ثبت قصه میهمانهای ناخوانده در فهرست میراث ناملموس
مسئول دفتر کودک و نوجوان پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: قصه میهمانهای ناخوانده با شماره ۱۳۹۴ در فهرست میراث ناملموس ثبت شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری؛ لیلا کفاش زاده افزود: میهمانهای ناخوانده قصهای قدیمی است که سینه به سینه توسط مادر بزرگ و دایهها برای کودکان روایت شده است.
وی گفت: ثبت این قصه به همت دفتر ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی ناملموس و دفتر کودک و نوجوان پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری انجام شده است.
کفاش زاده با بیان اینکه مهدی صبحی در دهه ۳۰ به جمع آوری و چاپ قصه میهمانهای ناخوانده پرداخت افزود: این قصه برای نخستین بار در سال ۱۳۴۵ توسط فریده فرجام باز نویسی و در انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان چاپ شد.
وی با اشاره به اینکه فریده فرجام این قصه را در دهه بیست و در دوران کودکی خود از دایه اش شنیده بود گفت: فرجام باز نویسی این قصه را به عنوان کار حرفهای دنبال کرد و با نگاهی پژوهشی قصه را بازنویسی کرد.
مسئول دفتر کودک و نوجوان پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: قصه میهمانهای ناخوانده نخستین کتاب کودک، چاپ کانون به شمار میآید.
وی ادامه داد: به همت پژوهشگاه میراث فرهنگی قصه مهمانهای ناخوانده در طرحی به نام «هفت موزه هفت قصه» در هفت موزه به صورت قصه اجرا شده است.
کفاش زاده افزود: در این طرح، داستان با مشارکت کودکان به شکلهای گوناگون ارائه شده است.
همچنین موزههای صلح، فرش، رضا عباسی، باغ نگارستان، موزه مقدم، موزه ملی ایران و آبگینه در این طرح مشارکت داشتند.
کارشناس کودک قصه مهمانهای ناخوانده با اشاره به اینکه این قصه بر ارتباط انسان و حیوانات و فواید حیوانات برای انسانها تأکید دارد گفت: در این قصه دوستی شخصیتهای متضاد مثل سگ و گربه در کنار هم مفهوم صلح را به کودکان میآموزد.
کفاش زاده با تأکید بر اینکه از دیگر ویژگیهای این قصه، مهمان نوازی مادر بزرگ است افزود: مهمان نوازی میتواند به طور مستقل اثری ناملموس برای فرهنگ ایرانی محسوب شود.
وی با بیان اینکه آداب میهمان نوازی و استراحت میهمان در خانهای که صاحبخانه نیز جای کافی ندارد، منطبق با فرهنگ مردم ایران است گفت: این ویژگیها در قصه به خوبی تبلور یافته است.
کفاش زاده با اشاره به اینکه میهمان نوازی بخشی از هویت جامعه ایرانی است گفت: حتی در سالهای گذشته اصطبلی برای اسبهای میهمان وجود داشت.
کارشناس پرونده ثبت قصه مهمانهای ناخوانده افزود: بن مایه اصلی این قصه دوستی و صلح و ارتباط بین نسلی است.
وی ادامه داد: ثبت این قصه کمک میکند تا به کودکان بیاموزیم چگونه در کشوری با تنوع قومی زندگی کنند و تفاوتهای قومی را به عنوان یک برتری و نه یک نقطه ضعف بپذیرند.
داستان میهمان ناخوانده، زندگی پیرزنی را روایت میکند که در یک شب بارانی در خانه کوچکش پذیرای حیواناتی میشود که در زیر باران خیس شده و جایی برای پناه بردن ندارند.
حیوانات یکی یکی به شکل تکرار شوندهای در خانه پیرزن را میزنند و او به رغم داشتن خانهای کوچک، با مهربانی همه آنها را فقط برای یک شب میپذیرد.
اگرچه صبح روز بعد پیرزن انتظار داشت حیوانات آنجا را ترک کنند ولی آنها دلشان میخواست در خانه مادر بزرگ بمانند.
به همین دلیل هر کدام با صدای مخصوص خودشان فوایدی را که ممکن بود برای پیرزن داشته باشند میخوانند و او را راضی میکنند، تا برای همیشه پیش او بمانند.