تشریح برخی حاشیههای ابلاغ آییننامه عدالت محور تاسیس آزمایشگاه
رئیس انجمن بیوشیمی ایران گفت: به علت اینکه آیین نامه ابلاغی از سوی وزارت بهداشت میتواند راهگشای پیشرفت در مسیر علم آزمایشگاه باشد عدهای سعی در سم پاشی بر علیه این آیین نامه دارند.
رضا مشکانی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: در قوانین بین المللی مسئولیت فنی آزمایشگاهها به یک رشته خاص تعلق ندارد بلکه گروههای مختلفی که تخصصی آزمایشگاه دارند مسئولیت فنی یک آزمایشگاه را بر عهده میگیرند.
وی گفت: نگاه ما درباره مسئولیت فنی آزمایشگاه باید براساس استانداردهای جهانی باشد به گونهای که قانون تبصره ۲ ماده ۴ دوره تکمیلی آزمایشگاه در سال ۶۷ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده قانون به روزی بوده که مطابق با استانداردهای جهانی شکل گرفته است، اما اجرای آن سه دهه به تاخیر افتاده و آسیبهای جدی به بدنه آزمایشگاهای تشخیص طبی کشور وارد کرده است.
مشکانی با اشاره به اینکه آنچه مسلم است در آزمایشگاهها نیاز است که تخصصهای مختلف با هم کار کنند و این حرفه نباید توسط یک تخصص اداره شود گفت: آزمایشگاه در برگیرنده علوم مختلفی شامل بیوشیمی، ایمونولوژی، ویروس شناسی، هماتولوژی، میکروب شناسی، انگل شناسی، قارچ شناسی و ژنتیک است و این افراد نیز باید مسئولیت اداره یک آزمایشگاه را در کنار هم بر عهده داشته باشند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: آئین نامهای که در روزهای اخیر پر سر و صدا خبر ساز شد آیین نامه معلق مانده از ۳۰ سال گذشته است و چیز جدیدی نیست.
وی با بیان اینکه ارتباط آزمایشگاه با سلامت مردم زمانی مشخص میشود که یک جواب آزمایشی صحیح با کنترل کیفی صحیح در اختیار مردم دهیم گفت: در طول این سه دهه مسئولیت آزمایشگاهها با همکاران پاتولوژیست بود، اما با کمال احترامی که برای این عزیزان قائلیم این چند دهه فعالیت با کاستی و نقصان فراوانی همراه بود.
رئیس انجمن بیوشیمی ایران افزود: به علت اینکه پاتولوژیستها تخصص کافی بر کنترل روند آزمایشات ندارند، و گواه این موضوع تکیه پاتولوژیستها در استاندارد سازی و کیفی سازی نتایج و تفسیر آزمایشات بوسیله همکاران علوم آزمایشگاهی است.
مشکانی ادامه داد: انحصار طبی در هر رشتهای آسیبهای زیادی به همراه داردو ما معتقدیم به علت این انحصار طبی آزمایشگاههای کشور در حال حاضر وضعیت خوبی ندارد و مطابق با این آیین نامه که سال ۶۸ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است هشت رشته مختلف از شاخه علوم آزماشگاهی که دارای PHD باشند میتوانند با گذراندن یک دوره آموزشی تخصصی مسئولیت فنی آزمایشگاهها را به عهده بگیرند.
وی با بیان اینکه این آیین نامه در سال ۶۸ به اجرا درآمد و پس از آن به علت فشار هایی که به وزارتخانه بهداشت وارد شد متوقف شد گفت: در نهایت در بهمن ۹۰ این آیین نامه مجددا به دانشگاهها ابلاغ شد، اما پس از سه ماه اعتراض پاتولوژیستها و نفوذ آنها مسکوت ماند، اما در دولت یازدهم با همت وزیر بهداشت و معاون آموزشی وزیر بهداشت در یک گروهی متشکل از سه پاتولوژیست و همکاران علوم آزمایشگاهی این آئین نامه ابلاغ و از مهر ۹۶ اجرایی میشود.
وی ادامه داد: در طول این مدت دو بار همکاران آزمایشگاهی حکم دیوان عدالت اداری را گرفتند و وزارت بهداشت مکلف شد که این آیین نام را اجرایی کند و همکاران ما گله مندند که در طول این سالها در حق جامعه آزمایشگاهیان کشور کوتاهی شده و مطالبه به حق آنها پیگیری نشده است.
مشکانی با تشریح اینکه مطابق آنچه در این آیین نامه آمده است بر اساس مقطع تحصیلی و سابقه کاری افراد طول دوره آموزشی و متفاوت خواهد بود گفت: برای مثال همکارانی که دارای دکترای حرفهای هستند ۲۴ ماه، کارشناسان علوم آزمایشگاهی ۲۴ ماه و داوطلبانی که غیر مرتبط با حوزه آزمایشگاه هستند ۳۰ ماه دوره آموزشی را خواهند گذراند و دستورالعمل آموزشی این دورهها کاملا ً. مشخص و بر مبنای کارآزمایشگاه و دروس فیزیو پاتولوژی در نظر گرفته است و در نهایت در صورت کسب شرایط در امتحان بورد شرکت کرده و پذیرفته میشود.
رئیس انجمن بیوشیمی ایران گفت: در چند روز اخیر فضای مسمومی بر علیه این آیین نامه ایجاد شده است که رشته هایی که هیچ ارتباطی با آزمایشگاه ندارند از جمله زیست شناسی میتوانند وارد این دوره آموزشی شوند در صورتیکه این موضوع کذب است.
عضوی هیئت رئیسه انجمن بیوشیمی ایران افزود: درحال حاضر طیف وسیعی از فارغ التحصیلان مقطع PHD رشتههای علوم آزمایشگاهی داریم که به علت انحصار پاتولوژیستها نتوانستهاند پیشرفت علمی و کاری لازم را داشته باشند؛ برای مثال در دو سال اخیر ۶۵ درصد دانشجویان کارشناسی ارشد و ۸۰ درصد دانشجویان PHD دانشگاه علوم پزشکی تهران از رشته بیوشیمی که از زیر شاخههای علوم آزمایشگاهی است بودهاند و این حاکی از قابلیت علمی این عزیزان در حیطه تخصصی فعالیت شان است.
وی ادامه داد: بیش از هزار و ۵۰۰ آزمایشگاه کشور بدون مسئول فنی است و در آزمایشگاههای وابسته به مراکز آموزشی و دولتی این موضوع بیشتر به چشم میخورد و از استانداردهای جهانی فاصله داریم و این آیین نامه زمینه فعالیت همزمان چند مسئول فنی در این مراکز را مهیا میکند.
همچنین آزمایشگاه محل تشخیص صحیح و اصولی است و نیاز به تجربه آزمایشگاهی دارد، محل درمان نیست که محدود به پزشک شود،درمان گام بعد از تشخیص است
پس آزمایشگاه نیاز به تخصص های علوم آزمایشگاهی و پاتولوژیست ها بعنوان یک شاخه از آزمایشگاه دارد
اين روزهامتاسفانه شاهد هجمه ي عظيمي از بي احترامي ها و توهين ها نسبت به جامعه تلاشگر ازمايشگاه از سوي تعداد اندكي از همكاران پاتولوژيست هستيم اما بايد به اين دوستان عرض كرد كه ايا زماني كه شما از مقطع عمومي خود فارغ التحصيل شديد اصول اوليه و مفاهيم ساده ازمايشگاهي را مي دانستيد؟!؟ ايا خود شما همكاران پاتولوژيست اصول ازمايشگاهي را از كاركنان تلاشگر ازمايشكاه ياد نگرفتيد؟!؟ ايا نه تنها پاتولوژيست ها بلكه تمامي پزشكان، علوم پايه را از اساتيد تلاشگري كه اكثر ان ها در يكي از رشته هاي ازمايشگاه درس خوانده اند،فرانگرفتيد؟!؟
اي كاش اخلاقيات را در نظر ميگرفتيد و جواب اساتيد خود را كه هيچ خواسته اي جز اجراي قانون ندارند اينگونه نميداديد
تنها خواسته ما اجراي قانون است
آزمایشها رو ما انجام می دیم، صحت و کنترل کیفیت آزمایشها هم با ماست! چک کردن جواب ها هم با ما !!!
تفسیر آزمایش هم با پزشک محترم....
8 -7سال دوره تحصیلات تکمیلی می خونیم(دوره تخصصی آزمایشگاه)، 30 ماه هم باید دوره تکمیلی بگذرونیم.. شما رو هم آموزش بدیم...
ناراحتی شما بابت چیه؟ قانون ؟ حق از ما گرفته شده؟ درآمد؟