حوزه اقتصادی برغم گسترش عمران و آبادانی ملی، هنوز نتوانسته ایم به اهداف مورد نظر که مهمترین آن پیشرفت و عدالت اقتصادی همه جانبه است دست یابیم. این یک نقطه آسیب برای ما شده است و متأسفانه دشمن هم با فهم این مسأله، از همین روزنه بر ما فشار وارد می کند.
رهبر معظم انقلاب با پیش بینی راهبردهای دشمن در برابر انقلاب اسلامی، از حدود شش سال پیش شعارهای اقتصادی را به عنوان نام سال در دستور کار قرار دادند تا فضای عمومی کشور برای این شرایط ویژه فراهم شود.
بانک جهانی هم بارها در گزارش های خود با بیان اینکه کشورهای در حال توسعه و نوظهور نباید به وام های خارجی متکی شوند ، تاکید کرده است : این کشورها باید به توسعه درون زا توجه کنند و منابع داخلی خود را مد نظر قرار دهند.
بانک جهانی که همراه با صندوق بین المللی پول برای رصد و نظارت بر روند تحولات اقتصادی کشورها تلاش می کند در این گزارش افزوده است کشورهای غربی که درگیر بحران مالی هستند دیکر نمی توانند وام های ارزان قیمت در اختیار دیگر کشورها قرار دهند.
بانک جهانی همچنین از وام های خارجی به عنوان منابع سمی برای اقتصادهای در حال توسعه یاد کرده است که این کشورها دیگر توان بازپرداخت ان را ندارند.
بانک جهانی همچنین تاکید کرده است کشورهای در حال توسعه نباید به استفاده از منابع سمی یا وام های خارجی تکیه کنند بلکه با تکیه بر منابع داخلی و در الگوی توسعه درون زا به پیشرفت برسند که همان ترجمان اقتصاد مقاومتی است .
محمدپورعمران گفت : بانک جهانی دو چالش اصلی اقتصادهای در حال توسعه را کاهش قیمت مواد خام نفتی و معدنی و همچنین افزایش هزینه استقراض خارجی اعلام و توصیه کرده است این کشورها برای رسیدن به سطح بالای پیشرفت به منابع داخلی خود تکیه کنند.
این کشورها موتور محرکه اقتصاد جهانی در اغاز دوران بحران مالی بودند اما هم اکنون با مشکل درامد صادراتی روبرو شده اند.
بنابراین گزارش موضوع اقتصاد مقاومتی فقط مربوط به ایران نیست بلکه بحثی جهانی است و در مجمع جهانی اقتصاد یکی از شاخص هایی که کشورها را رتبه بندی می کند موضوع اقتصاد مقاومتی است.
تقویت تولید داخلی ویژگی اصلی اقتصاد مقاومتی است ، الگوبرداری صرف از نمونه های موفق اقتصادی در جهان ندارد و به نیروی انسانی در کشور به عنوان سرمایه مطرح می شود.
اقتصاد مقاومتی افق 50 تا 100 سال اینده را هدفگذاری می کند
اقتصاد مقاومتی افق 50 تا 100 سال اینده اقتصادی را هم پیش بینی می کند و باید به فرهنگ اجتماعی و ملی تبدیل شود.
ساسان شاه ویسی _ اقتصاددان- در مصاحبه با رادیو اقتصاد با بیان این مطلب گفت : سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی با حداکثرسازی ظرفیت درون زای اقتصاد ملی و حداقل سازی اسیب پذیری از بحران های محیطی می تواند به الگویی جهانی تبدیل شود.
وی افزود : این الگو می تواند حتی به کشورهای درگیر در بحران مالی اقتصادی هم کمک کند و باید به باور و اعتقاد عملی تبدیل شود.
وی افزود : خانواده ها نیز در مسیر کمک به تحقق اقتصاد اسلامی با تغییر سبک زندگی خود به سمت الگوی اسلامی می توانند این روش را در خریدهای نوروزی امسال اعمال و تقاضاهای خرید را ساماندهی کنند که جایگاه متغیرهای اقتصاد خرد را در این سیاست ها نشان می دهد.
این اقتصاددان با تاکید بر ضرورت ثبات اقتصادی و اصلاح ساختاری تولید و توزیع و اصلاح الگوی مصرف منابع گفت : از سوء مدیریت اقتصادی و تخصیص های نابهینه باید فاصله بگیریم و اقتصاد ایران در کنار تعاملات بین المللی به اصلاح ساختاری هم نیاز دارد تا ضریب کارآمدی تخصیص منابع افزایش یابد.
این اقتصاددان با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی مبتنی بر دانش بنیان است ، گفـت : دانشمندان و اندیشمندان زیادی داریم و می توانیم مانند نانو فناوری و فناوری های برتر در این عرصه هم به پیشرفت برسیم.
تصریح کرد : تولید ملی باید شکوفا و بارور شود و ما را به مرز خوداتکایی برساند ، قابلیت های بخش خصوصی و تعاونی را احیا کنیم و این بخش ها در مسیر توانمندسازی قرار گیرد ، تولید ملی باید ملی پاسخگوی نیازهای کشور باشد و در مجموع این سیاست های کلی ، دور اندیشی مقام معظم رهبری را نشان می دهد.
وی با اشاره به نامگذاری سال های نوآوری و شکوفایی، اصلاح الگوی مصرف،همت مضاعف و کار مضاعف، جهاد اقتصادی، حمایت از تولید ملی، کار و سرمایه ایرانی، و خلق حماسه اقتصادی و حماسه سیاسی و اقتصاد مقاومتی گفت: هر کدام بخشی از مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی است و از قوای سه گانه انتظار می رود این مسیر را به طور کامل هموار کنند و بزرگراه اقتصادی مقاومتی با همه علایم ، روشن و مشخص باشد.
وی افزود: نگاه متعالی در کشور به سمت اقتصاد مقاومتی است و باید مزیت های نسبی ما مورد توجه باشد و به راهبرد ملی تبدیل شود.
شاه ویسی تصریح کرد : اقتصاد ایران در پیچ تاریخی قرار دارد و با عبور موفق از ان می تواند به راحتی همه مسیر پیشرفت همراه با عدالت را طی کند و به همین خاطر اقتصاد مقاومتی افق 50 تا 100 سال اینده اقتصادی را هم پیش بینی می کند.
این اقتصاددان گفت: باید این الگو را به گفتمان ملی و مطالبات سیاستی در سطح خرد ، میانی و کلان اقتصادی تبدیل کنیم و فرهنگ اقتصادی غالب در جامعه باشد.
این اقتصاددان تصریح کرد : رشد بهره وری ملی در مدیریت و تولید ثروت می تواند ما را به اقتصاد پرقدرت و مقاومتی برساند.
شاه ویسی با اشاره به اهمیت ظرفیت سازی اقتصاد مقاومتی گفت: اقتصاد پرقدرت به معنی توسعه اقتصاد معیشتی در کنار اقتصاد گفتمان انقلابی و مقاومتی است و امیدواریم همه نهادها به این خواسته ملی و آرمانی پاسخ شایسته بدهند و کارنامه
با نمره بالا کسب کنند.
این اقتصاددان افزود : توسعه اقتصاد درون زا ، پرقدرت و مقاومتی با رویکردها و هویت های درون زا و الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت قابل تحقق است و همچنین از اقتصاد تک محصولی گذر خواهیم کرد.
شاه ویسی اظهار داشت : باید همه نهادهای برنامه ریزی و عمومی و حاکمیتی ابتدا بزرگراه اقتصاد مقاومتی را به خوبی و درست ، ترسیم و مشخص کنند و پس از ان نوبت به تعیین علایم و جهت یابی می رسد.
بنابراین گزارش حدود سه سال و نیم از ابلاغ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی می گذرد و در این مدت حرف های زیادی گفته شده است و برخی هم از منظر خود همراه شده اند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی 29 بهمن 1392سیاستهای کلی «اقتصاد مقاومتی» را بر اساس بند یک اصل 110 قانون اساسی ابلاغ و تاکید کردند : پیروی از الگوی علمی و بومی برآمده از فرهنگ انقلابی و اسلامی، عامل شکست و عقب نشینی دشمن در جنگ تحمیلی اقتصادی علیه ملت ایران خواهد شد، همچنین اقتصاد مقاومتی خواهد توانست در بحرانهای رو به افزایش جهانی، الگویی الهامبخش از نظام اقتصادی اسلام را عینیت بخشد و زمینه و فرصت مناسب را برای نقش آفرینی مردم و فعالان اقتصادی در تحقق حماسه اقتصادی فراهم کند.
شاخص های کلی اقتصاد مقاومتی شامل درون زا و برون نگر بودن ، با توانایی رفع عدم توازن های منطقه ای و بهره برداری از توانایی کشور و مشارکت دادن واقعی مردم در صحنه های مختلف و بهره گیری از علم و فناوری با رعایت عدالت است.
همه باید به سیاست گذاری های مقام معظم رهبری توجه کنند و متناسب با آن حرکت کنیم و کوچک ترین انرژی را صرف مسیرهای فرعی نکنیم و همراهی مردم در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و فرهنگی افزایش یابد .