خسرو تاج: روند افزایشی صادرات صنایع غذایی و معدنی در سال ۹۵
رئیس سازمان توسعه تجارت از رشد شش میلیارد دلاری صادرات صنایع غذایی و معدنی در سال گذشته خبر داد.
به گزارش
خبرگزاری صداو سیما، مجتبی خسروتاج در نشست خبری با اصحاب رسانه، با اعلام صادرات بیش از دو میلیارد دلاری صنایع غذایی در سال ۹۵، رشد شش میلیارد دلاری صادرات صنایع معدنی در سال گذشته را قابل توجه دانست.
وی با ارایه آماری از ارزش صادراتی برخی گروههای کالایی در سال ۹۵ گفت: به عنوان نمونه در بخش هایی مانند میوه و تره بار در سال گذشته، حدود ۹۰۰ میلیون دلار، محصولات دامی ۴۳۷ میلیون دلار، آبزیان حدود ۳۲۷ میلیون دلار و شیرینی و شکلات کشور ۴۸۹ میلیون صادرات داشتیم. همچنین در بخش صنایع غذایی شاهد صادرات بیش از دو میلیارد دلاری محصولاتی مانند فراوردههای لبنی، کمپوت، رب گوجه فرنگی، ماکارونی، آب معدنی و دیگر محصولات مشابه بودیم.
وی با اشاره به رشد شش میلیارد دلاری صادرات صنایع معدنی در سال گذشته افزود: این صادرات از نظر ارزش به میزان بیش از ۳۶ درصد و از لحاظ وزنی ۵. ۸ درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد داشت. این در حالی است که ارزش صادرات فقط در بخش چدن، آهن، فولاد و مصنوعات آنها حدود سه میلیارد دلار بوده است.
خسروتاج ارزش صادراتی پنج گروه اساسی محصولات پتروشیمی مانند مواد اولیه صنایع پلیمری، پروپان و بوتات، متانپل، پارازایلین و کودها را هفت میلیارد و پانصد میلیون دلار اعلام کرد و گفت: این محصولات با وجود رشد ۱۲ درصد در وزن مقایسه با سال ۹۴، بدلیل کاهش قیمتهای بین المللی از نظر ارزش ۱۲ درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل کاهش داشتند.
وی با اشاره به این موضوع که ارزش تجاری ایران که همواره بدون احتساب نفت منفی بود، در سال ۹۴ و ۹۵ برای نخستین بار مثبت شد، اظهار کرد: از لحاظ ارزشی در سال ۹۵ تراز تجاری ایران حدود ۲۵۰ میلیون دلار مازاد تجاری داشته که در وقع کسری مزمن تراز تجاری به مازاد تراز تجاری تبدیل شد.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن وتجارت در پایان با اشاره به نخستین جلسه شورای عالی صادرات در سال جاری گفت: تسهیل صدور ضمانت نامههای بانکی و صادرات خدمات فنی و مهندسی مهمترین موارد مطرح شده در جلسه بود.
* مثبت شدن تراز تجاری کشور
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تحارت در امور تجارت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، با اشاره به افزایش شرکای تجاری کشور در سال گذشته، تراز تجاری کشور را دارای روندی مثبت و افزایشی اعلام کرد.
مجتبی خسروتاج ، با اشاره به رقم منفی ۲۸ میلیارد دلاری تراز بازرگانی خارجی کشور بدون احتساب صادرات نفت در سال ۸۴ گفت:در بخش تجارت خارجی این تراز در سالهای ۹۴ و ۹۵ به ترتیب به تراز مثبت ۹۰۰ میلیون دلار و ۲۵۰ میلیون دلار رسید.
وی روند واردات را از سال ۸۹ روند کاهشی توصیف کرد و افزود: در این مدت با یک شیب ملایمی صادرات غیر نفتی رشد داشت و تراز تجاری کشور که تا سال ۹۴ منفی بود در سالهای ۸۴ و ۹۵ مثبت شد.
افزایش تراز تجاری کشور
خسروتاج با اشاره به این موضوع که در بخش تراز وزنی تجارت خارجی در سال ۸۴ با ده میلیون و پانصد هزار تن ترازی منفی داریم، اظهار کرد: در سالهای ۹۲ و ۹۵ تراز وزنی تجارت خارجی کشور به ترتیب تراز مثبت ۴۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تن و ۷۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تن را به خود میگیرد. همچنین بالاترین رقم ارزش واردات مربوط به سال ۸۹ با ۶۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار بوده است و بالاترین رقم وزنی واردات مربوط به سال ۸۸ با ۵۲ میلیون تن واردات بوده است، اما از کل رقم ۴۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلاری واردات سال ۹۵ تنها ۱۴ درصد کالاهای مصرفی و مابقی مواد اولیه، واسطهای و کالاهای سرمایهای بود.
وی با ارایه آمار تراز بخشی صادرات و واردات گفت: این تراز در بخش مواد پتروشیمی پلیمری با سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار و در بخش محصولات شیمیایی آلی با دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار مثبت است. همچنین در بخش میوههای خوراکی، سنگ آهن، و محصولات معدنی غیرفلزی گوگردی به ترتیب با یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار، یک میلیارد دلار و ۷۰۰ میلیون دلار تراز تجاری کشور مثبت است.
خسروتاج تراز تجاری در بخش چدن، آهن و فولاد را با تراز ۵۱۸ میلیون دلار و تراز مس و مصنوعات را با تراز ۴۷۷ میلیون دلار مثبت اعلام کرد و گفت: در بخش کودها نیز تراز مثبت ۶۲۳ میلیون دلاری داریی که برنامه سازمان در سال جدید تمرکز بر روی بخش هایی مانند ماشین آلات صنعتی، دارو و صنایع اپتیک که دارای تراز منفی هستند، خواهد بود.
افزایش حضور در نمایشگاهها
وی با اشاره به حضور چهار هزار و ۸۵۵ شرکت در ۱۶۷ نمایشگاه تخصصی بین المللی و اختصاصی خارج از کشور در چهار سال گذشته افزود: در سال ۹۵ نسبت به سال قبل ۶۵ درصد از لحاظ تعداد نمایشگاهها و ۳۸ درصد از لحاظ تعداد شرکتها رشد داشتیم.
خسروتاج از صادرات ۸۰ درصد محصولات داخلی در سال ۹۵ به ۱۵ کشور جهان خبر داد و اظهار کرد: در سال ۸۴ حدود ۸۰ درصد صادرات کشور به ۱۹ کشور و در سال ۹۲ فقط توانستیم به هشت کشور دنیا صادرات داشتیم.
ارایه تسهیلات به واحدهای تولیدی ضعیف با هدف رشد و ماندگاری آنها
رئیس سازمان توسعه تجارت کشور با اشاره به سیاستهای تجاری صورت گرفته در جهت حمایت از تولید داخلی و اشتغال در سال ۹۵، از ارایه تسهیلات به واحدهای تولیدی ضعیف با هدف رشد و ماندگاری آنها در سال جاری خبر داد.
مجتبی خسرو تاج با اشاره به مهمترین سیاستهای تجاری صورت گرفته در حمایت از تولید داخلی و اشتغال در سال ۹۵ گفت: تعیین حقوق گمرکی واردات کالا به کشور و اجازه واردات برخی کالاها صرفا از طریق نمایندگی رسمی یا به صورت مشارکت و سرمایه گذاری مشترک با شرکتهای داخلی کشور از جمله اقدامات سازمان توسعه تجارت و وزارت صنعت، معدن و تجارت در زمینه حمایت از تولید داخلی و اشتغال در سال ۹۵ است.
وی جلوگیری و ممنوعیت خرید کالاهای خارجی مشابه تولیدات داخلی برای دستگاههای دولتی را از دیگر اقدامات در جهت حمایت از حوزه تولید و اشتغال عنوان کرد و افزود: در این راستا اختصاص نرخ ارز گران قیمت (ارز آزاد) برای واردات بخشی از کالاهایی که تولید مشابه داخلی دارند و اخذ مجوز واردات برای کالاهای مربوط به حوزه کشاورزی را در دستور کار خود قرار دادیم.
رییس سازمان توسعه تجارت در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به سیاستهای تجاری قابل اعمال برای حمایت از تولید داخلی و اشتغال در سال جدید، اظهار کرد: ارایه تسهیلات به واحدهای تولیدی ضعیف با هدف رشد و ماندگاری آن ها، اتخاذ سیاستهای تجاری زمینه ساز کاهش هزینه تولید و وضع یک سری قوانین اداری همچون تعریف ویژگیهای بسته بندی، نوع برچسب و امثال آن از جمله برنامههای ما در سال جدید خواهد بود.
خسروتاج با تاکید بر لزوم توسعه اقدامات فرهنگی و راه اندازی کمپینهای حمایت از تولیدات داخلی، گفت: باید در راستای اتخاذ سیاست تجاری حمایت کننده از تولید کالاهای اساسی و استراتژیک و وضع محدودیت برای واردات اقلام مشابه حرکت کنیم. همچنین با استفاده از قانون ثبت مالکیت معنوی اجازه واردات به کالاها با نام و نشان داخلی داده نشود.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه تعیین سهمیه مقداری برای برخی اقلام وارداتی که بخش عمده آنها در داخل کشور تولید میشوند را در راستای حمایت از تولید و اشتغال ضروری توصیف کرد و افزود: تحت پوشش قراردادن فهرست بیشتری از کالاهایی که واردات آنها صرفا از طریق تمایندگی رسمی امکان پذیر است، از اهم برنامههای ما در سال جدید خواهد بود. هم چنین در جهت تشویق همکاریهای تولیدی و سرمایه گذاری مشترک خارجی برای اقلام و کالاهای بیشتر حرکت خواهیم کرد.
خسروتاج توسعه و رعایت استانداردهای زیست محیطی و ایمنی در مقابل واردات و وضع قوانین قیمت شکنی، حفاظتی و جبرانی را به عنوان دیگر برنامههای سال جاری در جهت حمایت از تولید داخلی و اشتغال معرفی کرد.
تردد بنگاهها و دیپلماسی اقتصادی رونق گرفت
رئیس سازمان توسعه تجارت با بیان نقش پررنگ دیپلماسی در بازارهای جهانی گفت: تردد بنگاهها و دیپلماسی اقتصادی با شرایط بعد از برجام رونق گرفت.
مجتبی خسرو تاج درنشست خبری در ارتباط با "زنجیره جهانی صادرات" تصریح کرد: الزامی است کشور ما در "زنجیره جهانی صادرات" وارد شود و با دیدگاه مذاکره با شرکتهای اصلی، مقدمه همکاری مشترک با شرکتهای خارجی و صادراتی را فراهم کند.
وی با اشاره به تعداد بنگاههای تجاری و صادراتی ایران اظهار داشت: هم اکنون تعداد یک هزار شرکت بالای ۱۰ میلیون دلار صادراتی در کشور فعال هستند که البته این تعداد بسیار اندک است و برای تقویت این شرکتهای صادراتی باید به توسعه کمی و کیفی آنها جهت ورود به بازارهای جهانی توجه شود.
خسروتاج در مورد هدفمندی واردات و آمار قاچاق کالا با توجه به بحث اقتصاد مقاومتی اظهار داشت: در خصوص کالاهایی همچون روغن نباتی، شکر، گندم و گوشت قرمز که در سبد کالایی کشور نقش تعیین کنندهای دارند، در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۱ آمار قاچاق بسیار کاهش داشته است. چنانکه در راستای سیاست هدفمندی واردات و حمایت از تولید داخل در سال گذشته آمار قاچاق به ۱۲ میلیارد دلار کاهش یافت.
وی در مورد تضمین تغییرات تعرفهای اظهار داشت: با توجه به دغدغه مقام معظم رهبری در مورد تغییرات تعرفهای لیستی از اقلام تهیه شد که پس از طی روال قانونی برای حمایت از تولید داخل بکار گرفته میشود.
رییس سازمان توسعه تجارت در ادامه خاطر نشان کرد: فقط با نظام تعرفهای نمیتوان جلوی قاچاق را گرفت و باید کاری کنیم که هزینه تولید کاهش یافته و هزینه قاچاق بالا برود.
خسرو تاج در مورد تغییرات تعرفهای امسال اظهار داشت: تعرفههای سال ۹۶ مشابه سال گذشته بوده و افزایش نیافته است چرا که مواد اولیه برخی محصولات اساسی، وارداتی میباشد و افزایش تعرفه میتواند در گران شدن آنها موثر باشد.
وی در پاسخ به این سوال که صندوق بین المللی پول اظهار داشته واردات ایران ۴ برابر شده گفت: ما به آمار گمرک که دو عنصر صحت و دقت در آن رعایت شده استناد میکنیم که بر اساس آن تراز تجاری کشور مثبت بوده و صادرات از واردات پیشی گرفته است.
وی در ارتباط با برگزاری نمایشگاهها در ۴ نقطه مختلف تهران خاطر نشان کرد: جهت پاسخگوی نیاز شرکتها با هماهنگی شهرداری تهران در خصوص ساخت نمایشگاهها با استانداردهای ایمنی و بهداشت در مناطق مختلف برنامه ریزی شده است.
خسرو تاج در ادامه این مطلب افزود: نمایشگاههای بین المللی تخصصی در تهران برگزار میگردد، اما نمایشگاه هایی که مخاطبان زیادی دارند، میتوانند در جایی خارج از تهران نیز برگزار شوند.
وی در مورد احیای مجدد وزارت بازرگانی در سال ۹۶ گفت: بر اساس تصمیم هیات دولت و بررسیهای کارشناسی جواب این مساله منفی است چرا که هم اکنون در همه دنیا دو بخش صنعت و تجارت در کنار هم فعالیت میکنند و در کشور ما هم نیز همکاری این دو بخش در کنار هم میتواند موثرتر باشد.
وی در مورد افزایش قیمت نان گفت: نان و گندم سهم مهمی در سبد غذایی ایرانیان دارد و لذا در تعیین قیمت آن باید دقت کرد، در این جهت دولت با سیاستهای خرید تضمینی گندم از کشاورزان و روشهای رایانهای سعی کرده است هم قیمت نان را ثابت نگه دارد و هم کشاورزان ترغیب به ماندن در روستاها شوند.