عضو کمیته فنی پلاسکو:
ایجاد ساختمان های خود ایمن راهکار جلوگیری از پلاسکو
سخنگوی شورا به همراه حمزه شکیب عضو کمیته فنی و حقوقی بررسی حادثه پلاسکو، ابعاد مختلف گزارش این حادثه را در جمع خبرنگاران تشریح کردند.
به گزارش
خبرگزاری صداو سیما، رضا تقی پور سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران به همراه حمزه شکیب سخنگو و عضو کمیته فنی و حقوقی بررسی حادثه پلاسکو پس از جلسه سیصد و چهل و سوم شورای اسلامی شهر تهران به جمع خبرنگاران آمد و ضمن تشریح دستورات جلسه به سوالات خبرنگاران در خصوص حادثه پلاسکو پاسخ گفت.
وی به تشریح دستور اول این جلسه شورا پرداخت و گفت: با تصویب اعضای شورای شهر در پی گزارش کمیسیون برنامه و بودجه آقای میرمحمد با 23 رای به عنوان نماینده شورا برای موضوع ماده یکم دستورالعمل تحریر دفاتر قانونی در شهرداری انتخاب و معرفی شد.
سخنگوی شورای شهر تهران در خصوص دیگر موضوعات بررسی شده در این جلسه شورای شهر تهران گفت: دستور دوم جلسه به ادامه بررسی گزارش فنی و حقوقی حادثه پلاسکو اختصاص داشت که توسط گروه متخصص در 352 صفحه تهیه و تدوین شده بود.
تقی پور اظهار داشت: این کمیته در پی جلسه فوق العاده شورای شهر تهران برای حادثه پلاسکو که بلافاصله پس از حادثه در روز شنبه برگزار شد، تشکیل شد که در روز سه شنبه گذشته گزارش آن توسط آقای دکتر شکیب ارائه شد و در این جلسه نیز ادامه بررسی ها و تبادل نظرها انجام شد.
وی ادامه داد: با توجه به ضرورت داشتن منفعت چنین گزارشی برای شهر مقرر شد که این گزارش به کمیسیون عمران و حمل و نقل ارائه شود تا طرحی را برای تصویب به صحن شورا ارائه کند.
سخنگوی شورای شهر تاکید کرد: گزارش بدست آمده حاصل درس هایی است که از این حادثه تلخ باید گرفته شود تا در زمان های پیشگیری، عملیات و بازسازی مورد استفاده قرار گرفته و اگر خلا و هم پوشانی در دستگاهها اجرایی وجود دارد که باعث نابه سامانی شده است ساماندهی شود.
دکتر حمزه شکیب، عضو و سخنگوی کمیته فنی و حقوقی بررسی حادثه پلاسکو در تشریح این حادثه اظهار داشت: پس از این حادثه که ساختمانی مرتفع درر شهر تهران ریزش کرد تعدادی از بهترین آتش نشانان و شهروندان را از دست دادیم از این روی با رایزنی های انجام شده مقرر شد تا تیمی کارشناسی با هدف کاهش خطر برای ارتقا ایمنی بر اساس بررسی بر روی این حادثه تشکیل و پژوهشی علمی در این خصوص انجام شود.
وی در خصوص محورهای این پژوهش، اظهار داشت: پیشگیری از وقوع حریق در ساختمان های جدید و موجود،چگونگی اطفا حریق و مکانیزم آوار برداری و بازسازی سه محور این پژوهش بود.
شکیب با تاکید بر اینکه تمرکز پژوهش بر ارائه راهکار بود، اظهار داشت: اصولا این پژوهش به دنبال پیدا کردن مقصر نبود ضمن اینکه صلاحیت قضاوت با نهادهای دیگری است که همان قوه قضائیه است.
وی تصریح کرد: تیمی 60 نفره در قالب 6 کمیته برای بررسی ابعاد حادثه تشکیل شد و در پی کاری شبانه روزی گزارش مدیریت 42 صفحه ای و گزارش تفصیلی 352 صفحه ای را تهیه کرد.
دکتر شکیب در خصوص علت وقوع حادثه، اعلام کرد: علت اصلی و منشا آتش سوزی اتصالات برقی بوده چراکه سیستم مکانیکی گرمایش و سرمایش پاسخگوی نیازهای ساختمان نبوده و بر همین اساس سیستم های کمکی برای رفع نیازها ایجاد شده بود.
وی تاکید کرد: بر همین اساس مسئله اصلی شناسایی شده مربوط به نگهداری ساختمان بوده که مبحث ماده 22 مقررات ملی ساختمان است.
دکتر شکیب اظهار داشت: در حالی این مبحث در سال 92 در مجلس شورای اسلامی تصویب و در ابتدای دولت کنونی ابلاغ شد که تاکنون دستورالعمل های اجرایی آن ارائه نشده است.
وی در خصوص مراحل پژوهش اظهار داشت: این ساختمان نه نقشه معماری داشت و نه نقشه سازه ای ضمن اینکه با ریزش ساختمان و دپو شدن آوارها کار سخت تر شد.
دکتر شکیب ادامه داد: با تمام مشکلات و با استفاده از اطلاعات صاحبان مغازه ها نقشه معماری و نقشه های سازه ای بنا تهیه شد و بر همین اساس فرو ریزش به صورت کامل مدل سازی شد.
وی اعلام کرد: مدل گسترش حریق تهیه شده و اطلاعات دوربین های موجود نشان می دهد که حریق حداقل 8 تا 20 دقیقه پیش از ساعت اطلاع داده شده یعنی ساعت 7:58 دقیقه شروع شده است.
دکتر شکیب اظهار داشت: از نکات به دست آمده در این پژوهش ، تاکید بر ضرورت ایجاد ساختمان های خود ایمن است. این ساختمان ها در دنیا ایجاد شده اند و حتی سبب شده است که کار آتش نشانی در شهرهای مرتبط کمتر شود.
وی اظهار داشت: اطلاعات این ساختمان که در دمای حدود 400 و 500 درجه ای دچار افت مقاومت شده است، نشان می دهد که از این پس، ساختمان ها را باید چگونه طراحی کرد.
دکتر شکیب در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه چرا در زمان حضور آتش نشانان مقاومت ساختمان در نظر گرفته نشده بود، گفت: اطلاعات به دست آمده نشان می دهد که این ساختمان دو بار اطفا حریق شده است به گونه ای که در ساعت 10 صبح آتش خاموش شده و عملیات لکه گیری آغاز شده بود.
وی تصریح کرد: در ساختمان های تجاری نوع سازه ها به گونه ای طراحی می شود که چاره ای به جز سقف کاذب وجود ندارد و از طرفی این ساختمان با نوع خدماتی که در آن ارائه می شد مملو از مواد اشتعال زا بوده است.
دکتر شکیب تاکید کرد: با توجه به نوع خاص سازه حتی اگر من به عنوان متخصص سازه در کنار آتش نشانان بودم نیز قدرت تشخیص ریزش در ساختمان را نداشتم.
وی اظهار داشت: بررسی ها نشان می دهد راهکار رهایی این ساختمان از آتش، خود ایمن شدن آن بود. با وجود چنین ساختمان هایی که تعداد زیادی هم هستند اگر حجم تجهیزات 10 برابر وضعیت کنونی نیز باشد بدون ایمن شدن ساختمان ها تفاوتی در ایمن شدن شهر رخ نخواهد داد.
وی در خصوص ضرورت استفاده از هلی کوپتر در این حادثه گفت: به دلیل عمق آتش سوزی استفاده از هلی کوپتر تاثیر خاصی را نداشت هرچند وجود هلی کوپتر برای اطفای آتش سوزی در شهر نیاز است.
رضا تقی پور، سخنگوی شورای شهر تهران نیز در این خصوص گفت: بر اساس گزارش معاون عملیات امکان استفاده از هلی کوپتر وجود نداشت و از طرفی دیگر برخی احتمال ریزش ساختمان بر اساس استفاده از آب را داشتند که تحقیقات این فرضیه را رد می کند.
وی به موضوع تجهیز مدیریت شهری به شبکه بی سیم دیجیتال اشاره کرد و گفت: از 10 سال گذشته پیگیری این موضوع در دستور کار قرار گرفته است و دستور اجرای آن نیز در زمان وزارت من در وزارت ارتباطات و فن آوری اطلاعات مورد تائید قرار گرفت اما به دلیل محدودیت ها هنوز اجرایی نشده است.
سخنگوی شورای شهر ادامه داد: یکی از مشکلاتی که در این گزارش به آن رسیدیم این بود که همه امکانات در دست شهرداری نیست که باید موضوعات آن در مقررات ملی ساختمان گنجانده شود.
تقی پور اظهار داشت: باید هرچه سریعتر دستورالعمل های مبحث 22 مقررات ملی ساختمان که توسط مجلس تصویب شده است تهیه و به سرعت تقسیم کار مناسبی صورت گرفته و ضمن رفع ابهامات، تکلیف دستگاهها را مشخص کند.
دکتر حمزه شکیب در خصوص نحوه وقوع حادثه اظهار داشت: در ساعت 10:53 دقیقه اولین دهانه در بخش غربی ساختمان می ریزد که دو آتش نشان در این ریزش گرفتار می شوند و تعدادی از آتش نشانان برای رهایی آنها وارد کار می شوند و با وجود نجات دادن آتش نشانان درگیر شده در پی فروریزش ساختمان در ساعت 11:33 دقیقه گرفتار ریزش سایر بخش های ساختمان می شوند.
وی اظهار داشت: در حالی این آتش نشانان زیر آوار می مانند که فرمانده عملیات در حدود 30 دقیقه قبل از آن دستور تخلیه ساختمان را صادر کرده بود.
رضا تقی پور سخنگوی شورای شهر تهران نیز به تشریح عملیات آتش نشانان پرداخت و گفت: در ساعت 10:30 دقیقه دستور تخلیه 50 درصد آتش نشانان صادر می شود، در ساعت 11:02 که دستور تخلیه کامل صادر می شود تعدادی از آتش نشانان به خاطر رهایی افراد زیر آوار مانده در ساختمان باقی می مانند.
وی ادامه داد: از طرفی تا حدود 2 دقیقه قبل از ریزش ساختمان آتش نشانان در حال تخلیه ساختمان بودند.
سخنگوی شورای شهر اظهار داشت: اگر این آتش نشانان بدون تخلیه شهروندان از ساختمان خارج می شدند امروز می بایست پاسخگوی افکار عمومی مبنی بر فرار از محل حادثه می بودند ضمن اینکه قضاوت کردن در خصوص ایثار آتش نشانان و یا موضوعات دیگر در صلاحیت مراجع قضائی است.
مهدی چمران نیز در پایان جلسه در جمع بندی گزارش حادثه پلاسکو با تاکید بر اینکه از خروجی گزارش های دو کمیته بررسی کننده حادثه پلاسکو طرح ها و یا بخش نامه های اجرایی در جهت بهبود روند مدیریت بحران به دست خواهد آمد، افزود: یکی از طرح هایی که می تواند برای شهر الزام آور باشد این است که ساختمان های شهر ملزم به هوشمند سازی برای مسائل مورد نظر سازمان آتش نشانی شوند.
وی همچنین از مدیران و مسئولان در سازمان آتش نشانی و شهرداری تهران خواست چنانچه بنا به دلایل قانونی نمی توانند اقدام به برخورد با متخلفین در عدم رعایت مقررات ایمنی ساختمان داشته باشند موارد را به دادستانی گزارش داده و تقاضای اجرای صدور حکم از سوی این نهاد قضایی کنند.