اولین اجلاس سازمان ملل در موضوع گرد و خاک در تهران
رئیس سازمان محیط زیست از برگزاری نخستین اجلاس سازمان ملل متحد در موضوع گرد و خاک در روز 12 تیر و در تهران خبر داد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا وسیما، معصومه ابتکار در نشست امضای توافقنامه اجرایی ایجاد مزرعه و مرکز آموزشی، پژوهشی و ترویج چگونگی مقابله با پدیده گرد و غبار که بین ایران و عراق برگزار شد، گفت: این اجلاس به بحث نحوه اجرایی شدن قطعنامه های سازمان ملل ، همکاری های منطقه ای ، ساز وکارهای فنی و نحوه هم افزایی کشورهای مختلف جهان در موضوع مقابله با پدیده گرد و غبار می پردازد.
وی افزود: محور همکاری ها درباره محیط زیست با کشور همسایه عراق ابعاد مختلف و در زمینه همکاری های علمی ، فنی و مبادله تجربیات همواره مد نظر بوده که در این راستا مقابله با کانون های گرد و غبار که آثار منطقه ای نیز دارد یکی از محورهای مهم مذاکرات بوده و هست.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: در راستای مذاکرات در زمینه مقابله با ریزگردها در کشور عراق به مصوبه دولت این کشور منتهی شد که ایجاد مزرعه مطالعاتی آموزشی برای مقابله با گرد و غبار نتیجه آن بوده است.
ابتکار با بیان اینکه با ایجاد این مزرعه مطالعاتی برنامه های ستاد ملی گرد و غبار اجرایی خواهد شد افزود : ما رویکرد جامعی به مباحث گرد و غبار داریم و سعی می کنیم این رویکرد جامع را در این مجموعه مطالعاتی در عراق پیش ببریم.
وی گفت: این پروژه تا 2 ماه آینده عملیاتی خواهد شد و موضوع تامین هزینه آن نیز از دو کشور ایران و عراق تامین می شود.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه موضوع مقابله با گرد و غبار با تلاش جمهوری اسلامی ایران ابعاد بین المللی پیدا کرده است، افزود: با برنامه های مجمع عمومی سازمان ملل در موقعیتی قرار داریم که خوشبختانه برنامه های کشورمان مورد توجه قرارگرفته است.
همچنین در ادامه این مراسم مجابی معاون حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت از محیط زیست با بیان اینکه بحث محیط زیست از مطالبات بشری و کشور ماست گفت: به خصوص در بحث هوا و گرد و غبار مسئله محیط زیست با جدیت پیگیری می شود و بعد از ابلاغ سیاستهای کلی محیط زیست توسط مقام معظم رهبری این امر با جدیت بیشتری پیگیری می شود.
وی گفت: در بند دوم از سیاست های 15 گانه ابلاغی مقام معظم رهبری به صراحت به بحث حوزه گرد و غبار و دیپلماسی محیط زیست توجه شده است.
مجابی خاطر نشان کرد: با دستوری که رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره تهیه لایحه هوای پاک داشت نخستین بار مواردی در خصوص گرد و غبار گذاشته شد و این موضوعی بود که پیش از آن در هیچ قانونی آن را نداشتیم.
وی گفت: با توجه به اینکه این لایحه در مجلس مراحل قانونی خود را طی می کند و هنوز تبدیل به قانون نشده است ما کار خود را در زمینه همکاری های منطقه ای آغاز کرده ایم تا بتوانیم جلوی آثار گرد و غبار را بگیریم.
معاون حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه طی رفت و برگشت هایی که به کشور عراق داشتیم و مصوبه ای که این کشور در این زمینه داشت توافقنامه امروز بین دو طرف امضا می شود گفت: طبق این توافقنامه عرصه 200 هکتاری در مسیر بابِل و در اطراف کربلای معلی در اختیار این اقدام مشترک در یک دوره 10 تا 25 ساله قرار می گیرد.
وی خاطر نشان کرد: همه فعالیت های مطالعاتی ، اجرایی و ترویجی در این منطقه صورت خواهد گرفت تا بتوان به صورت آزمایشی همه موارد مشترک را بررسی و مطالعه کنیم.
مجابی با بیان اینکه در این راستا ستاد بازسازی عتبات عالیات نیز با ما همکاری خواهد کرد گفت: موضوعی که از سال گذشته آغاز شده است بحث کاشت درخت در راهپیمایی اربعین است که امسال نیز آنرا پیگیری خواهیم کرد.
همچنین در این مراسم قائم مقام وزیر بهداشت و محیط زیست عراق با قدردانی از جمهوری اسلامی ایران برای همکاری هایی در عرصه های محیط زیست و همچنین مقابله با داعش خاطر نشان کرد: تلاش های مقابله با پدیده ریزگردها و طوفان شن موضوع خوبی است که از سوی جمهوری اسلامی ایران پیگیری و این امر باعث می شود که تلاش های منطقه ای را هدایت کند و ریزگردها نیز کنترل شود.
جاسم عبدالعزیز المحمدی افزود: تلاش های سخاوتمندانه ایران را ارج می نهیم و امیدواریم این ابتکار اولیه در زمینه های تنوع زیستی و ارزیابی آثار توسعه بر محیط زیست به خصوص در خطه مشترک دو کشور ادامه پیدا کند.