به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ مدیر کل دفتر امور صید و صیادی سازمان شیلات ایران در گفتگو با شبکه اطلاع رسانی جامعه دریایی ایران (مانا) تصریح کرد: سالهای اخیر سازمان شیلات ایران تلاشهای شایانی در زمینه کارهای تحقیقاتی به منظور افزایش مصرف انسانی ماهیان کیلکا داشته است.
مختار آخوندی ادامه داد: در حال حاضر به دلیل عدم استقبال عموم مردم از ماهیان کیلکا، این گونه ماهی به قیمت بسیار پایینی به فروش میرسد و صیادانی که به سختی این ماهیان را صید میکنند، آن گونه که باید از سود قابل قبولی برخودار نمیشوند.
وی اظهار داشت: در صورت مصرف انسانی ماهی کیلکا، سهم ارزش افزوده این گونه ماهی افزایش چشمگیری خواهد داشت.
به گفته این مقام مسئول در سازمان شیلات ایران، دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان سالهای اخیر مطالعات زیادی در زمینه فرآوری ماهیان کیلکا به گونهای که مورد استقبال مصرف کنندگان قرار گیرد، انجام داده اند.
مدیر کل دفتر صید و صیادی سازمان شیلات ایران تصریح کرد: با وجود تلاشهای کارشناسان دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان، هنوز این مطالعات به مرحله تجاری شدن نرسیده است.
آخوندی اذعان داشت: هم اکنون بیش از ۹۰ درصد ماهیان صید شده کیلکا به مصرف پودر ماهی میرسد و با قیمت هر کیلوگرم، هزار تومان به فروش میرسد.
وی یادآور شد: بقیه ماهیان کیلکا به مقدار اندکی را شامل میشود، علاوه بر مصرف داخلی در استانهای مازندران و گیلان پس از بسته بندی در برخی از استانهای کشور نیز توزیع میشود.
به گفته وی، قیمت فروش ماهیان کیلکا جهت مصرف انسانی تقریباً دو برابر قیمت عمده فروشی جهت تهیه پودر ماهی است.
مدیر کل دفتر صید و صیادی سازمان شیلات ایران در ادامه از تلاش بخش خصوصی برای صادرات ماهیان کیلکا به کشور روسیه خبر داد.
آخوندی اظهار داشت: صادرات کیلکا پیش از این تنها به مقدار اندک به کشور ترکمنستان صورت میگرفت که امیدواریم با تلاش بخش خصوصی شاهد بازار جدیدی برای فروش ماهیان کیلکا در روسیه باشیم.
این مقام مسئول در سازمان شیلات ایران گفت: صادرات کیلکا به روسیه مستلزم بسته بندی مناسب و یا فرآوری این محصول است به گونهای که مورد استقبال مصرف کنندگان واقع شود.
وی تاکید کرد: بدون شک صادرات ماهیان کیلکا، درآمد بسیار خوبی را برای شرکتهای کیلکاگیر خواهد داشت و زمینه توسعه بیش از پیش فعالیت در این بخش را افزایش میدهد.
مدیر کل دفتر صید و صیادی سازمان شیلات ایران درباره صید ماهیان کیلکای دریای خزر در سال جاری گفت:: در حال حاضر صید ماهیان کیلکا در استانهای گیلان و مازندران به منظور حفظ ذخایر این گونه ماهیان، تعطیل است.
وی اظهار داشت: تعطیلی صید کیلکا در فصل رسیدگی جنسی این ماهیان، هر ساله به صورت خودجوش یا تلاش صیادان گیلانی و مازندرانی با هماهنگی ادارت شیلات این استانها اعمال میشود.
آخوندی خاطرنشان کرد: مطابق سالهای گذشته از اوسط خرداد ماه شاهد آغاز صید انبوه ماهیان کیلکا با ۷۱ فروند شناور کیلکاگیر فعال در آبهای استان مازندران و گیلان خواهیم بود.
صید ۲۱ هزار تن کیلکا در دریای خزر
پارسال ۲۱ هزار و ۱۶۰ تن کیلکاماهی در آبهای گیلان و مازندران صید شده است که این ارقام حاکی از رشد پنج درصدی صید این گونه ماهیان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته است.
مدیر کل دفتر امور صید و صیادی سازمان شیلات ایران اظهار داشت: با وجود کاهش چشمگیر ذخایر ماهیان کیلکای دریای خزر، اما صید ماهی کیلکا هر ساله توسط صیادان استانهای مازندران و گیلان انجام میشود.
مختار آخوندی ادامه داد: پیش از سال ۷۹ و قبل از ورود شانه دار مهاجم به دریای خزر صید غالب ماهیان کیلکا برای صیادان ایرانی، گونه آنتومی بود، اما از آن سال به دلیل نابودی بخش عظیمی از این گونه ماهیان، گونه معمولی گونه غالب صیادان ایرانی است.
وی اظهار کرد: آمارهای صید ماهیان کیلکا در سالهای اخیر حاکی از این است که بیش از ۹۰ درصد صید کیلکا ماهیان به صید گونه معمولی اختصاص داشته است.
وی بیان داشت: سال گذشته در مجموع ۷۱ فروند شناور صیدکیلکا در استانهای مازندران و گیلان به صید مشغول بوده اند.
این مقام مسئول در سازمان شیلات ایران تصریح کرد: از این میزان شناور، ۴۴ فروند در آبهای استان مازندران و ۲۷ فروند در آبهای استان گیلان فعالیت داشته اند.
به گفته مدیر کل دفتر امور صید و صیادی سازمان شیلات ایران افزود: شناورهای کیلکاگیر استان مازندران در آبهای شهرستان بابلسر و شناورهای کیلکاگیر گیلان در آبهای بندر انزلی فعالیت میکنند.
وی بیان کرد: میزان صید کیلکا طی چند سال اخیر از ثبات نسبی برخوردار بوده است که امیدواریم طی سالهای آینده با افزایش ذخایر این گونه ماهیان شاهد صید بیشتری توسط صیادان کیلکاگیر باشیم.
به گفته این مقام مسئول در سازمان شیلات ایران، طی ۱۰ سال گذشته صید ماهیان کیلکا بین ۲۰ تا ۲۳ هزار تن بوده است.
وی خاطرنشان کرد: از مجموع میزان صید کیلکای انجام شده، ۱۵ هزار و ۵۰ تن به استان مازندران و شش هزار و ۱۱۰ تن به صیادان گیلانی اختصاص داشته است.
معمولاً ۷۰ درصد صید کیلکای دریای خزر به استان مازندران و ۳۰ درصد بقیه به استان گیلان اختصاص دارد.
آخوندی در ادامه با اشاره به اینکه صید ماهیان کیلکا در آبهای مازندران با رشد ۱۰ درصدی همراه بوده است، گفت: این در حالی است که سال گذشته شاهد کاهش شش درصدی صید ماهیان کیلکا در آبهای استان گیلان بوده ایم.
وی اضافه کرد: همچنین بر اساس آمار اعلام شده متوسط سرانه صید هر شناور کیکاگیر ۳۰۲ تن بوده که این متوسط سرانه صید در مازندران ۳۴۲ تن و در گیلان ۲۳۶ تن است.