افزایش تنش میان ایران و عربستان
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، شبکه المیادین برنامه ای را درباره تنش ها در روابط بین ایران و عربستان سعودی و بیانات اخیر مقام معظم رهبری درباره حکام سعودی پخش کرد.
مجری شبکه تلویزیونی المیادین گفت: در حالی که ریاض با ابزارهای مختلف ضد ایران جنگ به راه انداخته است، رهبر این کشور، حکومت سعودی را باطل و ساقط دانست. هجمه سیاسی و رسانه ای سعودی ضد ایران از زمان اجلاس ریاض با حضور دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، ابعاد تازه ای به خود گرفته است که این مسئله مستلزم پاسخ روشن ایران بود. انتقاد (آیت الله) علی خامنه ای رهبر ایران از حاکمان سعودی قابل توجه، مستقیم و شدید اللحن بود و پیش بینی کرد حکومت سعودی سقوط کند و از بین برود. او همچنین تاکید کرد آمریکا با عربستان مانند یک گاو شیرده برخورد می کند.
شبکه المیادین در ادامه این برنامه، ترجمه بخشی از سخنان مقام معظم رهبری را درباره حاکمان سعودی و سیاست های عربستان در منطقه پخش کرد.
وی افزود: روابط ایران و عربستان هرگز طعم ثبات کامل را نچشیده است، اما تنش فعلی بین دو کشور در سطح سیاسی و رسانه ای تا حد زیادی پیش رفته است. درگیریهای نظامی بین متحدان دو کشور هم در منطقه، ابعاد فزاینده ای پیدا کرده است.
محمد محسن گزارشگر شبکه المیادین گفت: اگر سفر دو سال پیش، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران به عربستان در چارچوب پروتکل های دیپلماتیک مربوط به تسلیت گفتن نبود، می شد بگوییم روابط بین تهران و ریاض از آن زمان قطع شده است. تنش اخیر در روابط ایران و عربستان باعث کنار گذاشته شدن هر نوع تماس مستقیم بین دو کشور از جمله در چارچوب پروتکل های دیپلماتیک شده است. بحران صدها قربانی ایرانی در مناسک حج دو سال پیش، بی اعتمادی گسترده بین تهران و ریاض را نشان داد. از آن زمان، تهران و ریاض یکدیگر را شیطان منطقه معرفی می کنند که مسئول همه بحران ها در آن است.
در ادامه این گزارش آمده است: قراردادهایی به ارزش بیش از چهارصد میلیارد دلار بین آمریکا و عربستان امضا شد که یکی از اصلی ترین اهداف علنی آن، منزوی کردن ایران بود. سلمان بن عبدالعزیز شاه سعودی، ایران را نوک پیکان تروریسم در منطقه از زمان انقلاب (امام) خمینی(ره) توصیف کرد. این سخنان حساس، بیانگر میزان تنش بین دو کشور است و ثابت کرد عربستان تصمیم بدون بازگشتی را برای جنگ با ایران به هر شیوه ممکن، اتخاذ کرده است. در سوریه گروه های مورد حمایت ریاض، در مناطق محدودی حضور دارند، این در حالی است که ارتش سوریه و متحدانش از جمله ایران، مناطق گسترده ای را به ویژه در اطراف دمشق پس گرفتند. ریاض امیدوار بود با حضور گروه های مسلح مورد حمایت خود در منطقه اطراف دمشق، برگ برنده ای در مذاکرات داشته باشد.
گزارشگر شبکه المیادین خاطر نشان کرد: در عراق نیروهای بسیج مردمی به پیشروی به طرف مرزهای سوریه ادامه می دهند. آنچه در موصل و منطقه بیابان های عراق رخ می دهد، برای عربستان اطمینان بخش نیست، زیرا این تحولات بر توازن قدرت سیاسی بین نفوذ واشنگتن و قدرت متحدان ایران در عراق تاثیر می گذارد. واشنگتن که به ریاض تعهدی برای اقدام نظامی ضد ایران نداده است، سلاح های بیشتری را به عربستان خواهد فروخت تا به جنگش در یمن ادامه دهد. عربستان کسانی را که متحدان تهران در یمن می خواند، تهدید مستقیم برای امنیت ملی خود می داند. این در حالی است که ایران شاهد گرفتار شدن بیش از پیش پای سعودیها در شن های روان یمن است. مسئله فلسطین و دشمنی با اسرائیل معیاری است که می توان در تعیین روند روابط ریاض و تهران به آن تکیه کرد. گفته می شود ترامپ که در سفر به منطقه مستقیم از ریاض به تل آویو رفت حامل پیام های درود سعودیها برای اسرائیل بود. عربستان این خبر را به طور رسمی تکذیب نکرد. این مسئله چرخش اساسی در ادبیات سعودیهاست.