در شرکتی دانش بنیان محقق شد:
تولید روغن هسته خرما در اصفهان، نخستین بار در کشور
پژوهشگران اصفهانی برای نخستین بار در کشور موفق به تولید نیمه صنعتی روغن هسته خرما شدند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ عضو هیات مدیره شرکتی دانش بنیان مستقر در شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان گفت:این طرح دراین شرکت در دو مرحله طراحی و ساخت آسیاب ویژه هسته خرما و رفع چالش فرایند استخراج روغن از بافت سخت هسته خرما با موفقیت اجرا شد.
سید حمید نور بخش ،میزان روغن در هسته خرما را حدود 15درصد دانست که با کیفیت مطلوب برای مصارف غذایی و همچنین استفاده در فرمولاسیون محصولات آرایشی بهداشتی کاربرد دارد.
وی با اشاره به اینکه بیش از 55 درصد اسیدهای چرب موجود در هسته خرما شبیه روغن زیتون است افزود: بافت بسیار سخت هسته و همچنین پایین بودن میزان روغن در مقایسه با دانه های روغنی دیگر در هسته خرما، تولید تجاری آن را با شکست روبرو کرده است.
مدیر فنی این شرکت با اشاره به تولید روغن هسته خرما در دو مرحله گفت:محققان این شرکت در مرحله نخست ، آسیاب ویژه خرد کن هسته خرما را ساختند که ویژگی منحصر به فرد آن حذف اکسیژن در فرایند و همچنین دمای پایین هنگام خرد کردن است که باعث می شود تا خواص منحصر به فرد هسته خرما در اثر گرما و اکسیداسیون از بین نرود.
نوربخش ویژگی دیگر این دستگاه را قابلیت تولید ذرات خرد شده در ابعاد مختلف از نانو تا چندین میلی متر عنوان کرد و گفت:در مرحله دوم این طرح در فرایند استخراج روغن از بافت سخت هسته خرما ، به دو روش پرس سرد و حلال بازدهی استحصال روغن به بیش از 90 درصد رسید.
این متخصص علوم و صنایع غذایی تاکید کرد: این روغن با توجه به نوع توزیع اسیدهای چرب آن دارای پایداری حرارتی مطلوبی است که برای مصرف سرخ کردن نیز مناسب است.
نوربخش افزود: فرایند تولید محصول در ابعاد نیمه صنعتی اجرا شده و در صورت سرمایه گذاری حدود 20میلیارد ریالی در این بخش سالانه از واردات حدود دو هزار تن روغن خام و خروج بیش از پنج میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری می شود.
فناوری تولید روغن هسته خرما بعنوان یکی از 90طرح برگزیده به سیزدهمین جشنواره ملی کارآفرینی شیخ بهایی که هفتم و هشتم اردیبهشت در اصفهان برگزار شد راه یافت.
ایران با تولید سالیانه بیش از یک میلیون تن خرما دومین تولید کننده بزرگ خرما پس از مصر است اما بخش اعظم خرمای تولیدی در ایران به ضایعات تبدیل می شود.
سالانه بالغ بر 150 هزار تن هسته خرما در کشور دور ریخته میشود.
شرکت دانش بنیان پویا فرآوران کامیاب از سال 1394 فعالیت خود را با تاکید بر تولید محصولات دارای ارزش افزوده بالا در حوزه صنایع غذایی از ضایعات کشاورزی آغاز و تاییدیه دانش بنیان از معاونت علمی و فناوری رییس جمهوری را دریافت کرده است.