کاوه مدنی:
آب مجازی ترجمه درستی نیست و باید از واژه آب پنهان استفاده کرد
دکتر کاوه مدنی عضو هیئت علمی امپریال کالج لندن و دکترای منابع آب گفت: آب مجازی ترجمه درستی نیست و باید از واژه آب پنهان استفاده کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر کاوه مدنی گفت: آب پنهان، بیانگر میزان آبی است که در فرآیند تولید یک محصول از بین میرود.
این دکترای منابع آب دلیل بیان این واژه را توجه به آبی که در فرآیند تولید محصولات هدر میرود، دانست و اظهار داشت: بعد از این مسئله، توجه جهانی به این موضوع بیشتر شد. در ابتدا، از واژه آب نهفته استفاده کردند که مورد توجه قرار نگرفت، اما زمانی که واژه آب پنهان استفاده شد، مورد توجه قرار گرفت که منجر به دریافت جایزه آب استکهلم شد.
عضو هیئت علمی امپریال کالج لندن با اشاره به اینکه خیلی وقتها آب پنهان را به اشتباه تفسیر میکنیم، اظهار داشت: البته بیان این مسئله باعث شده، به مسئله آب توجه شود.
دکتر جهانگیر پرهمت عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری هم درباره میزان مصرف آب در کشور گفت: قبلا ۱۳۵ میلیارد متر مکعب آب قابل استفاده داشتیم، اما در حال حاضر حدود ۹۰ میلیارد مترمکعب آب در کشور وجود دارد و این مقدار نیز دامنه اختلافی میان آب مصرفی کشاورزی دارد زیرا ۷۰ تا ۸۳ میلیارد متر مکعب آن برای کشاورزی است.
وی با بیان اینکه میزان مصرف آب برای بخش کشاورزی دقیق مشخص نیست و این خود یک چالش است، گفت: اگر سطح پایین بگیریم، حدود ۷۰ میلیارد متر مکعب برای بخش کشاورزی مصرف میشود و حدود ۵. ۵ میلیارد متر مکعب آب مصرف شرب است و یک میلیارد متر مکعب نیز برای صنعت مصرف میکنیم. تفاوتی که بین ۷۰ و ۸۳ میلیارد متر مکعب آب مصرفی کشاورزی است، به دلیل رها شدن "دبی پایه" در سدهاست. بخشی دیگر نیز مصارف زیست محیطی دارد و در بیلان آبی، ممکن است در اقلام آب کشاورزی وارد کنند.
عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری گفت: در بخشهای مختلف هدر رفت آب داریم. در بعضی از بخشهای شبکه آب شهری، تا ۳۰ درصد نشتی آب دارند. در بخش کشاورزی نیز، راندمان آب و همچنین بهره وری آب پایین است. بنابراین در هر دو بخش هدر رفت آب را داریم و به همین دلیل باید سیستمهای انتقال آب را در هر دو بخش، بهبود ببخشیم.
وی بحث اصلی در آبیاری بخش کشاورزی را، راندمان آبیاری دانست و گفت: در واقع به ازای یک متر مکعب آبی که مصرف میکنیم، باید میزان مشخصی تولید داشته باشیم که اگر این عدد از مقدار مشخصی کمتر باشد، بهره وری نیز کم خواهد بود.
پرهمت تصریح داشت: بخش قابل توجهی از منابع آبی کشور، بخصوص مناطقی همچون کلان شهرها در معرض آلایندهها قرار دارند. بخش قابل توجهی از آلاینده از طریق پسماندها وارد چرخه آب میشود که در کنار هدررفت آب، تهدید جدی است.