به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ خانم زهرا احمدی پور رئیس سازمان میراث فرهنگی در این نشست گفت: از بخش خصوصی در استانها خواسته ام که مشکلات حوزه گردشگری را بگویند وراهکارها را بدهند.
وی افزود: فهرست کاملی از نظرها را داریم و به این جمع بندی رسیده ام که اگر میخواهیم گردشگری رشد کند، چارهای نیست مگر اینکه روی ظرفیت بخش خصوصی حساب کنیم.
رئیس سازمان میراث فرهنگی به اعضای اتاق بازرگانی گفت:: میتوانید در حوزه مرمت اثار تاریخی وارد شوید، بخش زیادی از بناهای تاریخی داریم که باید مرمت شود و تغییر کاربری پیدا کند، بخشی از آنها نیز به صنایعی وابسته بوده که مدتها به صورت سنتی کار میکرده و اکنون منسوخ شده اند مانند نساجی اصفهان که اگر اتاق بازرگانی اصفهان که در این حوزه ورود پیدا کرد ما چندین پرونده ثبتی داریم که اتاق میتواند در این حوزه یاری دهد.
احمدی پور تاکید کرد: باید دانست چگونه میتوان مشارکت بخش دولت و خصوصی را به کار گرفت از بهمن ماه کارگروهی تشکیل شد تا نقاط ابهام را بر اساس سفرهایی که داشتیم استخراج کنیم.
تلاش شد احکامی را برای این صنعت بگیریم، اما چیزی که انتظار داشیم نشد و هیچ حکمی در برنامه ششم درباره گردشگری وجود نداشت، ولی ما آن را اضافه کردیم.
وی گفت: میخواهیم که تا پایان شهریور ماه سیاستهای کلی استخراج شود تا برای سال ۹۷ اجرایی کنیم. از آنجا که سند ملی که باید مبنتی بر گردشگری باشد تدوین نشده است، در نهایت نگاههای بر گردشگری غالب شد که هماهنگ بر گردشگری نبوده اند، چون در کارگروههایی که شکل گرفته نقش بخش خصوصی، دانشگاهها و بخش اجرایی مشخص شده است انتظار داریم که تدوین این سند در ۶ ماهه اول سال و بدون اشکال انجام شود.
احمدی پور بیان کرد: دولت میتواند از بخش خصوصی بخواهد که در بسیاری از کارها به خصوص حوزه اجرایی کمکش کند. نیاز است که تشکلها و بخش خصوصی فهرست خدماتی را که سازمان میتواند به آنها واگذار کند، تهیه کنند.
احمدی پور با تاکید بر اینکه گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی را منحصر به سازمان میراث فرهنگی نیست، گفت: اگر گردشگری در انحصار دولت باشد با تغییر ذائقههای سیاسی ترک میخورد. اگر دولت از ظرفیت بخش خصوصی استفاده نکند خودش ضرر کرده بخش خصوصی به خاطر منافعی که در گردشگری دارد اجازه نمیدهد که تندرویها خدشهای به این صنعت وارد کند.
در ادامه این برنامه سعید شیرکوند، معاون سرمایه گذاری و طرحهای سازمان میراث فرهنگی نیز گفت:: استان کردستان یکی از استانهایی بوده که بیشترین کمک را دریافت کرده است. حتی این موضوع برای من هم قابل تصور نبود
وی افزود: طرح توسعه هتلی در سنندج ۷ سال مشکل داشت، ولی آن را حل کردیم. هتل ۵ ستارهای را با مشکل تسهیل بانکی حل کردیم و هتل ۴ ستاره دیگری را در کردستان و یک هتل نیز در اورامانات به بهره برداری رساندیم و در کردستان فراتر از تصور زیرساخت گردشگری ایجاد شد.
شیرکوند گفت: تا کنون یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان از طریق صندوق توسعه ملی به طرحهای گردشگری داده شده که رقم بسیار بالایی است.
در همین حال اکبر غمخوار از انجمن دفاتر خدمات مسافرتی تهران گفت که این رقم فقط پول ساخت یک هتل در تهران است، وقتی در کلان تقسیم میشود رقم بسیار کمی به هر کسی میرسد.
بهمن نامور مطلق معاون صنایع دسیتی کشور نیز گفت: در حوزه صنایع دستی آماده ایم برای همکاری از هیاتهای تجاری استفاده کنیم.
صادرات در این حوزه بسیار خوب بوده طوری که سال گذشته ۳۶ درصد صادرات رشد کرده، اما بضاعت صنایع دستی بسیار بیشتر است متاسفانه برخی از بازارها را در دهههای اخیر از دست داده ایم باید کمک کنیم که این بازارها را دوباره به دست آوریم.
محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور نیز گفت:اتاق بازرگانی میتواند در حوزه حفاظت از میراث فرهنگی حضور جدی داشته باشد اضفهان در این زمینه پیش قدم شده است.
قره رومیانی معاون حقوقی و امور مجلس سازمان میراث فرهنگی نیز گفت: طرح تشکیل وزارت خانه گردشگری با مخالفت دولت روبروست، چرا که این کار بدنه دولت را حجیم میکند، ما از اعضای اتاق بازرگانی میخواهیم که در جلساتی با فراکسیون گردشگری نظرات تخصصی خود را در این حوزه بدهند تا شاهد اعتلای حوزه گردشگری میراث فرهنگی و صنایع دستی باشیم.
حسین سلاح ورزی نایب رئیس اتاق ایران و رئیس اتاق بازرگانی لرستان هم گفت:: خوب است برای تداوم همبستگی، کمیته مشترک کاری داشته باشیم و اصول اساسی را تعریف کنیم.
کاهش درآمد گردشگری سلامت؛ اعتراض به طرح خانه مسافرها
برنامه مجیدرضا حریری رئیس انجمن صادرکنندگان صنایع دستی گفت: صنایع دستی در کشور جدی گرفته نمیشود، دولت جدید هم بیشتر به گردشگری میپردازد تا صنایع دستی. اگر مشکل امروز کشور اشتغال است میتوانم بگویم ارزانترین فرصت برای ایجاد شغل صنایع دستی است.
وی افزود: ما میخواهیم که به صنایع دستی از حوزه فرهنگ و پایداری جوامع روستایی نگاه شود، متاسفانه در کشور برای فرش و صنایع دستی هر کدام یک متولی وجود دارد و تقاضا داریم که فرش با صنایع دستی ترکیب شود.
اصغر ظریف کار فرد از کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی شیراز نیز گفت: طرح ساماندهی تعطیلات اتفاق بسیار خوبی بود که هنوز انجام نشده است و برخی فکر میکنند ایران بیشترین تعطیلات را دارد من تقاضا میکنم تا در یک یا چند همایش موافقان و مخالفان و مسئولان تصمیم ساز را دور هم جمع کنیم و درباره فواید این طرح صحبت شود. ما در شیراز یک روز جمعه را به عنوان روز تعطیل داریم روستاهای اطراف شهرها میتوانند از این فرصت تعطیلات برای جذب گردشگر استفاده کنند بدین ترتیب در روزهای تعطیل، صنعت گردشگری روستایی رونق خواهد یافت.
محمد جهانگیری رئیس انجمن خدمات بین المللی گردشگری سلامت نیز در این جلسه گفت: برای رونق گردشگری سلامت باید ماده ۱۰۰ به اجرا دربیاید این ماده به واگذاری اختیارات تشکلها مربوط میشود و ما با اتفاقاتی از جمله صندوق توسعه گردشگری سلامت روبرو بودیم.
وی گفت: درآمد گردشگری سلامت در سال ۹۴ حدود یک میلیارد دلار بوده است که طی آمار و برآوردها اگر تسهیلاتی در این حوزه داده نشود در سال ۹۶ این درآمد به کمتر از ۵۰۰ میلیون دلار میرسد.
جهانگیری ادامه داد: اتاق اسلامی وارد حوزه گردشگری سلامت شده که سه دستاورد نیز داشت. میتوان بیمه مشترک را در کشورهای اسلامی راه اندازی کرد و همچنین اعتبار بخشی گردشگری سلامت را میتوان در کشورها با محوریت ایران به سرانجام رساند. دبیرخانه گردشگری سلامت نیز در تهران متمرکز شود و امروزه مرکز اطلاعات گردشگری سلامت کشورهای اسلامی را در اتاق اسلامی ثبت کرده ایم.
مهدی سیاوشی از کمیسیون گردشگری کرمان نیز گفت: صدور موافقتهای اصولی در کشور حدود یک سال و نیم زمان میبرد. این موضوع رسیدگی شود و با بانک مرکزی توافقی صورت گیرد که شرایط برای سرمایه گذاران در هتلها آسانتر شود.
وی گفت: راه اندازی کمیسیون گردشگری در مجلس شورای اسلامی شدنی است.
مرتضی رحمانی موحد معاون گردشگری کشور در پاسخ به این موضوع گفت: بحث بیمه مشترک متاسفانه مطرح نشد و برای آن جلسهای نیز ترتیب ندادیم وگرنه باید این اقدام زودتر انجام میشد، چون ممکن است با مداخله کشورهای خاص روبرو شود. در حوزه گردشگری امیدواریم با همراهی بیشتر مانع از مداخلات غیرضروری شویم.
محمدحسین شریعتمدار رئیس مرکز راهبردی مطالعات کشاورزی و آب هم در این جلسه گفت: قرار شده است تفاهمنامهای با جهاد کشاورزی، اتاق ایران و سازمان میراث فرهنگی بسته شود، اکنون این تفاهم نامه آماده است و تنها باید نهایی شود.
شمشکی از انجمن مناطق نمونه گردشگری پیشنهاد وزارتخانه شدن گردشگری را مطرح کرد و گفت: آیا با توجه به اتفاقات پیش رو این پیشنهاد دست خوش تغییرات دیگری خواهد شد.
وی گفت: سرمایه گذاران میخواهند در مناطق گردشگر فعالیت کنند، اما به یک باره میبینیم که مدیر محیط زیست یک شهرستانی پنج سال سرمایه گذار را معطل میکند ما فقط دلخوش هستیم به اینکه مجوزها را هیئت دولت میدهد.
نظری از رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی اهواز به طرح خانه مسافرها اشاره کرد و گفت: قرار بود تا کمیته راهبردی در این باره نظر بدهد و بگوید که کدام شهرها فاقد مرکز اقامتی است و در آنجا طرح خانه مسافر اجرایی شود، اما اکنون میبینیم که این طرح در خوزستان اجرا و موجب اعتراض هتلداران شده است.
رازقی رئیس اتاق بازرگانی شیراز هم در این جلسه گفت: مدیریت ضعیف میراث فرهنگی در استانها وجود دارد و باید قویترین مدیران خود را در استان فارس مستقر میکردید.
وی گفت: اندیشکده ملی گردشگری تجربه اتاق بازرگانی است و درخواست داریم
تفاهمنامهای بین دانشگاه شیراز، سازمان میراث فرهنگی و اتاق ایران پیرو این اندیشکده امضا شود.
انتقاد از شرایط موزه فرشسیدرضی حاج آقا میری رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران هم در صبحانه کاری اعضای کمیسیونهای گردشگری اتاق بازرگانی با مسئولان سازمان میراث فرهنگی گفت:: ماهیت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از اول هم درست نبوده است، سیطره گردشگری باعث میشود موضوعات دیگر در هالهای از ابهام قرار گیرد.
اگر اکنون صنعت فرش را در کنار صنایع دستی به سازمان میراث فرهنگی بدهیم اوضاع بدتر میشود. چون سازمان میراث فرهنگی الان هم نمیتواند از عهده صنایع دستی بربیاید. این حوزهها باید جدا از هم باشند وگرنه هیچکدام به هدف نهایی نمیرسند.
وی گفت: اکنون موزه فرش در شرایط فعلی به غمکده تبدیل شده است. بی توجهی سازمان میراث فرهنگی به این موزه مربوط به دولت امروز یا قبل نیست. فقط وضعیت سرویس بهداشتی آن میتواند افراد را از رفتن به داخل آن منصرف کند دیگر وضعیت نگهداری فرشها در خزانه بماند که چقدر اسفناک است.