بررسی پرونده دخالت روسیه در انتخابات آمریکا در مجلس سنا
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، بررسی پرونده دخالت روسیه در روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 در آمریکا و ارتباط مسکو با ستاد تبلیغاتی دونالد ترامپ با شهادت سالی ییتس (Sali Yates) قائم مقام پیشین دادستان کل و جیمز کلپر (James Clapper) مدیر پیشین دستگاه اطلاعات ملی آمریکا در دیدار با گروهی از نمایندگان مجلس سنا وارد مرحله تازه ای شد.
به گزارش رویترز، سناتور لیندسی گراهام ، نماینده جمهوریخواه ایالت کارولینای جنوبی در مجلس سنای آمریکا و رئیس کمیته فرعی قضایی این مجلس در ابتدای نشست پرسش و پاسخ با دو تن از مقام های ارشد دولت پیشین این کشور با اشاره به گزارش ماه ژانویه دستگاه های اطلاعاتی که به اتفاق از تلاش روسیه برای دخالت در روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا خبر داده بودند گفت: « گزارش دستگاه های اطلاعاتی حاکیست روس ها به پیام های الکترونیکی (جان) پودستا (رئیس ستاد تبلیغاتی هیلاری کلینتون) دسترسی داشتند و روس ها بودند که اطلاعات کمیته ملی دموکرات را هک کردند و روس ها بودند که به ویکی لیکس خوراک اطلاعاتی دادند. هیچ سند یا مدرکی در دست نیست که نشان بدهد روس ها در شمارش آراء و نتیجه انتخابات ریاست جمهوری اثرگذار بودند اما اینکه آیا آنان در انتخاب مردم اثربخش ظاهر شدند یا خیر را تنها خودشان می دانند و خدا می داند. فکر می کنم همه مردم آمریکا باید درباره اقدام های روس ها نگران باشند. از دیدگاه من روس ها در همه مواردی که گفتم دخالت داشته اند.»
سناتور گراهام با بیان اینکه روس ها همچنان در امور سیاسی آمریکا دخالت می کنند، مدعی شد می خواهیم به اقدام های مداخله جویانه روسیه پایان بدهیم زیرا اگر اقدامی صورت نگیرد مسکو به خودی خود متوقف نخواهد شد.
وی افزود همچنان که حزب دموکرات در سال 2016 قربانی اقدام های مداخله جویانه روسیه شد امکان دارد در آینده حزب جمهوریخواه هم به همین درد گرفتار شود.
لیندسی گراهام سپس به طرحی اشاره کرد که از آن با نام طرح 702 در واشنگتن یاد می شود و ابزاری بسیار مهم در گردآوری اطلاعات است. بر اساس این طرح، شهروندان آمریکایی به طور تصادفی در معرض تجسس قرار می گیرند و نام آنان ممکن است در آینده در جریان رویدادهایی پیش بینی نشده و در تماس با عناصر خارجی در فهرستی قرار گیرد که خود از آن آگاهی ندارند. گراهام گفت باید اطمینان حاصل کنیم که افشای ناخواسته ی نام شهروندان به عنوان سلاحی سیاسی ضد خودشان به کار گرفته نمی شود.
این سناتور جمهوریخواه هدف از برگزاری جلسه پرسش و پاسخ امروز را روشن شدن همه زوایای دخالت روسیه در امور داخلی آمریکا اعلام کرد.
سناتور شلدون وایت هاوس (Sheldon Whitehouse)، نماینده دموکرات رُد آیلند در مجلس سنا و عضو دیگر کمیته فرعی قضایی هم با اشاره به عملکرد شبکه های خبری روسیه همچون راشا تودی و اسپوتنیک مدعی شد این رسانه ها با پخش اخبار ساختگی و تبلیغات گسترده ، آشکارا از نامزدی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری پشتیبانی کردند.
سناتور وایت هاوس اقدام رسانه های روسی را بسیار سازماندهی شده و از پیش طراحی شده دانست و افزود: « روس ها تلاش کردند با استفاده گسترده از همه امکاناتی که در اختیار داشتند بویژه پیام رسان های اجتماعی نامزد حزب دموکرات را در انتخابات تخریب کنند و این واقعیتی است که هیچ کس آن را زیر سوال نبرده است. روس ها سپس با سرقت اطلاعات شخصی قربانیان و باز نشر همزمان آن در پایگاه های اینترنتی همچون ویکی لیکس و دیگران تلاش کردند اثربخشی این اقدام را به حداکثر برسانند ، افکار عمومی را تحت تاثیر قرار بدهند و بدین ترتیب نتیجه انتخابات را تغییر دهند. راجر استون ، دستیار دیرین ترامپ همکاری با برخی جریان های روسی را تایید کرده است.»
وایت هاوس دولت روسیه متهم کرد که با استفاده از ابزارهای سیاسی ، اقتصادی ، تروریسم و فرافکنی تلاش می کند از دلارهای نفتی برای فراهم آوردن زمینه نفوذ سیاسی در دیگر کشورهای دنیا بهره بگیرد.
وی سپس به روابط بازرگانی دونالد ترامپ و خانواده اش با روسیه و سفرهای بیشمار آنان به مسکو اشاره کرد و افزود سرمایه گذاران روسی در طرح های ساختمانی و هتل سازی ترامپ در نیویورک سرمایه گذاری های هنگفتی انجام داده اند.
سناتور وایت هاوس همچنین مسکو را متهم کرد: « با استفاده از اهرم های مالی ، سیاستمداران و افراد بانفوذ را جذب کرده و در بزنگاه های حیاتی از آنان به نفع خود سوء استفاده می کند که مایکل فلین یکی از آنان است. فلین تماس های گسترده ای با دستگاه اطلاعات نظامی روسیه برقرار کرده بود و یک بار هم برای سخنرانی در مراسم سالروز آغاز به کار راشا تودی از وی دعوت به عمل آمد. فلین دیدار کوتاهی هم با ولادیمیر پوتین (رئیس جمهور روسیه) داشت. دو ماه پس از این رویداد بود که به طور غیررسمی از فلین با نام مشاور امنیت ملی یاد می شد. ترامپ فرد دیگری به نام کارتر پیج را هم به عنوان مشاور خود در سیاست خارجی برگزید. پیچ در جایی گفته بود تحریم های آمریکا ضد روسیه زیان های فراوانی را بر واشنگتن وارد آورده است. کیسلیاک ، سفیر روسیه در واشنگتن هم بارها تماس های خود را با ترامپ چه پیش از انتخابات و چه پس از آن تاکید کرده است.»
جیمز کلپر، مدیر پیشین دستگاه اطلاعات ملی آمریکا هم بررسی موضوع دخالت روسیه را در آنچه که وی دموکراسی کشورش خواند بسیار حیاتی دانست و افزود: « رئیس جمهور اوباما ابتدای دسامبر از ما خواست موضوع دخالت روسیه را در روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 بررسی کنیم و پیش از پایان دوره ی ریاست جمهوری وی به او گزارش بدهیم. بازرسان ما دریافتند روس ها تلاش چندجانبه ای را برای اثرگذاری بر انتخابات در دستور کار قرار داده اند که از آن جمله می توان به قابلیت های سایبری و سوء استفاده از این قابلیت ها اشاره کرد. عملیات سایبری روس ها زیرساخت های هر دو حزب سیاسی کشور را هدف گرفت و سرورهای کمیته ی ملی دموکرات در این عملیات هک شدند. اطلاعاتی که به سرقت رفته بوده را در اختیار ویکی لیکس و دیگر خروجی های رسانه ای قرار دادند. روسیه همچنین هدف های وابسته به حزب جمهوریخواه را هم بی نصیب نگذاشت اما از اطلاعات مربوط به جمهوریخواهان چیزی منتشر نشد. برداشت ابتدایی دستگاه اطلاعاتی این بود که رئیس جمهور پوتین می خواهد اعتماد و باور مردم آمریکا را به نظام سیاسی و دستگاه انتخاباتی کشور از بین ببرد. همچنین دستگاه اطلاعاتی دریافت که اقدام روسیه با هدف تضعیف هیلاری کلینتون و کمک به دونالد ترامپ در انتخابات در دستور کار مسکو بوده است.»
کلپر ضمن تاکید بر اعتبار یافته های دستگاه اطلاعاتی گفت روسیه از دهه 1960 میلادی به این سو همواره تلاش کرده دستگاه انتخاباتی را در آمریکا یا مختل کند و یا در انتخابات اعمال نفوذ نماید و اکنون باید به مسکو به خاطر دستیابی به انتظارات وحشیانه خود که با کمترین هزینه محقق شده به خودش تبریک گفت.
قائم مقام دادستان کل پیشین هم در سخنانی با بیان اینکه 27 سال است در وزارت دادگستری خدمت می کند ضمن تاکید بر معتبر بودن یافته های دستگاه های اطلاعاتی آمریکا درباره دخالت روسیه در امور داخلی این کشور تاکید کرد مسکو همچنان به توانمندسازی خود برای نفوذ در کشور ما ادامه می دهد و لذا باید خود را برای رویارویی با این تهدیدها مهیا سازیم.
سناتور دایان فاین استاین ، نماینده دموکرات مجلس سنا و عضو ارشد کمیته قضایی موضوع دخالت روسیه را در روند برگزاری انتخابات در آمریکا بسیار جدی خواند و مدعی شد مسکو به تازگی در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه هم مداخله کرد البته شاید این دخالت با اقدام مسکو در قبال واشنگتن قابل مقایسه نباشد ولی وجود داشت.
سناتور گراهام از شاهدان پرسید آیا همچنان بر این باورید که ستاد تبلیغاتی دونالد ترامپ با دستگاه های اطلاعاتی روسیه در تماس نبوده است؟
پاسخ کلپر مثبت بود اما ییتس گفت به علت محرمانه بودن موضوع نمی تواند به پرسش پاسخ دهد. خودداری ییتس از پاسخگویی تناقض ایجاد کرد زیرا مدیر دستگاه اطلاعات ملی می گوید هیچ تماسی در کار نبوده اما قائم مقام دادستان کل پیشین برعکس پاسخ می دهد. در نهایت کلپر مجبور شد برای ماست مالی کردن داستان به فلسفه بافی بپردازد. وی گفت شاید اف بی آی بررسی کرده و نتیجه آن به علت محرمانه بودن در اختیار دستگاه اطلاعاتی قرار نگرفته است.
سالی ییتس در پاسخ به این پرسش که آیا درباره مایکل فلین به کاخ سفید هشدار داده بودید گفت سه بار با مشاور کاخ سفید درباره فلین گفتگو کردم. وی گفت: « روس ها نه تنها می دانستند که مایکل فلین با ارائه اطلاعات غلط مایک پنس، معاون رئیس جمهور را گمراه کرده بلکه سند و مدرک هم برای اثبات این ادعا در اختیار داشتند. و لذا چنین شرایطی می توانست فلین را که در مقام مشاور امنیت ملی خدمت می کرد در معرض سوء استفاده اجباری بدست روس ها قرار بدهد. به کاخ سفید اطلاع دادم می توانند برای دیدن شواهدی که از رفتار فلین حکایت دارد و نشان می دهد روس ها از او سو استفاده می کنند به وزارت دادگستری بروند. دیگر نفهمیدم چه اتفاقی افتاد زیرا همان روز مرا از کار برکنار کردند.»