تثبیت ابزارهای جدید مالی در اولویت سازمان بورس است
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: اعلام اصلاح محدودیت هایی همچون دامنه نوسان و حجم مبنا از مهمترین اقدامات برای توسعه بازار سرمایه است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ محسن خدابخش، در گفتگو با پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، گفت:: هر اقدامی که ما بخواهیم برای اصلاح محدودیتهای بازار سرمایه انجام دهیم باید مبتنی بر اطلاعات باشد.
وی افزود: لازم است برای پیشبرد اصلاح محدودیت دامنه نوسان و حجم مبنا، ابتدا بر اساس اطلاعات موجود یک شبیه سازی انجام دهیم.
این مدیر بازار سرمایه در خصوص دامنه نوسان گفت: باید با استفاده از شبیه سازی وضعیت بازار را سنجید و دید چه حالت هایی برای اعمال دامنه نوسان پویا در نمادها و صنایع قابل تصور است.
مدیر نظارت بر بورسها ابراز امیدواری کرد هرچه سریعتر حذف حجم مبنای برخی نمادها عملیاتی شود و افزود: بازار سرمایه کاملاً زنده، پویا و در حال حرکت است. در واقع اصلاح محدودیتهای بازار سرمایه اعم از حجم مبنا یا دامنه نوسان مشابه تعمیر یک هواپیمای در حال حرکت است.
وی افزود: این هواپیما در حال حرکت است و اگر شما بخواهید تعمیر یا تغییری روی آن انجام دهید باید کاملا حساب شده انجام شود و دقیقا همین حالت برای اصلاح محدودیتهای بازار سرمایه وجود دارد.
خدابخش گفت:: اصلاح محدودیت دامنه نوسان و حجم مبنا به بررسی دقیق اطلاعات نیاز دارد و باید دید به چه نحوی میتوان این مساله را پیش برد.
وی افزود: قطعا انجام این کار با سرعت و به یک باره امکان پذیر نیست و تجزیه و تحلیلهای پیچیده نیاز دارد.
مدیر نظارت بر بورسها در ادامه به موضوع اختیاری شدن اعلام سود مورد انتظار EPS اشاره کرد و گفت: سازمان بورس در تلاش است نحوه توقف و گشایش نمادها را اصلاح و زمان بسته بودن آنها را به حداقل برساند و در این میان یکی از موارد قابل توجه و اصلاح موضوع EPS است.
وی ادامه داد: در بررسی هایی که تا کنون صورت گرفته مشخص شد میتوان به جای EPS یک گزارش تحلیلی مدیریتی ارائه کرد و سپس تحلیلگران بازار سرمایه با توجه به اطلاعات و گزارشهای مدیریتی، وضعیت EPS شرکتها را پیش بینی کنند.
خدابخش افزود: به دنبال این هستیم تا گزارشهای مدیریتی به مرور جایگزین EPS شود. در دنیا هم به همین شکل است. مفروضات اعلام میشود و تحلیلگر بر اساس متغیرهای بین المللی و داخلی میگوید شرکت به چه سمتی حرکت خواهد کرد و این امر در نهایت به حرفهای شدن بازار کمک میکند.
مدیر نظارت بر بورسها با بیان اینکه افزایش شفافیت همواره در دستور کار سازمان بورس قرار دارد، گفت: انجام نظارتها به صورت اتوماتیک، کاهش دخالت نیروی انسانی در امر نظارت و افزایش شفافیت ابزارهای جدید مالی به حداکثر ممکن، از مهمترین برنامههای در حال اجرا است.
وی در پایان به مهمترین اهداف سال ۹۶ اشاره کرد و گفت: ما همواره به دنبال توسعه و تثبیت ابزارهای جدید مالی هستیم و امیدواریم کارهای گذشته به نتایج مطلوب منتهی شود.
ایجاد فضای رقابتی همه ذینفعان بازار سرمایه
مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس به ایجاد فضای رقابتی به واسطه حذف نمودارها اشاره کرد و گفت:: ایجاد فضای رقابتی در این حوزه از ضروریات است تا همه ذینفعان بازار سرمایه بتوانند از این موقعیت به خوبی استفاده کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا).خبرهای تغییر در بازار سرمایه همان اندازه که میتواند برای فعالان مهم و تاثیرگذار باشد، به همان اندازه هم میتواند با بی توجهی همراه باشد. اخیرا" تصمیمی برای حذف نمودارهای مربوط به دادههای تحلیل تکنیکال از سایت TSETMC که مهمترین سایت بازار سهام است، گرفته شده که همانطور که انتظار میرفت فعالان بازار سرمایه به آن واکنش نشان دادند.
هرچند این نمودار در برخی موارد اطلاعات دقیق و قابل اتکایی ارائه نمیداد و برای فعالان حرفهای در این عرصه چندان قابل اعتنا نبود و حذف آن ضرر خاصی به سرمایه گذاران نخواهد زد، اما باز گروهی از کاربران استفاده کننده از این دادهها از رایگان نبودن آن توسط شرکتهای ارایه دهنده خدمات پردازش اطلاعات ابراز نگرانی کرده اند.
روح الله دهقان، مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس با بیان اینکه نمودار تحلیل تکنیکال از شنبه گذشته از روی سایت TSETMC برداشته شده است، گفت: تحلیل تکنیکال یک نوع خدمات پردازش اطلاعات مالی است و اگر ارائه این خدمات توسط مدیریت فناوری انجام شود، هم بحث صحت سنجی اطلاعات و هم بحث کسب و کارهای مرتبط با داده مطرح خواهد شد.
وی در این خصوص که در صورت ارائه این اطلاعات، سازمان وارد حوزهای میشود که به مسئولیتش مربوط نمیشود و این موضوع بر رشد کسب و کارهای مبتنی بر داده و ارائه سرویس در بخش خصوصی تاثیر منفی خواهد گذاشت، گفت: به خاطر همین موضوع، تصمیم بر این شد، آن بخش از اطلاعات سایت که با ذات مسوولیتهای سازمان به عنوان نهاد ناظر مغایرت دارد، از سایت حذف شود. حذف نمودار دادههای تحلیل تکنیکال بر همین مبنا صورت گرفت تا موارد مرتبط با کسب و کارهای داده هایی که پردازش اطلاعات و ارائه سرویسهای مرتبط با تحلیل در بخش خصوصی را انجام میدهند، گسترش یابد.
دهقان افزود: ما قصد حذف اطلاعات را برای محدود کردن دسترسی به اطلاعات نداریم و تمام شرکتهای مرتبط با بازار سرمایه که کار تحلیلی انجام میدهند به دیتای خام دسترسی خواهند داشت. مسلما در جاهایی که رقابت شکل گرفته و بخش خصوصی ورود پیدا کرده و سازمان نقش نظارتی خود را حفظ کرده، رونق بسیار زیادی ایجاد شده است. بر همین اساس، هدف اصلی سازمان برای کنار گذاشتن این نمودار، ایجاد این رونق بوده است. همچنین، یکی از سیاستهای کلی سازمان رفع محدودیتها برای رشد کسب و کارهای مبتنی بر دیتا است.
این مقام مسئول در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا جایگزینی برای نمودارهای حذف شده در سایت TSETMC در نظر گرفته شده یا خیر، گفت: در این سایت اطلاعات جایگزینی وجود نخواهد داشت. لینک این نمودارها از این سایت حذف شده و به طور ملموس جای خالی نخواهیم داشت. هر چند جایگزین با کیفیت بهتر وجود دارد، اما سیاست سازمان افشای این نوع اطلاعات از طریق سایت TSETMC نیست.
دهقان ادامه داد: زمانی بازار ما آمادگی عرضه نمودارها به صورت عموم را نداشت و در آن زمان شرکت خصوصی فعالی در این زمینه نیز وجود نداشت. بر همین اساس، شرکت مدیریت فناوری به عنوان زیر مجموعه سازمان بورس، برای رونق گرفتن بازار سرمایه این اطلاعات را بر روی سایت قرار داد که در آن زمان بهترین تصمیم برای این بازار بود. ولی در حال حاضر شرکتهای خصوصی با کیفیت بالاتر و قابلیتهای توسعه پذیری بیشتر ایجاد شده اند تا همین اطلاعات را به طور رایگان در اختیار متقاضیان قرار دهند. پس نقش سازمان از نقش ایجادکننده بستر، به نقش حمایت کننده تغییر پیدا میکند و به رشد کسب و کارهای این چنینی کمک میکند.
وی درخصوص نحوه ارائه دیتا در دیگر کشورها نیز توضیح داد: دیتا در دنیا به این نحوی که ما در اختیار عموم قرار میدهیم وجود ندارد. فقط در ایران است که این حجم از اطلاعات به صورت آنلاین و پردازش شده در اختیار همگان قرار میگیرد.
انتقاد درستی که برطرف شد
احمد عراقچی معاون اجرایی سازمان بورس نیز با بیان اینکه کاهش تصدی گری نهادهای حاکمیتی از سیاستهای کلان نظام است، اظهار داشت: سازمان بورس به عنوان یک نهاد ناظر و حاکمیتی در حوزه اجرایی با ارائه اطلاعات پردازش شده در بازار ورود پیدا کرده بود. این موضوع همیشه توسط فعالان بازار مورد انتقاد قرار میگرفت که چرا با وجود نهادهای مالی که بازیگران این بخش هستند، خود سازمان بورس در این زمینه فعالیت میکند. بر همین اساس، تصمیم بر حذف این نمودارها گرفته شد.
وی افزود: همچنین، پردازش اطلاعات به دانش، تکنولوژی و تجربه بالایی نیاز دارد و علت وجود یک نهاد مالی در قانون به نام پردازش اطلاعات مالی همین موضوع است. قطعا سازمان بورس و شرکت مدیریت فناوری به عنوان یک نهاد ناظر وظیفه پردازش اطلاعات را ندارند.
عضو هیئت مدیره سازمان بورس در خصوص ورود سازمان به این موضوع در سالهای گذشته، گفت: ۱۲ سال قبل که قانون جدید برای بازار سرمایه تصویب شد و ساختار جدید بازار سرمایه شکل گرفت، مدیران با توجه به نوپا بودن بازار و اینکه احتمالا همه افراد نتوانند به راحتی به اطلاعات مورد نیاز دسترسی داشته باشند، تصمیم بر بودن اینگونه اطلاعات شد.
از سویی دیگر، یکی از دغدغههای فعالان بازار کاهش تصدی گری سازمان در جاهایی که نیازی به آن نبود، عنوان میشد. با این هدف تصمیم بر آن شد تا آن بخش از اطلاعاتی که در سایت TSETMC وجود دارد، اصلاح و کم شود. تصمیم برای این موضوع از قبل گرفته شده بود و برگزاری نمایشگاه و حضور استارتاپها و دیگر فعالان بازار سرمایه، ما را در این زمینه مصممتر کرد. زیرا دستاوردهای زیادی در زمینه پردازش اطلاعات ارائه شده بود که میشود به خوبی از آنها استفاده کرد.
برنامههای آینده سازمان برای مهمترین سایت بازار
عراقچی درباره آینده سایت TSETMC تصریح کرد: این سایت، از سایتهای مرجع بازار سرمایه است. مواردی وجود دارد که در آینده به ارتقا نیاز دارد، تمرکز بر صحت اطلاعات یکی از این موارد است، برای مثال همین نمودارهای حذف شده در برخی مواقع اطلاعات دقیقی را ارائه نمیداد. سهولت کاربری و ظاهر این سایت از موارد دیگر است. همچنین اگر در موارد دیگری باز هم احساس شود که حضور سازمان در آن زمینه ضرورتی ندارد، تصمیم به حذف آن قسمت گرفته خواهد شد.
وی در توصیه به سهامداران گفت: سهامداران باید به میزان لازم جستجوگر باشند. همچنین اطلاعات مورد نیاز هر سهامدار به صورت رایگان در معاملات بر خط کارگزاری ها، پردازشگران اطلاعات مالی و مشاوران سرمایه گذاری موجود است و هر سرمایه گذار میتواند با توجه به نیاز خود از آنها بهرهمند شود. از سویی دیگر، در نمایشگاه بورس، بانک و بیمه شاهد معرفی اپلیکیشنهای موبایلی بودیم که میتواند به تحلیل بهتر سهامداران کمک قابل توجهی داشته باشد.
نظر کارگزار بورس
فردین آقابزرگی مدیرعامل کارگزاری بانک آینده هم تصریح کرد: هرگونه تغییری به خصوص در شبکههای اجتماعی و اطلاع رسانی تخصصی مانند TSETMC تاثیرگذار خواهد بود. این شبکههای اطلاع رسانی به صورت مداوم درحال به روز رسانی هستند و دلیل اصلی به روز شدن آن هم نیاز و تقاضای استفاده کنندگان از این شبکهها است. همچنین فلسفه تصمیم حذف این نمودارها نیاز و تقاضای اهالی بازار سرمایه و بازخوردهای استفاده کنندهگان از این سیستمها است.
وی با بیان اینکه عمده فعالان بازار سرمایه با اینگونه تحلیلهای تکنیکالی آشنا هستند، افزود: با حذف این نمودارها میتوان از فضای مورد نظر در این سایت برای منظورهای دیگر استفاده کرد.
این کارگزار با بیان اینکه سابقا در جراید و روزنامهها به صورت روزانه قیمت سهامها درج میشد، گفت: درحال حاضر با توجه به اینکه سطح دسترسی افراد به اطلاعات به صورت الکترونیکی زیاد شده و به همین علت این افراد به حد و حدود قیمت درج در روزنامهها اکتفا نمیکنند و در نتیجه افراد بسیار کمی برای اطلاع از این قیمتها به روزنامهها مراجعه میکنند، بر همین اساس تصمیم بر حذف این صفحات شد.
آقابزرگی افزود: تعداد بازدیدکنندگان و کلیک هایی که بر روی برخی از صفحات و اطلاعات خاص میشود، میتواند مبدا مناسبی برای تغییرات این چنینی باشد. بر همین اساس میتوان گفت: شاید یکی از دلایل حذف این نمودارها همین باشد که تعداد کمی برای دریافت اطلاعات به این نمودارها مراجعه کرده باشند، چون در حال حاضر امکانات بیشتری در سایتهای دیگر موجود هست، بنابراین با حذف این نمودارهای تحلیل تکنیکالی فضایی برای کارهای جدید دیگری ایجاد خواهد شد.
اتفاق خاصی رخ نمیدهد
یکی از سهامداران هم برای درک بهتر چگونگی تاثیر حذف این نمودارها بر نحوه دریافت اطلاعات گفت: اگر مبنا بر جابه جایی این اطلاعات باشد نه حذف آن، اتفاق خاصی رخ نمیدهد. زیرا اکثر خرید و فروشها در حال حاضر به صورت آنلاین انجام میشود و همه این اطلاعات در وب سایتهای کارگزاریها وجود دارد و انتقال آن بر روند دریافت اطلاعات خللی ایجاد نخواهد کرد.