بحران یمن و ناکارآمدی مجامع بین المللی
با گذشت دو سال همچنان شاهد حمایت جانبدارانه شورای امنیت سازمان ملل از جنایت آل سعود با مشارکت آمریکا و انگلیس هستیم.
با گذشت دوسال از توسل به زور ائتلاف به رهبری سعودی علیه یمن همچنان شاهد سکوت برخی از سازمان های بین المللی و حمایت جانبدارانه شورای امنیت سازمان ملل از جنایت آل سعود با مشارکت آمریکا و انگلیس هستیم.
نمایندگان سازمان های بشر دوستانه بین المللی از جمله پزشکان بدون مرز، پزشکان جهانی و اتحاد بین المللی برای دفاع از حقوق بشر و آزادی ها روز پنجشنبه از «سکوت» جامعه بین المللی درباره بحران یمن ابراز تاسف کردند.
منافع کشورهای غربی نظیر آمریکا و انگلیس در مخاصمه مسلحانه یمن باعث شده کشتار غیرنظامیان و بحران انسانی نادیده انگاشته شود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از پاریس، لوران سوری، رئیس بخش فوریت های سازمان پزشکان بدون مرز در کنفرانسی در پاریس درباره کمک های بشر دوستانه در یمن، اعلام کرد: «از آغاز این بحران ما با افراد زیادی دیدار کرده ایم و مردم بسیار اذیت می شوند اما روشن است که دیپلماسی و هیچ دولتی امروز نمی خواهد آنچه را در یمن در جریان است، محکوم کند.»
ژولین دوسار، مسئول دفتر فوریت های سازمان پزشکان بدون مرز نیز اعلام کرد: «انفعال» جامعه جهانی با افزایش بحران ها در جهان قابل توضیح است. چرا که افزایش بحران ها باعث شده است (مردم) یمن به طور جمعی غرق شود زیرا سوریه و عراق عمدتا توجه رسانه ها را به خود جلب کرده است».
شایان ذکر است، تا به حال از سوی شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه های درباره مخاصمه مسلحانه بین المللی یمن صادر شده است اما این قطعنامه ها فقط برای حفظ اعتبار این شورا و تقویت مواضع ائتلاف متجاوز سعودی بوده و هیچ فایده عملی برای غیرنظامیان یمنی نداشته است.
از سوی دیگر، درگیریهای مسلحانه و ناامنی اصلی ترین علل ناامنی غذایی در یمن هستند و آثار و پیامدهای ویرانگری بر خانواده ها و وضعیت غذایی مردم این کشور دارند. طبق اعلام سازمان ملل متحد، شمار افرادی که در این کشور به حمایت های غذایی فوری نیاز دارند از چهارده میلیون نفر در نیمه نخست سال گذشته به هفده میلیون نفر در نیمه دوم همان سال افزایش یافت. مناقشه مسلحانه یمن علاوه بر هزاران قربانی دست کم سه میلیون آواره بر جا گذاشته است.
استیون اندرسون نماینده برنامه جهانی غذا در یمن نیز اعلام کرد اوضاع انسانی در یمن به علت تشدید گرسنگی و ناامنی غذایی میان شهروندان به یک نقطه گسست نزدیک می شود. میلیونها نفر در این کشور بدون دریافت کمکهای غذایی امکان ادامه زندگی را ندارند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز از ائتلاف زیر نظر عربستان خواست به محاصره هوایی و دریایی یمن پایان دهد. ادریس الجزایری مخبر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر، محدودیت های اعمال شده در برابر واردات کالا و خدمات بازرگانی و انسانی به یمن را غیر قابل توجیه خواند و افزود، محاصره عربستان علیه یمن بر اساس قانون بین المللی، اقدامی قهری، یک جانبه و غیر قانونی است.
این موضع گیری مقام شورای حقوق بشر در حالی است که عربستان سعودی در حال حاضر از ارکان اصلی و تصمیم گیرنده در این شورا می باشد.
بررسی ها نشان می دهد محاصره فلج کننده و حملات هوایی عربستان سعودی تاثیری ویرانگر بر کودکان یمن داشته است. مصطفی نصیر رئیس اتحادیه عمومی کودکان یمن گفت شمار عظیمی از کودکان یمنی در حملات هوایی عربستان سعودی فقط از سال دو هزار و پانزده تا کنون کشته یا زخمی شده اند. به علت استفاده عربستان سعودی از تسلیحات ممنوع، بسیاری از کودکان از نقص عضو و معلولیت رنج برند. با وجود این جامعه بین المللی هیچ اقدامی در این خصوص انجام نداده است.
مریتخل ریلانو نماینده یونیسف در یمن هم گفت تاثیر جنگ بر کودکان به ویژه در جنگ یمن وحشتناک است. تا کنون بیش از هزار و پانصد کودک در این جنگ کشته شده اند.
در پایان می توان گفت که سکوت مجامع بین المللی نسبت به جنایات ائتلاف سعودی به علت حضور غرب خصوصا آمریکا و انگلیس در این مخاصمه است، زیرا آمریکا و انگلیس با داشتن پایگاه و نیروی نظامی در یمن و فروش تسلیحات نظامی به عربستان در کشتار غیرنظامیان یمنی مشارکت داشته اند.
بنابراین آمریکا و انگلیس تا به حال با لابی در مجامع بین المللی مانع رسیدگی به جنایات ائتلاف سعودی در یمن شدهاند، زیرا محکومیت ائتلاف به رهبری عربستان مسئولیت بین المللی برای کشورهای آمریکا و انگلیس را به دنبال دارد.
----------------------
مسلم ملکی