مناظره؛
اقتصاد در این دولت معطل برجام مانده است
یک استاد دانشگاه، دولت یازدهم را مسبب معطل ماندن اقتصاد کشور عنوان کرد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، یاسر جبرئیلی در برنامه مناظره انتخابات ریاست جمهوری شبکه یک سیما دولت روحانی را دارای خطای محاسباتی بزرگ عنوان کرد و گفت: روحانی باید می دانست که مشکلات کشور با مذاکره حل نمی شود و اقتصاد کشور نباید معطل نتیجه برجام شود.
او ادامه داد: حال و روز این روزهای کشور حاصل بی عملی و پر حرفی دولت است.
مهدی پازوکی اقتصاددان در سوی دیگر مناظره گفت: دولت قبل از روحانی بود که ایران را یک قرن به عقب برد زیرا به لحاظ شاخص رقابت جایگاه ایران 84، عربستان که هیچ تولیدی نداردو اقتصادش فقط نفت محور است 25 و جایگاه مالزی 18 است.
وی گفت: دوستان تندرو ما در دولت قبل ایران را به زوال بردند، اگر روحانی سرکار نمی آمد قطعا مجبور بودیم نفت را در مقابل غذا معامله کنیم.
یاسر جبرئیلی در پاسخ به این اقتصاددان گفت: اینکه دولت قبل چه کار کرده را رها کنید دولت قبل تمام شد، دولت روحانی چه کرده؟ من معتقدم دولت یازدهم دولت چند برابری هاست زیرا سرعت گردش پول با نرخ بهره بی سابقه ای کنترل شده، هزینه سه برابر ،بدهی خارجی کشور پنج برابر، واردات بنزین شش برابر، واردات محصولات چینی سه برابر و درآمد ریالی دولت دو برابر شده، اینها بخشی از افتخارات دولت روحانی است.
مهدی پازوکی هم گفت: حداقل دولتی سرکار آمده که با خارجی ها مودب صحبت می کند و صاحب قویترین سیاستمدار منطقه یعنی آقای ظریف است فراموش نکنید نیمی از دیپلمات های ما در وزارت خارجه از زمان احمدی نژاد برقرار مانده اند اگر روحانی سرکار نمی آمد داشتیم به سمت زیمبابوه شدن می رفتیم.
یاسر جبرائیلی هم گفت: خواهان روی کار آمد دولتی هستیم که از عملکرد دلالان غیر مجاز محصولات کشاورزی، رانت خواری ، اختلاس های بی حد و اندازه و حقوق های نجومی جلوگیری کند.
دولت فعلی با بازکردن دروازه های واردات و فلج کردن تولید داخل صاحب امتیاز خیانت به تولید است اینکه بسیار از کارخانه های کشور تعطیل شده اند و کالاهای مشابه داخلی از خارج وارد می شود چه معنی دارد.
او ادامه داد: اقتصاد ایران درحال حاضر روی دو چرخ می گردد ، یکی واردات همه چیز و دوم تعطیلی تولید داخل.
مهدی پازوکی پاسخ داد: وقتی از واردات صحبت می کنید فراموش نکنید واردات کشور اغلب کالاهای سرمایه ای است که به آن نیاز داریم شما همان افرادی هستید که اگر ایران خودرو تعطیل شود می گویید چرا و اگر تولید کند بازهم بهانه می گیرید. دولت یازدهم پیشرفت های فراوانی داشته است.
پازوکی افزود: دولت احمدی نژاد بود که 70 میلیون دلار ارزی هزارو 226 تومان دریافت و کالاهای با ارز 2 هزار دلاری تومانی وارد کرد، در زمان او بود که حساب و کتاب چاپ اوراق مشارکت از دستشان در رفته بود.
روحانی یک شیخ عاقل است که با جهان مودب صحبت می کند.
یک استاد دانشگاه گفت: تندرو کسی است که هزاران میلیارد سرمایه دارند و در دولت فعلی وزیر است.
یاسر جبرائیلی ادامه داد : وقتی به ما می گویید تندرو گویی ناسزا می دهید.
او ادامه داد: به یاد می آورم زمانی آقای روحانی می گفت برجام را اجرا می کنیم تا مردم مشکل آب خوردن نداشته باشند، ما آن موقع گشتیم تا ببینیم کدام قشر جامعه مشکل آب خوردن دارد سپس دریافتیم در بخش خاصی از تهران آب معدنی های شصت هزار تومانی به فروش می رود که احتمالا نگرانی آقای روحانی برای این قشر از جامعه بوده است.
جبرائیلی افزود: روحانی گفته بود اجرایی شدن برجام مشکل مردم را برای پرواز مستقیم به کشورهای خاص حل می کند، مگر چند درصد از مردم ایران عازم کشور آمریکا هستند که نیازمند پرواز مستقیم باشند، دولت فعلی می گوید ساخت مسکن مزخرف است و سرمایه را صرف خرید هواپیما می کند این هم به نوعی دخالت در امور بخش خصوصی است. سفرهای خارجی خاص را برای برخی افراد خاص می خواهید؟
پازوکی پاسخ داد: بهتر است بدانید سالانه بین 4و نیم تا 5 میلیارد دلار پول هواپیما به شرکت های هواپیمایی قطر، امارات و ترکیش پرداخت می شود که با این مبلغ می شود چه کارها که نکرد، این حق مردم است که سوار هواپیماهای نو شوند، قرار بر این بود ایران هاب منطقه شود اما افکار بسته بعضی ها مانع از این اتفاق شد ، این حق مردم نیست که سهم سرمایه گذاری خارجی ها درکشور به منفی 3/ 3 دهم درصد برسد ، ما نیازمند عقب گرد نیستیم.
جبرائیلی هم گفت: هنر این است که کارخانه ها را تعطیل کنید تا با واردات کالاهای مشابه و تبدیل آن به مواد مصرفی تان را به GDP تبدیل کنید؟ دولت یازدهم در نهایت ادب به کشور قطر اعتماد کرد و اطلاعات میدان فاز 14 پارس جنوبی را در اختیار این کشور قرار داد و قطری ها رفتند که رفتند، این هم نتیجه اعتماد شما.
او افزود: اگر حمایت از تولید داخل تندروی باشد، ما تندرو هستیم اما این شما هستید که از ترس مهاجم به مهاجم پناه آوردید و بسیاری از پروژهای عمرانی و تولید کشور رابه خارجی ها سپردید، اینکه تولید نفت افزایش یافته خوب است اما بدست خارجی ها یا داخلی ها؟ شرکت های خارجی می آیند و بازار داخلی را از ایرانی ها می گیرند این مسبب بیکاری خواهد شد آیا واگذاری بازار داخل به خارجی ها درست است؟
پازوکی گفت: افتخار ما وزیرانی است که ذاتاً پولدارند و پدر مردم را در نمی آورند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: آنهایی که دولت یازدهم را اختلاس گر می دانند ببینند که مدیران بنیاد مستضعفان چه درآمدهای نجومی دارند.
او ادامه داد: دولت روحانی قابل حمایت است زیرا حق مردم را پایمال نمی کند و به دنبال احقاق حقوق مردم است
اقتصاددان حامی دولت گفت: روحانی کشور را از مسیری که به سمت اضمحلال بود برگرداند.
مهدی پازوکی افزود: دولت روحانی توجه به منافع ملی دارد و ما برای حمایت از منافع ملی باید از وی حمایت کنیم.
وی خطاب به دیگر مهمان برنامه که منتقد دولت است گفت: یک سوم نقدینگی که گفته می شود وجود دارد در اختیار دوستان شماست همچون موسساتی که شکل گرفته است.
این اقتصاددان افزود: روحانی درشرایط سخت کار را پیش برد به گونه ای که در غرب رودخانه کارون نفت کم تولید می شد تولید را به 500 هزار بشکه رساند .
پازوکی بار دیگر خطاب به جبرائیلی تاکید کرد: تفکر شما کشور را 30 سال به عقب برگرداند .
جبرائیلی نیز پرسید: این 30 سال را از کجا اورید چرا نگفتید 25 یا 20 اینگونه حرف زدن خصوصیت ادم های پوپولیست است یعنی حرف میزنند اما دلیل نمی آورند.
این اقتصاددان منتقد دولت گفت: متاسفانه در حوزه نفتی وزارت نفت روحانی بعد عمل کرد مثلا با توتال مذاکره کردند که در کشور ما کار کنند اما توتال آمد و اطلاعات را گرفت و به دیگر رقبا داد و زمانی که طرف ایرانی درخواست اجرای پروژه کند توتال پاسخ داد رئیس جمهور آمریکا گفته دست نگه دارید.
وی افزود: اگر دولت مدعی است با اقداماتش آمریکا منزوی شده چرا توتال با منافع ملی ما اینگونه رفتار کرد و عجیب آنکه زنگنه می گفت اگر توتال اطلاعات پارس جنوبی رابه دیگران بدهد از او شکایت می کنیم اما پرسش اینجاست که این ضرر و زیان هایی که افشای اطلاعات صورت گرفته چه خواهد شد چرا دستگاه های مسئول در این باره وارد نمی شوند.
جبرائیلی تصریح کرد: 90 درصد مالیات ها در سال 95 محقق شد اما کجا خرج کردند مشخص است مالیات خرج هزینه های جاری دولت شد.
وی ادامه داد: برای بودجه عمرانی 18 هزار میلیارد تومان هزینه کردند در حالی که از مردم 85 هزار میلیارد تومان مالیات گرفتند پرسش اینجاست که کجا خرج شد پاسخ مشخص است خرج خدمات عمومی نشد بلکه خصوصی ها از آن نفع بردند و حقوق بگیران نجومی.
اقتصاددان حامی دولت نیز در پاسخ به جبرائیلی گفت: مشکل اینجاست که دولت به دوستان شما 6 هزار میلیارد تومان بودجه می دهد اما معلوم نیست کجا خرج می کنند و انتقاد من از دولت این است که چرا در این باره وارد عمل نمی شود.
وی افزود: متاسفانه تند رو ها در دانشگاه ها برخی موسسات همچون موسسات غیر انتفاعی فعال هستند و پاسخی نمی دهند.
جبرائیلی نیز گفت: شما استدلال بیاورید شانتاژ نکنید.
اقتصاددان منتقد دولت گفت: معتقدم آقای روحانی از وضعیت اقتصاد کشور بی خبر است و مطمئنم که نمی دانست صفدر حسینی 400 تا 500 میلیون تومان حقوق می گیرد.
یاسر جبرائیلی افزود: معتقدم دولت روحانی دولت برجام بود چرا که وی کشور را معطل برجام کرد و اکنون باید دولت پسابرجام شکل بگیرد.
وی در پاسخ به انتقادات پازوکی از دولت احمدی نژاد گفت: من درباره آن دوره سخن نمی گویم اگر می خواهید من بروم و فردی از طرف آن دولت در مناظره شرکت کند.
در ادامه مناظره پازوکی افزود: برداشت ما از اقتصاد مقاومتی یعنی حمایت دولت از تولید و در این باره دولت اقداماتی کرده است .
جبرائیلی در پاسخ گفت: اگر دولت کاری کرده چرا تعرفه 8 کالای وارداتی کشاورزی کاهش پیدا کرد جا دارد از خدمات آقای حجتی وزیر جهاد کشاورزی تشکر کرد اما نتوانست کارها را ادامه بدهد چون که می رفت برکنار شود چرا که از درون دولت گلایه های زیادی داشت.
پازوکی نیز با اشاره به اینکه دولت قبلی عملکردی شبیه دولت ونزوئلا داشت افزود: بررسی وضعیت امروز اقتصاد ونزوئلا نشان می دهد که مردمش در چه شرایطی هستند.
جبرائیلی پاسخ داد: دولت نئولیبرال ها در سال 1994 در ونزوئلا وضعیت این کشور را به جایی رساند که مردم به خیابان ها ریختند و سرانجام 2 هزار نفر جان خود را از دست دادند.
وی گفت: چاوز پوپولیست نبود چون که نفت را از دست نئولیبرال ها و تاجران حامی آنها خارج کرد و به سمت مردم سوق داد اما نتوانست در ساختار نئولیبرال تحول ایجاد کند و اشتباه دیگرش این بود که توجه چندانی به تولید داخل نکرد.
این استاد دانشگاه افزود: مشکل ما با برخی لیبرال ها در داخل این است که همه چیز را می خواهند واگذار کنند مثلا تلاش می کنند نفت ما را دیگران تولید کنند از سویی دیگر همچنان چشمشان به واردات است به گونه ای که آنقدر جنس از کشور ها مثلا چین وارد می کنند که ارج و دیگر کارخانه های معروف ورشکسته می شوند.
جبرائیلی تاکید کرد: مشکل آنجاست که برخی هیچ نگاهی به ظرفیت داخلی ندارند مثلا سه میلیون دلار مربا وارد کشور می کنند از آلمان گندم و از تایلند برنج و توجهی به تولید کننده و کشاورز در داخل ندارند.
وی گفت: ما برای رفع مشکلات کشور معتقدیم دولتی باید شکل بگیرد که عملکرد و اقتصادش شفاف باشد.