به گزارش خبرنگار
خبر گزاری صدا وسیما ستار محمودی در نخستین همایش نشست تخصصی امنیت آبی و سکونتگاههای انسانی در شرایط کم آبی گفت: در ۴۸ سال اخیر میانگین بارشها در کشور ۲۴۲ میلیمتر بوده که در ۱۷ سال اخیر به ۲۱۹ میلیمتر و در ۹ سال گذشته هم به ۲۰۷ میلیمتر رسیده است.
وی ادامه داد: تصفیه فاضلاب و استفاده از پساب تصفیه شده میتواند پایداری مناسبی را در تامین نیاز آبی کشور ایجاد کند.
وی با اشاره به اینکه رشته کوههای بزرگ ایران به عنوان منابع آبی تأثیر بسزایی در شرایط آب و هوایی و اقلیمی دارند، گفت: مناطق کویری و فلاتهای میان ارتفاع داریم و
بارشهای بیش از ۱۵۰۰ میلیمتر در خطه شمالی و حدود ۵۰ میلیمتر در مناطق کویری از جمله یزد و خراسان جنوبی گزارش میشود که ۸۵ درصد آب و هوای خشک و نیمه خشک را برای کشور ما به وجود میاورد.
وی اضافه کرد: متاسفانه بخش عمدهای از جمعیت کشور در مناطق کویری از جمله استانهای اصفهان، کرمان، خراسان جنوبی و رضوی و یزد و سمنان سکونت دارند که با بارش کمتر از میانگین کشوری مواجه است.
محمودی انتقال آب از مناطق پر آب به مناطق کم آب و کویری و ذخیرهسازی آب را از
وظایف وزارت نیرو بیان کرد و افزود: قناتها در کشور به عنوان دانش مهندسی از جایگاه ویژهای برخوردارند.
وی افزود: اقلیم جدید به سمت رونق منابع آبی پیش نمیرود و باید در جهت شیوههای مدیریت در مصرف و پایداری منابع آبی گام برداریم.
محمودی ادامه داد: دانشمندان آب و دانشگاهها و مؤسسات آموزشی و محیط زیست باید با مشارکت هم و دانش روز به دنبال چاره جویی باشند و راههای مقابله با کم آبی و بی آبی را در مناطق کم آب همچون کشور ما ارائه کنند.
محمودی گفت: از ابتدای انقلاب اسلامی، تامین آب یکی از دغدغههای نظام و یکی از محورهای اصلی خدمات رسانی بوده است و امروز بیش از ۹۹. ۵ درصد جمعیت شهری دارای شبکههای سالم و بهداشتی هستند و این سرمایهگذاری و عزم مردم و دولت همراه با اعتقاد به زیست سالم است.
وی افزود: ۴۲ درصد جمعیت شهری تحت پوشش خدمات شبکه فاضلاب قرار دارند و جمعیت روستایی برخوردار از خدمات شبکه فاضلاب نیز در حال رشد است.
محمودی تصریح کرد: تا زمانی که سیستمهای مکانیزه در کشورهای در حال توسعه رو به تکمیل است، میتوان آنها را فرماندهی کرد و پس از آن نیز باید به آموزش روی آورد.
وی درباره تفاوت قیمت تمام شده آب و نرخ فروش ان نیز گفت: اگر تفاوت قیمت آب از مشترک دریافت نشود این کمبود مالی میتواند در کمیت و کیفیت آب اثر گذار باشد.
قایم مقام وزیر نیرو با بیان اینکه وزارت نیرو در ۴ سال اخیر حدود ۴. ۵ میلیون مشترک جدید در زمینه آب و فاضلاب را هم زیر پوشش قرار داده است، افزود: در این مدت بیش از ۴۵ تصفیهخانه آب و فاضلاب به بهرهبرداری رسیده است و سالانه بیش از ۳۰۰ میلیون مترمکعب فاضلاب تصفیه میشود.
قائممقام وزیر نیرو افزود: انتقال فناوری برای استحصال آب و نگهداری تاسیسات و مدیریت مصرف با اجرای ایدههای نو به کاهش میزان مصرف و هدررفت آب کمک میکند.
کمیتهای برای بررسی وضع اب شهرها و روستاها در تابستان تشکیل شد قائم مقام وزیر نیروگفت: از بهمن پارسال کمیتهای برای بررسی وضع اب شهرها و روستاها تشکیل شده است.
ستار محمودی در حاشیه نشست تخصصی امنیت ابی در پاسخ به سوال خبر نگار
خبر گزاری صدا وسیما در مورد مدیریت مصرف آب افزود: وضع منابع اب وبارشهای امسال نسبت به سالهای قبل تفاوت قابل توجهی کرده است؛ و در مناطق کویری و نیمه کویری، بارشها نسبت به سالهای قبل بهتر شده و بر عکس، بارشها در مناطقی که در کوهپایهها و مناطق پر بارش قرار دارند کمتر شده است.
وی اضافه کرد: برای اینکه تعادل مدیریت آب – بویژه در جوامع شهری و روستایی – اتفاق بیافتد، از بهمن پارسال کمیتهای در وزارت نیرو برای بررسی وضعیت آبی همه شهرها و روستاهای کشور تشکیل شد و برای برخی شهرها که احتمال نوساناتی در تابستان ۹۶ پیش بینی میشد، برنامه ریزی شد.
محمودی تصریح کرد: در برخی از شهرهای کشور باید مراقبتهای بیشتری برای آبرسانی به آنها در فصل تابستان انجام شود؛ به عنوان نمونه شهرهایی مانند اصفهان و شهرهای اطراف اصفهان، حوزه شمالی استان فارس و شیراز، شهر یزد، بخش هایی از استان کرمان باید تحت مراقبت ویژه قرار گیرند.
محمودی افزود: در مجموع آمادگی بیشتری نسبت به پارسال برای تامین آب شرب وجود دارد و امیدواریم نوسان هایی جدی در این زمینه نداشته باشیم.