پس از انتشار بدافزار باج گیر صورت گرفت؛
انتقاد شدید مایکروسافت از دستگاههای اطلاعاتی آمریکا
رئیس شرکت مایکروسافت در واکنش به انتشار بدافزار باج گیر در شبکه های رایانه ای دنیا، از دستگاه های اطلاعاتی امنیتی آمریکا به شدت انتقاد کرد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما ؛ شرکت مایکروسافت، سازنده سیستم های عامل رایانه ای، از دستگاه هایی همچون سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و اداره امنیت ملی این کشور به شدت انتقاد کرده و گفته است این دستگاه ها نرم افزارهایی را طراحی و انبار کرده اند که هکرها به سادگی از آنها سوء استفاده می کنند.
به گزارش بی بی سی، رئیس شرکت مایکروسافت در واکنش به حمله سایبری روز جمعه ی گذشته که با انتشار بدافزار باج گیر در شبکه های رایانه ای دنیا همراه بود از دستگاه های اطلاعاتی امنیتی آمریکا به شدت انتقاد کرد و گفت سوء استفاده ی دولت ها پی در پی به صحنه عمومی درز پیدا می کند و زیان های جبران ناپذیری را بر جا می گذارد.
برد اسمیت (Brad Smith) سناریوی مشابه این حمله سایبری را که می تواند در حوزه ی سلاح های متعارف اتفاق بیافتد سرقت موشک های توموهاک ارتش آمریکا دانست و افزود صدها هزار رایانه در بیش از 150 کشور دنیا هدف حمله ی بدافزار باج گیر قرار گرفته اند.
کارشناسان امنیت سایبری می گویند هنوز مشخص نیست چه کسی یا کسانی بدافزار باج گیر را طراحی کردند اما اکنون باید به جلوگیری از آسیب هایی که این بدافزار به شبکه های رایانه ای در دنیا وارد می کند بپردازیم.
حمله سایبری روز جمعه، بیش از 150 کشور را در سراسر دنیا تحت تاثیر قرار داد و به شبکه های رایانه ای سازمان های غول پیکری همچون سازمان ملی خدمات درمانی انگلیس، سازمان پشتیبان فدکس در آمریکا و وزارت کشور روسیه نفوذ کرد.
بر اساس این گزارش، خوشبختانه همین اینک از انتشار ویروس بدافزار جلوگیری شده اما زیان های بسیاری را بر جا گذاشته است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه که برای شرکت در نشست بین المللی یک جاده یک کمربند در چین سخن می گفت تاکید کرد بدافزار باج گیر بدست کارشناسان دستگاه های اطلاعاتی آمریکا طراحی و ساخته شده است. اما آمریکایی ها مدعی شده اند احتمال دارد هکرهای روسی این بدافزار را طراحی کرده باشند.
دولت چین اعلام کرده بدافزار باج گیر دست کم 29 هزار نهاد و سازمان را در این کشور هدف قرار داده است که از آن جمله می توان به برخی دانشگاه های این کشور اشاره کرد. دانشگاه پکن می گوید ابزارهای رایانه ای دانشجویان به این ویروس آلوده شده اند و از آنان خواسته ابزارهای خود را بروزرسانی کنند. با توجه به نزدیک شدن به پایان نیم فصل آموزشی در دانشگاه ها و این مهم که بسیاری از دانشجویان سرگرم تهیه پایان نامه های خود هستند دامنه ی نفوذ برافزار هم افزایش پیدا می کند و از این رو به دانشجویان توصیه شده اقدام های پیشگیرانه ی قویتری را در دستور کار قرار بدهند.
در اندونزی شبکه های رایانه ای دو بیمارستان بزرگ آلوده شده و هم اکنون دارند شبکه ها را از نو نصب می کنند. مقام های محلی هشدار داده اند امکان تاخیر در اقدام های عملیاتی دستگاه ها وجود دارد.
دامنه ی نفوذ بدافزار باج گیر به شبکه های رایانه ای بخش های آموزشی و بهداشتی کشورها ختم نمی شود. شرکت خودروسازی رنو فرانسه اعلام کرده شبکه های رایانه ای این شرکت هم قربانی حمله ی سایبری قرار گرفته اند و برخی بخش ها برای جلوگیری از انتشار ویروس تولید خود را متوقف کرده اند.
رئیس شرکت مایکروسافت خاستگاه انتشار ویروس را انگلیس و اسپانیا اعلام کرده و به همه کسانی که در دنیا از رایانه استفاده می کنند هشدار داده است. وی همچنین به شدت از اداره امنیت ملی آمریکا انتقاد کرده و گفته است چرا پس از مشاهده ی نقص جدی در سیستم عامل ویندوز، شرکت مایکروسافت را از این خطر آگاه نکرده است.
به گفته کارشناسان، چنین حمله ی سایبری و دامنه ی نفوذ آن در رایانه های آسیب پذیر و نیز انتشارش در سطح دنیا بی سابقه است. گرچه پیش از انتشار گسترده ویروس، آنچه که از آن با نام شاه کلید مرگ یاد می شود از حمله ی سایبری را دفع کرده اما شرکت های متخصص در امنیت سایبری می گویند رویدادهای مشابه این حمله ی سایبری اجتناب ناپذیر است.
رابرت هولمز، معاون محصولات شرکت پروف پوینت (Proofpoint) می گوید: « مرحله ی نخست (حمله سایبری) پایان یافته است اما می توان با اطمینان گفت مراحل دیگری در پیش است زیرا هم اکنون (طراحان) اطمینان پیدا می کنند که شبکه های رایانه ای برخی شرکت ها در برابر این ویروس آسیب پذیرند و همچنین از احتمال اتفاق افتادن حملات دیگر هم نباید غافل شد.»
شرکت مایکروسافت، تولید کننده سیستم های عامل رایانه ای ، با توجه به اینکه صدها هزار رایانه در بیش از 150 کشور دنیا به بدافزار باج گیر آلوده شده اند، از دولت ها خواسته این حمله ی سایبری را به مثابه ی لزوم بیداری و هوشیاری بیشتر تلقی کنند. این شرکت دستگاه هایی همچون سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و اداره امنیت ملی این کشور را به علت تولید و انبار کردن نرم افزارهایی که هکرها می توانند از آنها سوء استفاده کنند مورد انتقاد قرار داده است.
برد اسمیت، رئیس و نماینده ارشد حقوقی مایکروسافت گفته است: « سوء استفاده های پی در پی دولت ها بارها به صحنه عمومی جوامع درز پیدا کرده و ضرر و زیان های گسترده ای را به جا گذاشته است. در سناریویی همسان در حوزه ی سلاح های متعارف ،
این احتمال وجود دارد که موشک های توموهاک ارتش آمریکا به سرقت برود.»
نیکول ایگان، مدیر ارشد شرکت دارک تریس (Darktrace) می گوید: « این حوزه هم به دولت و هم به بخش خصوصی ارتباط دارد و طرح هایی هست که باید با همکاری این دو بخش همراه باشد. نمونه های این حوزه ی همکاری را می توان در زیرساخت های مهم ملی از جمله زیرساخت های بخش هایی همچون حمل و نقل ، سفر و بازارهای مالی نام برد.»
رایانه هایی که هدف حمله ی بدافزار باج گیر قرار می گیرند باید معادل 300 دلار به پول مجازی یا همان بیت کوین (Bitcoin) بپردازند. اداره ملی جرایم آمریکا در پیامی توئیتری از قربانیان خواست از پرداخت هر گونه وجهی در قالب باج خودداری کنند زیرا بازگشت پرونده هایی که به علت حمله ی بدافزار باج گیر قفل شده اند تضمین شده نیست.
این حمله سایبری بزرگترین حمله در نوع خود لقب گرفته و از آن با نام پیامد دنیای ارتباطات پیوسته یاد شده است. دنیایی به شکلی روزافزون به شبکه های رایانه ای متکی است و از قضا از این شبکه های متصل به هم به خوبی محافظت و یا بروز رسانی نمی شود. حمله بدافزار باج گیر را به شیوع ویروس آنفلوآنزا در دنیا نیز تشبیه می کنند اما این حمله بسیار هولناک تر است و خیلی گرانتر هم تمام می شود.