به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر علی صالح آبادی درباره آغاز هجینگ ارزی از سوی صندوق ضمانت صادرات و اینکه فعالین اقتصادی اعتقاد دارند در صورت نوسانات بالای ارزی مانند آذر و دیماه سال گذشته، صندوق ضمانت صادرات از منابع لازم برای پوشش ریسک ارزی برخوردار نیست و هجینگ ارزی در بورس باید باشد، گفت: من هم با این نظر موافقم.
مدیرعامل بانک توسعه صادرات با بیان اینکه صندوق ضمانت صادرات سرمایه محدودی دارد، توضیح داد: ریسک نرخ ارز برای بنگاههای مختلف دارای اثرات متفاوتی است و صندوق ضمانت صادرات برای آنکه بتواند این نوسانات را پوشش دهد، باید از منابع قوی و سنگینی برخوردار باشد و بیشتر از منابع خود نمیتواند این ریسکها را پوشش دهد.
وی تصریح کرد: صندوق ضمانت صادرات در پوشش نرخ ارز به صورت محدود ورود کرده و این موضوع جای تقدیر و تشکر دارد؛ این موضوع لازم است، اما کافی نیست.
صالح آبادی تاکید کرد که برای هجینگ واقعی و پوشش ریسک نوسانات ارزی به بازار مشتقه ارزی نیاز است.
صالح آبادی درباره پیش شرطهای لازم برای راه اندازی بازار مشتقه ارزی با توجه به اینکه آئین نامههای آن نیز موجود است، گفت: بانک مرکزی پیش شرط هایی برای راه اندازی بازار مشتقه ارزی دارد؛ از جمله این پیش شرطها حرکت به سمت ارز تک نرخی است؛ همچنین زمانی این اتفاق امکان تحقق دارد که دسترسی بانک مرکزی به منابع ارزی خود گستردهتر شود.
مدیرعامل بانک توسعه صادرات ادامه داد: به نظر میرسد شاید به زمان بیشتری نیاز داریم تا به سمت ایجاد بازار مشتقه ارزی حرکت کنیم؛ با این حال به نظر من برای هجینگ ارزی، بازار مشتقه ارزی مورد نیاز است.
هیئت وزیران در جلسه هفدهم اردیبهشت ماه سال جاری، به پیشنهاد مجمع عمومی صندوق ضمانت صادرات ایران و به استناد ماده ۷ قانون چگونگی اداره صندوق ضمانت صادرات ایران، چگونگی بیمهنامه پوشش نوسان نرخ ارز را تعیین کرد.
براین اساس بیمه نامه پوشش نوسان نرخ ارز جهت صادرات با دوره اعتبار حداکثر شش ماهه، کاهش ۳ تا ۳۵ درصدی نرخ ارز مربوط به کالاهای صادراتی را پوشش میدهد.
«ضمانت نامه/بیمه نامه اعتباری» خاص پروژههای صادرات محور، سند تعهدآوری است که با هدف تسهیل تامین مالی یا پوشش ریسک پروژههای سرمایه گذاری برای صادرات کالاها و خدمات به نفع اعتباردهندگان داخلی و خارجی و یا سایر ذی نفعان پروژه صادر میشود.
بنابر این گزارش؛ ارزی را که تاجر زودتر از زمان خرید کالای خود تهیه کند تا دستخوش نوسان قیمت بازار ارز نشود، اصتلاحا هیجینگ گویند.
درواقع بازرگانان برای اینکه از افزایش نرخ برابری ارز نسبت به پول ملی کشور خود متضرر نشوند دست به خرید زود هنگام ارز مورد نیاز خود میکنند.