به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداو سیما؛ علی دیواندری در دومین روز از چهارمین همایش تجاری و بانکی ایران-اروپا گفت:با تصمیم نهادهای ذی ربط بنا شد در بانکهای دولتی ۲۲ میلیارد تومان افزایش سرمایه داشته باشیم.
وی افزود:باتوجه به اصلاح قانون بودجه سال قبل، ۴۵ هزار میلیارد تومان مصوب شد که ۲۲ هزار میلیارد تومان از این مبلغ برای افزایش سرمایه بانکهای دولتی صرف خواهد شد ضمن آنکه بانکهای خصوصی هم برای خودشان برنامه دارند.
دیواندری تصریح کرد: بانک مرکزی برنامه ویژهای برای حداقل سرمایه بانکها در نظر گرفته که بزودی ابلاغ میشود.
وی تصریح کرد: مطالبات معوق در نظام بانکی که دلیل اصلی آن به اعتقاد بنده تحریمها بود باید مورد توجه قرار گیرد. بخشی از داراییهای سمی و انجماد داراییها که در نظام بانکی ایران وجود دارد و برای آن درحال راه حل یابی هستیم بر میگردد به اثرات ناشی از تحریم ها.
دیواندری با تاکید براینکه ریشه بسیاری از مطالبات معوق کلان برمی گردد به تعهدات ارزی که از دوران تحریم برای برخی مشتریان باقی ماند، افزود: بعد از اجرای توافق و راه افتادن مجدد بانکها برای کار کردن با بانکهای خارجی، میتوانیم مشکلات را با شدت بیشتری پشت سر بگذاریم و امروز با تدابیر بانک مرکزی و تلاش بانکها در نظارت و کنترل پرتفوی اعتباری از برخی مشکلات عبور کردیم و این مسیر ادامه خواهد یافت.
وی گفت: ظهور علایم اولیه رکود اقتصادی که ریشه پولی دارد موجب مشکلات نقدینگی بنگاه ها، تحت تاثیر قرار گرفتن سوداوری بانکها در نتیجه افزایش معوقات بانکی و نرخ سود و ... شد.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی ضمن بیان اینکه در نتیجه در حوزه واقعی اقتصاد مشکلاتی به وجود آمد که اثرات آن به نظام بانکی هم منتقل شد، تصریح کرد: بسیاری از مشکلات حال حاضر بانکها به بانکها تحمیل شد در حالی که مسبب آن خودشان نبودند.
دیواندری افزود: جنگ قیمتی در نرخ سود و نوسانات قیمتی موجب افزایش قیمت تمام شده پول و مشکل بنگاهها شد. ضمن آنکه نرخ سود بین بانکی نیز افزایش محسوسی یافته بود که قیمت تمام شده را بالا برد، ولی بانک مرکزی با همکاری نظام بانکی اقدامات بسیار خوبی را انجام دادند.
وی ادامه داد: بانک مرکزی وارد بازار بین بانکی شد و توانست نرخها را در حد معقولی کاهش دهد تا در نتیجه اقتصاد ایران را به آرامشی برساند. هرچند ممکن است آثار جنگ قیمتی باقی مانده باشد، ولی شوک آن از بین رفت و هدایت نرخها امروز به حد معقولی رسیده است.
وی تاکید کرد: هیچ وقت نفهمیدم چرا نباید شهریه دانشجویان محصل در خارج پرداخت شود.
رییس پژوهشکده پولی و بانکی همچنین گفت: نکته آخر که در جذب سرمایه گذاری خارجی اثر دارد، محدودیتهای جدید نظام بانکی است که بخشی از آن به خاطر محدودیتهای بین المللی و دور بودن از بازار جهانی است، مقررات بانکی دنیا تغییرات جدیدی دارد، قواعد مبارزه با پولشویی و ... در دنیا تغییر کرده، ولی در نظام داخلی آمادگی تطبیق با آنها وجود ندارد.
دیواندری با اشاره به اینکه اگر بخواهیم سهمی برای تامین و جذب سرمایه خارجی داشته باشیم تا رفع محدودیتها از امکانات موجود نمیتوانیم استفاده کنیم، اظهار داشت: زمانی بود که نمیتوانستیم از پول خودمان استفاده کنیم. البته ما هیچ وقت نفهمیدیم که چرا نباید شهریه یک دانشجویی که در خارج از کشور درس میخواند، پرداخت شود و دخالت آن دانشجو چه بوده است؟ یا چرا هزینه درمانی بیماران را نمیتوانستند پرداخت کنند؟
وی اضافه کرد: الان مشکل نقل و انتقال وجوه حل شده است، ولی اقتصاد ایران بزرگتر از آن است که با این کار مشکلش حل شود چراکه ظرفیت بسیار بالایی دارد. در ایران ثروت، پول و کار است در حقیقت ایران بازار بکر کشورهای خارجی و طرفهای تجاری است و حیف است که این بازار جذاب فقط از این طریق حمایت شوند و بانکها باید از همه امکانات استفاده کنند.
وی افزود:در ۸۰ سال گذشته یک مورد هم نیست که بانکهای ایرانی پول خارجیها را نداده باشند.
دیواندری تاکید کرد: سابقه ۷۰ - ۸۰ ساله بانکهای اروپایی با ایرانی را بررسی کنید، یک مورد پیدا نمیکنید که یک بانک ایرانی پول بانک خارجی را هم نداده باشد و حتی اختلافات حقوقی آنها هم به یک درصد نمیرسد.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی همچنین تصریح کرد: اگر بخشی از این منابع که اروپا نمیداند با این منابع ریالی خود چه کار کند، در ایران سرمایه گذاری شود بسیاری از مشکلات حل خواهد شد البته اقتصاد ایران معطل نخواهد ماند چرا که تجارت و سرمایه راه خود را پیدا میکند، ولی ایران دوست دارد به صورت سنتی اروپا شریک ایران باشد.