نشست هفت کشور صنعتی در ایتالیا
سران گروه هفت برای بررسی مسائل تجاری و تغییرات آب و هوایی گرد هم آمدند اما حادثه منچستر سبب شد موضوع تروریسم در صدر مسائل این نشست قرار گیرد.
رهبران هفت کشور صنعتی موسوم به جی هفت، روز جمعه در چهل و سومین نشست این گروه در شهر تائورمینا در ایتالیا، گرد هم آمدند.
سران گروه هفت برای برگزاری مذاکرات دشوار در ارتباط با مسائل تجاری و تغییرات آب و هوایی گرد هم آمده اند؛ اما ظاهرا عملیات تروریستی در منچستر سبب شد موضوع تروریسم در صدر مسائل این نشست قرار گیرد و در آن نیز بیانیه ای مشترک در این زمینه امضا شود.
در این سند پانزده بندی آمده است مبارزه با افراط گرایی خشونت آمیز مهمترین اولویت جی هفت است، روندی که هدف از آن مبارزه در سطحی بزرگتر به منظور «مقابله با سوء استفاده از اینترنت توسط تروریست ها». بر اساس این بیانیه، هدف از این روند همچنین «اقدام برای قطع کردن منابع و مجراهای تأمین مالی تروریسم» است.
این بیانیه می افزاید: «از آنجا که نبود فرصت های اجتماعی و اقتصادی ممکن است سبب ظهور تروریسم و افراط گرایی خشونت آمیز شود، ما به مد نظر قرار دادن این موضوعات از طریق اتخاذ رویکردی جامع و ارتباط امنیت، مسائل اجتماعی و توسعه، متعهد هستیم.»
پس از آن که یک عامل انتحاری بیست و دو ساله سبب کشته شدن بیست و دو نفر و زخمی شدن ده ها تن دیگر در کنسرتی در شهر منچستر انگلیس شد، مقابله با تروریسم در صدر دستور کار نشست گروه هفت قرار گرفته است.
جنتیلونی نخست وزیر ایتالیا گفت: «پس از آنچه در منچستر رخ داد، این بیانیه همچنین یک پیام محکم و قاطع در زمینه همبستگی با انگلیس محسوب می شود.» او همچنین گفت: «ما با صدور این بیانیه، اتحاد، تعهد و عزم خود را برای تداوم و تقویت مبارزه خود با تروریسم نشان دادیم. این پیام دوستی و همبستگی با انگلیس است.»
این در حالی است که کشورهای اسلامی سال هاست از پدیده تروریسم رنج می برند و سرویس های امنیتی و اطلاعاتی کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی و متحدان منطقه ای آنها نقش غیر قابل انکاری در این زمینه داشته اند. بنابراین اقدامات تروریستی کنونی در کشورهای غربی بازتاب تلاش های آنها برای ترویج تروریسم در کشورهای اسلامی است.
به همین علت «همکاری کشورهای موسوم به جی هفت با یکدیگر برای مدیریت خطر ناشی از جنگجویان خارجی در حالی است که آنها از صحنه درگیری ها متفرق می شوند» و همچنین «گسترش استفاده از معاهده برنامه سفر مسافران و انتقال اطلاعات مسافران» از دیگر مفاد این بیانیه است.
نباید فراموش کرد که تروریسم داعش بخش قابل توجهی از نیروهای خود را از اتباع مستعد در کشورهای غربی یارگیری کرده است.
اما ظاهرا در نشست جی هفت توافقی درباره مسئله تغییرات آب و هوایی صورت نگرفته است؛ زیرا فرانسه اعلام کرده است سران گروه هفت روز شنبه به ناتوانی خود برای دستیابی به توافق با آمریکا در زمینه مبارزه با گرمای زمین، اذعان کردند.
درباره مسائل تجاری هم رویترز امروز به نقل از یک منبع فرانسوی با اشاره به اینکه مقداری انعطاف در مواضع مبتنی بر حمایت گرایی آمریکا مشاهده شده است گفت گروه هفت کشور صنعتی جهان در مذاکرات تجاری خود بویژه در ارتباط با چندجانبه گرایی به پیشرفتهایی دست یافته اند.
این منبع گفت: «مباحث در مورد تجارت پیشرفتی اساسی را شاهد بوده است بویژه در ارتباط با موضوع چند جانبه گرایی.»
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از زمان شروع به کار خود دیدگاهی منفی در مورد تعدادی از مشارکت های بین المللی از جمله سازمان جهانی تجارت داشته است. اما یک مقام ارشد کاخ سفید روز جمعه اعلام کرد ترامپ به رهبران آلمان، فرانسه، ایتالیا، ژاپن، کانادا و انگلیس گفته است که آمریکا با سایر کشورها به همان شکلی که این کشورها با آمریکا رفتار می کنند برخورد خواهد کرد.
این بدان معنا است که ترامپ در تعامل با اعضای جی هشت خواهان منافع بسیار بیشتری نسبت به گذشته است تا بتواند به اوضاع اقتصادی و تجاری آمریکا رونق قابل توجهی دهد.
-----------------
عبدالرضا خلیلی