نماینده ترکیه: نتیجه همه پرسی قطعا رای «آری» به نظام ریاستی است
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، امرالله اشلر رئیس کمیسیون امنیت در پارلمان ترکیه که عضو حزب حاکم این کشور است مدعی شد هدف رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه از ایجاد نظام ریاستی در این کشور، برقراری ثبات در ترکیه در آینده است.
به گزارش پایگاه اینترنتی الشرق الاوسط، اشلر در گفتگو با این روزنامه گفت مردم ترکیه با اکثریت بالایی در همه پرسی امروز در ترکیه به برقراری نظام ریاست جمهوری (نظام ریاستی) در کشور پاسخ «آری» خواهند داد. وی خاطرنشان کرد نظام ریاست جمهوری، کشور را به سوی ثبات سیاسی و اقتصادی پیش خواهد برد.
اشلر گفت، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه نظام ریاست جمهوری را برای خودش نمی خواهد زیرا او با کاریزمایی که دارد و محبوبیت گسترده ای که از آن برخوردار است، کشور را از طریق نظام کنونی رهبری می کند ولی می خواهد ثبات را برای نسل های بعدی و کسی که بعد از او به ریاست جمهوری کشور خواهد رسید، تضمین کند.
اشلر در این مصاحبه گفت: «رئیس جمهور و نخست وزیر و وزیران و نمایندگان، همه ما در صحنه هستیم و اصلاحات قانون اساسی را برای مردم تشریح می کنیم. ملت ترکیه در روزهای اخیر اطمینان یافته است که این اصلاحات به نفع ملت و کشور و آینده کشور و نسل های آینده است. ما برای ملت ترکیه شرح دادیم که نظام پارلمانی علت مشکلات در ترکیه است و از همان زمان کمال آتاتورک، بین روسای جمهور و نخست وزیران اختلاف وجود داشته که هزینه های سنگینی برای کشور داشته است. همچنین در سایه نظام پارلمانی، پنج یا شش کودتای نظامی در کشور روی داد بنابراین نظام پارلمانی برای اداره کشوری مثل ترکیه مناسب نیست و باید به نظام ریاست جمهوری منتقل شویم که در آن مردم مجبور به زندگی کردن زیر سایه اختلافات سیاسی نباشند. ما بعد از انتخاب رئیس جمهور، به اختلافات سیاسی خود پایان می دهیم و پنج سال به حرکت ادامه می دهیم و بعد از آن رئیس جمهور به ملت ترکیه حساب پس خواهد داد و مردم از او به علت اقداماتش سئوال خواهند کرد.
اشلر با رد کردن این اتهام که نظام جمهوری، نوعی دیکتاتوری در ترکیه ایجاد خواهد کرد گفت: این اتهامات درست نیست زیرا حکومت یک شخص، در رژیم هایی که تکثر سیاسی وجود ندارد و تک حزبی است، و همچنین بعد از کودتای نظامی شکل می گیرد همان طور که بعد از کودتای سال 1980 در ترکیه این گونه شد. اما در ترکیه نظام دموکراسی و احزاب سیاسی وجود دارند و همه این احزاب در انتخابات ریاست جمهوری شرکت می کنند بنابراین نمی توان گفت حکومت تک نفره است. با این حال مردم رئیس جمهور را انتخاب و اقداماتش را بعد از پنج سال ارزیابی می کنند.
اشلر در این باره که چگونه نظام ریاست جمهوری به ثبات در ترکیه کمک خواهد کرد گفت: بعد از انتخابات 7 ژوئن 2017 نتوانستیم دولت تشکیل دهیم و مذاکرات در این باره حدود 10 ماه طول کشید و بعد از آن مذاکرات شکست خورد و ما مجبور شدیم انتخابات را دوباره برگزار کنیم. کشور و اقتصاد ما از این مسئله متضرر شد. ما نمی خواهیم بار دیگر شاهد چنین شرایطی باشیم. جمهوری ترکیه 94 سال سابقه دارد و ما دولت شصت و پنجم هستیم یعنی به طور میانگین هر یک سال و نیم یک دولت سر کار بوده است. با چنین مدیریتی کشور موفق نخواهد شد. کشور نیاز به ثبات سیاسی دارد تا ثبات اقتصادی پیدا کند. ما از تجربیات گذشته درس گرفتیم و اکنون به نظام ریاست جمهوری منتقل می شویم.