از شهر پلکانی هورامان تا دریاچه زیبای زریوار
خبرنگاران و عکاسانی که با تور رسانهای، به همت سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری به کردستان سفر کردند از روستای «نگل»، شهر «هورامان»، «مریوان» و دریاچه «زریبار» بازدید کردند.
بهگزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، موزه نگل دارای بخشهای مختلفی از جمله بخش قرآنهای قدیمی، مردمشناسی و باستانشناسی است.
قرآن قدیمی نگل که متعلق به زمان حجاج ابنیوسف است در مسجد این روستا نگهداری میشود و بین مردم منطقه اهمیت بسیاری دارد.
این قرآن تاکنون چندین بار به سرقت رفته و هربار پیدا شده است. مردم روستا به این قرآن علاقه دارند و تاکنون اجازه جابهجایی آن را به هیچ نهادی ندادهاند، تا اینکه بهدستور مقام معظم رهبری محفظه شیشهای ضدسرقت برای نگهداری این قرآن در مسجد نگل یا همان دروازه قرآن ساخته شده است.
این قرآن قدیمی و طبیعت بکر؛ این روستا را به مقصد گردشگری داخلی تبدیل کرده است، همچنین گردشگران خارجی زیادی از عراق برای دیدن این قرآن به روستای نگل میآیند.
موزه نگل که در سال ۱۳۹۲ تأسیس شده است و ۶۰۰ قطعه در این موزه نگهداری میشود در این موزه وسایل معیشتی نیز وجود دارد که از مردم خریداری شده است یا به موزه هدیه کرده اند و یا امانی در اختیار متولیان موزه قرار داده اند.
از آنجاییکه این موزه در ورودی مریوان، هورامان و بانه قرار دارد میزبان بازدیدکنندگان زیادی است، هفته گذشته نیز سه تور گردشگری خارجی از این موزه بازدید کردند.
شهر هورامان تخت، شهری تاریخی با فرهنگی بسیار غنی به عنوان مرکز هورامان در ۶۵ کیلومتری جنوبغرب سروآباد از شهرستانهای استان کردستان قرار دارد.
این شهر به علت معماری پلکانی خانهها؛ ساخت هرمگونه شهر و قلعه باستانی که در رأس آن قرار دارد بسیار دیدنی است.
از لحاظ فرهنگی، هورامان شامل مناطقی است که با لهجههای کردی هورامی صحبت میکنند.
این شهر را با بافت تاریخی، قدیمی و آیینهای پیرشالیار میشناسند که همه ساله در فصلهای بهار و زمستان، برگزار میشود.
مراسم پیرشالیار از زمانهای بسیار دور در این روستا برگزار میشده است که با ریشه کهن خود جشن عروسی پیرشالیار (شهریار) را یادآوری میکند. در مراسم پیر شالیار قربانی کردن گاو و گوسفند، دفنوازی و رقص عرفانی و پخش نذورات، مراسم تبرک تسبیح و کفش پیر و همچنین پخت نوعی نان و در نهایت با رفتن به زیارت مزار پیر به پایان میرسد.
مراسم کومسایی یکی دیگر از مراسمهای شهر هورامان تخت است که هر ساله در چهل و پنجمین روز بهار که مصادف است با ۱۵ اردیبهشت این مراسم با عنوان مراسم «کومسا» در مزار پیر افسانهای (پیر شالیار) با حضور گسترده گردشگران و مردم و اهالی منطقه برگزار میشود.
هورامان تخت با بیش از ۴ هزار نفر جمعیت از توابع شهرستان سروآباد که در ۱۶۰ کیلومتری شهر سنندج مرکز استان کردستان در منطقه هورامان واقع شده و شامل مناطقی از جنوب غربی استان کردستان است و قسمتی از شهرهای سنندج، کامیاران و بخشهای زیادی از شهرستان سروآباد را در بر میگیرد.
کهنترین سند معامله زمین (بنچاق هورامان) قدیمیترین سنگ نوشته منطقه کردستانات در «تنگی ور» متعلق به هورامان است.
۷۶ روستا هورامی زبان وجود دارد و تا آخر مرداد تقریباً پرونده ۲۰ روستای هورامی برای ثبت ملی آماده میشود.
خبرنگاران و عکاسان تور رسانهای کردستان همچنین در نشستی با مصطفی طاهری سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سروآباد و مدیر پایگاه هورامان داشتند که درباره ظرفیتهای هورامان و پرونده ثبت جهانی هورامان گفتگو کردند.
آخرین مقصدی که تور رسانهای کردستان در دومین روز سفرش به این استان برای خود انتخاب کرد شهر مریوان و دریاچه «زریبار» بود.
بافت اقلیمی و طبیعی این دریاچه از ۸ هزار سال قبل از میلاد تغییری نکرده است.
محل تأمین آب دریاچه نیز علاوه بر برف و باران چشمههایی است که کف آن وجود دارد.
این دریاچه که مهمترین تالاب و کمنظیرترین جاذبه آبی در غرب کشور است در ارتفاع ۱۲۸۵ متری از سطح دریا قرار گرفته است.
طول دریاچه زریوار ۵ هزار و ۴۰۰ متر و عرض آن ۲ هزار متر و مساحتی حدود ۸۵۰ تا ۹۰۰ هکتار را در برگرفته است. عمق متوسط دریاچه ۲ تا ۵ متر است که از نظر عمق، وسعت و حجم آب، شرایط بسیار مناسبی برای قایقرانی و اسکی روی آب را فراهم کرده است.
هم اکنون در اطراف دریاچه زیبای زریوار مریوان مراکز رفاهی و خدماتی مناسبی از قبیل هتل، رستوران، مراکز تفریحی و سرگرمی وجود دارد که گردشگران و مسافران نوروزی میتوانند با مسافرت به این شهر زیبا از این اماکن استفاده کنند و علاوه بر این با کمک قایقهای موتوری هم از زیباییهای دریاچه بهرهمند شوند.