به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز همدان، در آغاز اجرای طرح تحول نظام سلامت کاهش هزینه های بیمارستانی و بستری به خوبی رضایت مردم را در پی داشت .
هزینه های گزاف جراحی و بستری در بیمارستان، حالا با اجرای طرح تحول نظام سلامت ، به هزینه هایی بسیار پایین تبدیل شده بود. آنچنان که مسئولان علوم پزشکی اعلام کردند،فقط ده درصد هزینه های بیمارستانی در شهرها و پنج درصد در روستاها، به عهده بیمار بود.
این طرح با بهسازی و نوسازی مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی ادامه یافت .
تمام بیمارستان های استان همدان بهسازی و نوسازی شدند و با ظاهری آراسته و امکانات مناسب برای همراهان بیمار تجهیز نسبی شدند.
هم اکنون نیز ۶ بیمارستان در سطح استان در حال ساخت است که با افتتاح این بیمارستان ها در آینده نزدیک، ۸۰۰ تخت بیمارستانی به ظرفیت درمانی استان افزوده می شود.
با اجرای فراخوان پزشکان ، بویژه پزشکان متخصص و فوق تخصص به مراکز درمانی دانشگاه، وسخت گیری نسبی به افزایش طرحهای پژوهشی و درمانی و اختصاص کارانه ، پزشکان به طبابت در مراکز درمانی دانشگاه تشویق شدند .
سه میلیون نفر در سه سال گذشته در کلینیک های ویژه دانشگاه علوم پزشکی همدان معاینه تخصصی و فوق تخصصی شدند.
با طرح تشویق مردم به افزایش جمعیت ، بیمارستانهای زنان هم تدارک ویژه ای را پیش بینی کردند و با انجام جراحی رایگان زایمان طبیعی ، گامهای موثری در این زمینه برداشته شد، به نحوی که تاکنون بیش از ۶۰ هزار زایمان طبیعی رایگان در استان همدان انجام شد .
با ارائه دستورالعمل یارانه سلامت و تحت پوشش قرار گرفتن مشمولان طرح در این بخش، ۷۰۰ هزار بیمار نیز سطح استان از یارانه سلامت بهره مند شدند.
افزایش تصادفهای جاده ای و ضرورت امداد رسانی به مصدومان هم ، کانون توجه طرح تحول نظام سلامت را به افزایش پایگاههای فوریت پزشکی سوق داد و در این بخش هم استان همدان با افزودن ۱۱ پایگاه دیگر ،تعداد را به ۵۱ رساند و علاوه بر راه اندازی امداد و اورژانس هوایی،۵۰ دستگاه آمبولانس نو به تجهیزات اورژانس استان اضافه شد.
برای این منظور هم، حدود سه هزار میلیارد ریال انواع مختلف تجهیزات بیمارستانی برای استان همدان خریداری شد.
از میان یک میلیون و هشتصد هزار نفر جمعیت استان همدان تا کنون برای یک میلیون و ۵۵۰ هزار نفر پرونده الکترونیک سلامت تشکیل و تمامی جزئیات سلامت این افراد در این سامانه وارد شده است.
همچنین با اجرای طرح تحول نظام سلامت، عملیات اجرایی ۳۰۰ طرح بهداشتی در استان در حال اجراست .
از زمان اجرای طرح تحول نظام سلامت تا کنون دانش آموزان مقطع ابتدایی شامل ۱۶۰ هزار دانش آموز از سال ۹۴ تا کنون در چهار مرحله ، معاینه دندانپزشکی و فلوراید تراپی شده اند.
اگرچه طرح تحول نظام سلامت ، طرحی مهم و بسیار ارزشمند است و میتواند تا حدود زیادی دغدغه های عمومی مردم ،بویژه در بخش هزینه ها و در دسترس بودن پزشکان عالی رتبه و دارای مدارک بالا را رفع کند،اما هنوز با توجه به اینکه سه سال از زمان اجرای آن میگذرد، نتوانسته برخی دغدغه های اصلی را بکاهد.
اگر سری به مراکز درمانی استان بزنیم ، خواهیم دید پذیرش بیمار در درمانگاهها که برای پزشکان عضو هیئت علمی ، دو روز در هفته تعیین شده است، تعداد محدودی بیمار را پذیرش میکند و این شیوه آلام بسیاری از بیماران روستایی را تسکین نمیدهد و از این نظر عدالت بهره مندی از پزشکان عالی رتبه را در معرض انتقاد قرار میدهد.
نبود سیستم ارجاع ، جای خالی مهمی است که انتظار میرفت با موفق نبودن طرح پزشک خانواده ، جایگزین خوبی برای استفاده از پزشکان عمومی باشد. . در این سیستم بیمار در ابتدا به پزشک عمومی مراجعه میکند و در مراحل بعدی و با توجه به نیاز درمانی به پزشکان متخصص و فوق تخصص ارجاع می یابد.
کمبود پزشکان متخصص در شهرستانهایی که از مرکز استان دورند هم ، دغدغه دیگر مردم است . در برخی از شهرستانها نمایندگان مردم دست بکار شده اند و این کاستی را با همکاری دیگر ادارات و تخصیص امکانات نسبی برای پزشکان تا حدودی حل کرده اند تا بهانه ای برای کمبود امکانات پزشکان که البته منصفانه است ، نباشد.
انتظار میرفت در مدت اجرای طرح تحول نظام سلامت این مشکل اصلی بخوبی در برنامه این طرح پیش بینی و رفع شود تا از رفت و آمد بی حد و حصر شهرستانیها به مرکز استان کاسته ، و نیم نگاهی هم به امکانات بیمارستانها در شهرستانها شود.
از همه مهمتر شاید بهتر بود در خلال اجرای طرح تحول نظام سلامت ، خدمات دندانپزشکی برای میانسالان و مادران اجرا میشد . با توجه به اینکه دندان های سالم ضامن حفظ سلامت و بخش مهمی از تندرستی است، ، قیمتهای گزاف دندانپزشکی دیگر سدی برای سلامت مردم به شمار نیاید.
و در آخر شاید جای بسی تعجب دارد که تعرفه پایین و دیر کرد کارانه برخی از پزشکان حاذق و عالی رتبه، بویژه داخلی ها یا به اصطلاح " نسخه نویسان" و نیز برخی از جراحان را به کم انگیزگی سوق داده و موجب شده در بخش آموزشی و درمانی با انگیزهای کم خدمت کنند که شاید این خود در آینده باز هم پزشکان با تخصصهای کم را به سوی مراکز تخصصی شخصی و مطبهای خصوصی بکشاند.
به هر حال میتوان از طرح تحول نظام سلامت با همه کاستی های که تاکنون از خود نشان داده ، تحلیل مثبتی دادو امیدوار بود که در آینده ای نه چندان دور جای اصلی خود را برای تسکین آلام بیماران بیابد ، هرچند بهتر بود پیش از این به بهبود وضع تغذیه و پیشگیری ها بیشتر توجه میشد تا اختصاص هزینه های کلان برای احداث بیمارستان ، دارو و پزشک.
محمد مهدی صالح . خبرگزاری صدا و سیما.