هدایت یک قرارداد بزرگ به دست داماد ترامپ ،
معامله تسلیحاتی 110 میلیارددلاری آمریکا و عربستان
روزنامه نیویورک تایمز نوشت، «جارد کوشنر» داماد دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، هدایت کننده معامله تسلیحاتی 110 میلیارد دلاری دولت ترامپ با عربستان است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، پایگاه اینترنتی این روزنامه آمریکایی نوشت: «جارد کوشنر» داماد رئیسجمهور آمریکا بعد از ظهر روز اول ماه مه (11 اردیبهشت) در یک اتاق در کاخ سفید، از یک هیئت عالی رتبه سعودی استقبال کرد و گفتگوی گرمی با آنها داشت و به آنها گفت: بیایید امروز این کار را تمام کنیم.
نیویورک تایمز در ادامه نوشت: «منظور آقای کوشنر قرارداد تسلیحاتی بیش از 100 میلیارد دلاری بود که دولت (ترامپ) امید داشت در جریان سفر آقای ترامپ به کشور پادشاهی عربستان سعودی امضا شود. دو طرف درباره یک لیست خرید شامل هواپیماها، کشتیها و بمبهای هوشمند با هم صحبت کردند. پس از آن، یک مقام آمریکایی موضوع خرید سامانه راداری پیچیده با قابلیت ساقط کردن موشکهای بالستیک را مطرح کرد.»
به گفته مقامات آمریکایی، کوشنر (داماد و مشاور ترامپ) با این حس که قیمت مد نظر ممکن است مسئله ساز باشد- و همانگونه که چندین مقام دولتی آمریکا در این باره گفته اند- در جریان نشست هیئت عربستان سعودی، گوشی تلفن را برداشت و با «ماریلین هیسون» مدیر شرکت لاکهید مارتین- شرکت سازنده سیستم های راداری- تماس گرفت و از او خواست که آیا امکان تخفیف در قیمت سامانه (تاد) برای ریاض وجود دارد یا نه که خانم هیسون درحالی که مهمانان کوشنر منتظر بودند، گفت که این موضوع را بررسی میکند.
معامله های غیر رسمی و شخصی
این درخواست، بخشی از تلاش های دولت آمریکا برای اطمینان از نهایی شدن فروش حدود 110 میلیارد دلار تسلیحات به عربستان سعودی پیش از سفر ترامپ به عربستان سعودی بوده است.
مداخله شخصی آقای کوشنر در فروش تسلیحات، نشان دهنده شواهد بیشتری از آمادگی کاخ سفید دولت ترامپ برای رهایی از روشهای معمول به نفع معامله های غیر رسمی و شخصی است. این موضوع همچنین نشان دهنده این است که چطور دولت ترامپ با تاکید بر قدرت سخت و چانه زدن بر سر دیپلماسی سنتی، به تغییر موقعیت آمریکا در خاورمیانه امیدوار است.
دولت ترامپ انتظار دارد که این معامله- به ارزش حدود 110 میلیارد دلار در طول بیش از 10 سال- را به عنوان نمادی از تعهد مجدد آمریکا به امنیت در خلیج فارس مطرح کند. اما مقامات سابق آمریکا خاطرنشان کردند که باراک اوباما رئیس جمهور سابق آمریکا - که میزان فروش سلاح او به عربستان سعودی بالغ بر 115 میلیارد دلار بود- پیشتر چندین بسته تسلیحاتی را تصویب کرده بود.
«دریک اچ. چولت» که در دوران دولت اوباما به عنوان دستیار وزیر دفاع در امور امنیت بین المللی فعالیت می کرد، در این باره گفت: هر دو طرف این انگیزه را داشتند که این را به عنوان یک دوره جدید در همکاری خلیج (فارس) مطرح کنند. این مسئله از مدتها قبل تداوم دارد. آنچه که تغییر کرده این است که آل سعود اکنون بطور مستقیم در حال انجام معامله با یک عضو خانوادگی ترامپ است. این کاملا برای آنها طبیعی است که با داماد یک رئیس جمهور سر جلسه بنشینند و معامله انجام دهند. این مسئله برای آنها از هر دولت قبلی طبیعی تر است.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در ادامه نوشت: کاخ سفید و شرکت لاکهید از اظهارنظر درباره تماس تلفنی بین کوشنر و هیسون و یا افزایش فروش سلاح خودداری کردند.
شرکت لاکهید مارتین تنها شرکتی است که سامانههای ضد موشکی را در آمریکا تولید میکند. این شرکت پیش از این و در ماه فوریه پس از آنکه ترامپ به خانم هیسون گله کرد که قیمت هواپیماها خیلی گران است، قیمت فروش جنگندههای اف 35 را پایین آورد و تعدیل کرد.
مقامات کاخ سفید می گویند که کوشنر در طول دوره انتقال قدرت (از اوباما به ترامپ) کار برقراری روابط با اعضای خانواده سلطنتی عربستان را شروع کرده است. وی (کوشنر) وقتی که پدر زنش میزبان «محمد بن سلمان» معاون ولیعهد عربستان در یک ضیافت در اتاق ناهارخوری دولت در ماه مارس بود، حضور داشت.
رابطه عربستان و آمریکا
طبق اطلاعاتی که به دست روزنامه نیویورک تایمز رسیده است، کوشنر در جلسه این ماه، یک دید کلی استراتژیک از رابطه عربستان و آمریکا ارائه کرده است.
هردو طرف آمریکایی و سعودی تاکید کرده اند که اقدامات کوشنر در این معامله بخشی از تلاش های گسترده دولت شامل وزارت امور خارجه، وزارت دفاع و شورای امنیت ملی است. آنها همچنین گفته اند که فروش سلاح شاید یکی از مواردی باشد که ترامپ در طول سفر دو روزه خود به عربستان انجام خواهد داد. دیدار با ملک سلمان در کاخ سلطنتی، برگزاری کنفرانس با متحدان خلیج فارس، جلسه دیدار با رهبران کشورهای مسلمان و بازدید از مرکز جدید اختصاص داده شده برای مبارزه با تروریسم و افراطی گری از دیگر برنامه های ترامپ است.