رویکرد ترامپ؛ مبهم یا روشن؟!
رویکرد غیر منسجم و غیر منطقی ترامپ پس از تکیه زدن وی بر کرسی ریاست جمهوری متوقف شده است؛ هر چند ظواهر چنین حکایت نمیکند.
رویکرد غیر منسجم و غیر منطقی ترامپ از زمان رقابتهای انتخاباتی اخیر در آمریکا مورد توجه سیاسیون و صاحبنظران قرار گرفته است. اما برخلاف آنچه تصور میشود این رویکرد پس از تکیه زدن وی بر کرسی ریاست جمهوری آمریکا متوقف شده است؛ هر چند ظواهر چنین حکایت نمیکند.
آمریکا طی چند هفته گذشته اقدامات نظامی بسیار تجاوزکارانه ای در سوریه و افغانستان و یمن انجام داده است و تحرکاتی نظامی نیز در شرق آسیا در برابر کره شمالی و در یمن داشته است و هم چنان بر ضد توافق هستهای بین ایران و پنج به علاوه یک رجز خوانی میکند.
این رویکرد تا جایی پیش رفته است که جرج لوفمن Georg Lufflmann محقق در زمینه امنیت بین الملل و استاد دانشگاه وارویک امروز در مصاحبه با رادیو اسپوتنیک گفته است: «من فکر می کنم مشکل این است که سطح بالایی از بلاتکلیفی درمورد نیات دولت ترامپ و سیاست های ناشی از این نیات وجود دارد". وی همچنین افزود "مشاهده رویکردی منسجم، منطقی و استراتژیک در دولت ترامپ چه درقبال کره شمالی ، چه درقبال خاورمیانه و چه در قبال ایران دشوار است".
جرج لوفمن در ادامه این رویکرد را ناشی از شخصیت «دمدمی» رئیس جمهور آمریکا دانست و افزود: ترامپ به علت اینکه تصمیمات لحظه ای می گیرد باعث شده است دولت آمریکا فاقد رویکردی منسجم و منطقی باشد.
این رویکرد دولت ترامپ حتی سبب شده برخی ادعا کنند پدیده ترامپ حتی برای متحدان اروپایی آمریکا عجیب و ناشناخته است.
مینتون بیتنر سردبیر سیاسی روزنامه دی زیت چاپ برلین دیروز در گفتگو با شبکه تلویزیونی سی ان ان،
گفت: «دولت المان هنوز در تلاش است همانند اکثر دولتهای غربی، پدیده ترامپ را در آمریکا بشناسد. دولتهای غربی هنوز میکوشند منظور واقعی سخنان دونالد ترامپ را درک کنند... درواقع باید بگویم که ما هنوز پدیده ترامپیسم را در آمریکا درک نمی کنیم.»
هر چند ابهامها درباره مواضع ترامپ همچنان ادامه دارد اما به نظر میرسد پس از پیروزی در انتخابات مواضع وی آنگونه که ادعا میشود غیر منطقی و غیر منسجم نیست.
مروری بر تحولات آمریکا پس از ورود ترامپ به کاخ سفید نشان میدهد که آن بخش از وعدههای انتخاباتی ترامپ که با سیاستهای راهبردی آمریکا مغایر بوده است - مانند کنار گذشتن توافق هستهای و نزدیکی به روسیه و انتقاد از ناتو و متحدان اروپایی و منطقهای .... - تعدیل شده است هرچند همچنان از ظرفیتهای آن برای پیگیری سیاستهای راهبردی آمریکا - حتی سیاستهایی که در در دولت اوباما کلید خورده است- بهره برداری میشود؛ سیاستهایی مانند استمرار فشار بر تهران و جلب مشارکت اروپا و متحدان منطقه در تامین هزینههای نظامی گری آمریکا در جهان.
علاوه بر این، محافل سیاسی و رسانهای آمریکا تلاش میکنند با وانمود کردن به تحقق وعدههای ترامپ، طرفداران وی را - که جمعیت بزرگی از مردم این کشور را در بر میگیرد - از مشارکت خود در انتخابات اخیر مایوس نکنند. زیرا این یاس، مایوس شدن از راههای مسالمت آمیز برای رسیدن به مطالبات عمومی را در پی دارد و در میان مدت و بلند مدت پیامد آن جز ناکارآمد به نظر رسیدن نظامی سیاسی آمریکا و کلید خوردن شورشها و اعتراضهای کور مردمی نیست.
----------------
عبدالرضا خلیلی