تدارک برای درمان دارویی بیماری تب کریمه کنگو در استان
شرایط و امکانات درمان دارویی بیماری تب کریمه کنگو در استان کهگیلویه و بویراحمد فراهم شده و جای نگرانی نیست.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد،
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی استان گفت: تب خونریزی دهنده ویروسی کریمه کنگو (ccchf)
یک بیماری خونریزی دهنده تب دار حاد است، که مشترک بین انسان و دام است. دکتر اورنگ ایلامی با بیان اینکه میزبان این بیماری می
تواند انسان، پستانداران کوچک و یا دام های اهلی باشند افزود: این بیماری به وسیله
یک حشره واسط (وکتور) به نام کنه منتقل می شود. وی با اشاره به اینکه حشره کنه بر روی پوست دام وجود دارد
و می تواند خون دام را بمکد ادامه داد: در محیط های عشایری و روستایی که انسان و دام
در مجاورت یکدیگر زندگی می کنند، کنه می تواند انسان را نیش زده و بیماری را به آنها
منتقل کند. متخصص بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی استان گفت:
بیماری تب کریمه کنگو به صورت پیوسته (Endemic ) در ایران وجود
داشته و در فصول گرم سال که زاد و ولد و فعالیت کنه ها بیشتر می شود، احتمال انتقال
بیماری نیز افزایش پیدا می کند. دکتر ایلامی با بیان اینکه پیشینه امروزی این بیماری به
حدود ۳۰ تا ۴۰ سال قبل بر می گردد افزود: این بیماری جدید نیست و هر ساله مواردی از
آن گزارش، کنترل و درمان می شود. وی با یادآوری شایع ترین ناقل بیماری یعنی کَنه سخت گونه(هیالوما)
ادامه داد: له کردن کنه بر روی پوست، زمینه انتقال بیماری را ایجاد می کند و بهتر است
از این کار به شدت پرهیز شود. متخصص بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی استان با بیان
اینکه تنها راه انتقال این بیماری، گزیدن توسط کنه ها نیست، گفت: قصاب ها، دامداران،
سلاخ ها، دامپزشکان و افرادی که با خون، ترشحات خونی و لاشه دام های آلوده در تماس
هستند بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قرار دارند. دکتر ایلامی افزود: در محیط های بیمارستانی نیز پزشکان
و پرسنل مراکز درمانی و بهداشتی از طریق خون و ترشحات خونی بدن بیمار مبتلا، در معرض
ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو قرار می گیرند. وی توصیه کرد: در بخش های درمانی و بیمارستانی نیز با
رعایت نکات بهداشتی و کنترل عفونت، می توان از انتقال این بیماری در امان بود. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان با اشاره به مرحله
های مختلف ظهور این بیماری، گفت: در مرحله اول(قبل از خونریزی) علائمی مانند سردرد،
تب، بدن درد، بی اشتهایی، خستگی و حالتی مانند سرماخوردگی ایجاد می شود. ایلامی در ادامه با بیان اینکه بیماری تب کریمه کنگو جزء
بیماریهای خونریزی دهنده محسوب می شود، افزود: مرحله دوم این بیماری(خونریزی دهنده)
با علائم اختصاصی مثل خونریزی از بینی، لثه ها و لکه های خونی کوچک و بزرگ(خون مردگی)
مرتبط است و در مجموع در این مرحله استعداد خونریزی به طور خود به خودی در بیمار افزایش
می یابد. وی ادامه داد: این مرحله در خانم ها به صورت خونریزی های
زنانه غیر طبیعی شایع است. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان در ادامه گفت:
این ویروس می تواند کبد انسان را نیز درگیر کند و منجر به هپاتیت، افزایش آنزیم های
کبدی شده و در ملتمه چشم ها و کف دست به صورت زردی(یرقان) نیز دیده شود. متخصص بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی استان با اشاره
به دو گروه پرخطر در معرض ابتلا به این بیماری گفت: اولین گروه پزشکان و کادر درمانی
هستند که با بیماران در ارتباطند و گروه دوم قصاب ها، سلاخ ها، دامپزشک ها، دامداران
و سایر افرادی که با دام و فراورده های دامی در ارتباط هستند را شامل می شوند. وی با اشاره به وجود روش های تشخیصی دقیق این بیماری ادامه
داد: یکی از این روش ها (RT-PCR) است که ژنوم بیماری
یا هسته ژنتیکی بیمار توسط روش های ملکولی تکثیر و در آزمایشگاه مرجع وجود دارند. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان گفت: در این روش
سرم بیمار فریز و تحت شرایط خاص به آزمایشگاه مرجع فرستاده می شود. دکتر ایلامی روش آنتی ژن الایزا را یکی دیگر از روش های
تشخیصی عنوان کرد و افزود: این روش به صورت دقیق بیماری را تشخیص می دهد. سرپرست دانشگاه علوم پزشکی استان با بیان اینکه درمان
دارویی این بیماری در استان تدارک دیده شده و جای نگرانی نیست گفت: حدود ۶ هزار دوز
کپسول ریباورین وارد استان شده است و هم اکنون در بیمارستاهای شهرهای بزرگ استان موجود
است. ایلامی افزود: این دارو هم در محیط های داخلی و هم خارجی
بدن موثر و دارای خاصیت پیشگیری است. متخصص بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی استان با تاکید
مجدد بر رعایت نکات بهداشتی در محل های ذبح دام ها گفت: کارگران کشتارگاه ها و قصاب
ها سعی کنند اگر دامی را ذبح می کنند، محل خون و ترشحات خونی را با محلول سفید کننده خانگی
و با دقت ضدعفونی کنند. دکتر ایلامی در پایان افزود: تهیه گوشت از مراکز بهداشتی
و ممهور به مهر دامپزشکی، فریز کردن گوشت قبل از مصرف به مدت حداقل ۲۴ ساعت ویروس تب
را از بین می برد و هم چنین پختن درست و کامل گوشت مصرفی نیز همین اثر را خواهد داشت.