گزینه آمریکا برای اعمال فشار بر کره شمالی
آمریکا با اعمال تحریمهای جدید، واردات نفت کره شمالی را هدف قرار خواهد داد.
پس از حمله موشکی هفته گذشته آمریکا به پایگاه هوایی الشعیرات سوریه، تنشها در منطقه جنوب شرق آسیا بالا گرفته چراکه این حمله موشکی به مثابه هشداری به پیونگ یانگ تلقی شده است. ترامپ پس از حمله به سوریه دستور حرکت ناوهای هواپیمابر «کارل وینسون» به نزدیکی مرزهای کره شمالی را صادر کرد.
کره شمالی هم همزمان با آماده باش نیروهای آمریکایی از احتمال جنگ با آمریکا خبر داد و به واشنگتن هشدار داد که پیونگ یانگ در صورت مشاهده هرگونه نشانهای دال بر تجاوز آمریکا، این کشور را هدف حمله اتمی خود قرار خواهد داد.
در این باره دولت کره شمالی به خبرنگاران خارجی حاضر در این کشور گفته که منتظر یک خبر مهم باشند. پس از اعلام در راه بودن «اتفاقی مهم و بزرگ» از سوی پیونگیانگ، کاخ سفید متقاعد شده که احتمالاً یک آزمایش اتمی دیگر در راه است و عزم خود را برای مقابله با این آزمایش، جزم کرده است. در این باره رسانهها از احتمال آزمایش موشک هستهای به مناسبت صد و پنجمین سالگرد تولد «کیم ایل سونگ»، بنیانگذار کره شمالی خبر میدهند.
از اینرو بسیاری از ناظران انتظار دارند کره شمالی روز شنبه به این مناسبت، موشک بالستیک دیگری را آزمایش کند و یا ششمین آزمایش هسته ای خود را انجام دهد، مسئلهای که میتواند به افزایش تنش در شبه جزیره کره دامن زند.
حال سؤال اینجاست که گزینهها و راهکارهای آمریکا در برابر هشدار اتمی کره شمالی چه خواهد بود؟
در گام نخست آمریکا به طور فزایندهای، حملات نظامی را به عنوان یک گزینه علیه رژیم کیم تبلیغ کرده است و حتی یک فروند ناو هواپیمابر هم به نزدیکی شبهجزیره کره اعزام کرده است. البته بسیار بعید است که آمریکا دست به حمله یکجانبه و پیشدستانه علیه کره شمالی بزند. در این جا از نقش بازدارنده چین هم نباید غافل شد چراکه در نهایت، چین به عنوان بزرگترین حامی کره شمالی تلاش خواهد کرد از حمله نظامی آمریکا به این کشور جلوگیری نماید.
در این باره روزنامه انگلیسی ایندیپندنت نوشته چین در پی افزایش بحران و تنش در منطقه شبه جزیره کره، 150 هزار نیروی نظامی و سرباز خود را به منطقه مرزی با کره شمالی اعزام کرده است. حضور آشکار نیروهای چینی باعث منصرف شدن آمریکا از حمله به کره شمالی خواهد شد.
در این شرایط، اعمال تحریمهای سختگیرانه اقتصادی علیه کره شمالی محتملترین راه ممکن برای آمریکا جهت اِعمال فشار بر پیونگ یانگ است. گفته شده که ترامپ از مشاوران امنیت ملیاش خواسته طرح تفصیلی برای تشدید تحریمها علیه کره شمالی آماده نمایند. این تحریمهای جدید واردات نفت کره شمالی را هدف قرار خواهد داد.
در این میان روزنامه وال استریت ژورنال از احتمال همکاری چین با آمریکا سخن به میان آورده و اظهار داشته ترامپ در ازای پیشنهاد امتیازات تجاری به چین خواستار مقابله با کره شمالی شده است. لذا پکن از راههای اقتصادی فشار به رژیم کیم را در دستور کار خود قرار داده است. به عنوان مثال هفته گذشته، پکن به مقامات گمرکی خود دستور داد تا واردات زغال سنگ از کره شمالی متوقف شود.
در این میان آنچه گزینه ادامه اعمال تحریم علیه کره شمالی را تقویت می کند بحران غذایی است که در این کشور بیداد میکند. بحران غذایی همواره از مشکلات کره شمالی بوده و گفته میشود میلیون ها نفر در آن کشور از گرسنگی رنج می برند. برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد و مؤسسات تحقیقاتی آمریکا درباره وقوع فاجعه انسانی در اثر کمبود مواد غذایی در کره شمالی هشدار دادهاند.
............................
مصطفی عبدلی
بحران کره، آزمایش موشکی، حمله پیش دستانه، تشدید تحریمها ، بحران غذایی