فرار به جلو امریکا برای جلوگیری از رسوایی
درخواست امریکا پس از حمله موشکی به سوریه برای تحقیق در خصوص عاملان حمله شیمیایی به خان شیخون، می تواند فرار به جلو و ترفندی برای جلوگیری از افزایش تردیدها در ادعاهای دولت ترامپ باشد.
خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه به نقل از دیپلمات های امریکایی گزارش داد که امریکا به همراه انگلیس وفرانسه پیش نویس قطعنامه ای را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه کرده است که در آن تحقیق در باره حمله شیمیایی به روستای خان شیخون در استان ادلب سوریه درخواست شده است. در این قطعنامه از دولت سوریه هم خواسته شده است تا با تحقیقات همکاری کند.
سوال اینجاست چرا دولت امریکا پس از حمله به پایگاه هوایی الشعیرات دراستان حمص با این ادعا که دولت بشار اسد عامل حمله شیمیایی به خان شیخون بوده، حالا درخواست کرده است که در مورد عاملان این حمله تحقیق شود؟
به نظر می رسد پس از اینکه ایران، روسیه و چین خواستار تحقیقات مستقل و بی طرفانه در مورد انفجارهای شیمیایی در خان شیخون شدند تردیدهای جدی در ادعای امریکا مبنی بر دست داشتن دولت بشار اسد در این جنایت به وجود آمده است. نماینده دائم چین در سازمان ملل همسو با روسیه و ایران تحقیقات بی طرفانه و مشخص شدن هویت عاملان جنایت و بازخواست آنها را خواستار شده بود. این در حالی است که نماینده بولیوی در سازمان ملل نیز با در دست گرفتن عکسی از کالین پاول، وزیر خارجه پیشین آمریکا جمعه گذشته در جلسه شورای امنیت با یادآوری صحنه سازی امریکا برای حمله به عراق گفت که ایالات متحده برای توجیه جنگ دروغ میگوید.
حالا با فراگیرشدن این درخواست ها، امریکا برای با فرار به جلو سعی دارد با همسو نشان دادن خود با درخواست های بین المللی، مجددا کنترل اوضاع را به دست بگیرد و وضعیت را مدیریت نماید.
از این منظر این احتمال وجود دارد که امریکا با همدستی متحدان خود در حال سناریوسازی دیگری باشد که برای فرار از رسوایی دروغ بودن ادعاهایش، به سندسازی نیز روی آور شود بنابر این اطمینان از بی طرف بودن کمیته تحقیقات از خان شیخون ضروری به نظر می رسد.
جالب اینجاست که رسانه های غربی نیز برای جلوگیری از رسوایی امریکا دست بکار شده اند و در حالیکه این روسیه وایران بودند که درخواست تحقیق بی طرفانه در خصوص حمله شیمیایی و عاملان آن به خان شیخون را مطرح کرده بودند این ادعا را مطرح می کنند که ممکن است روسیه درخواست امریکا را وتو کند. در این زمینه خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلمات ها مدعی است که پیش بینی می شود روسیه از امتیاز وتوی خود برای مانع شدن از تصویب این پیش نویس قطعنامه استفاده کند و در واقع این رسانه ها با این پیش دستی سعی می کنند اینگونه القا کنند که نتیجه تحقیقات به ضرر دولت بشار اسد است. البته موضوع وتوی احتمالی این پیش نویس از سوی روسیه در صورتی محتمل است که این پیش نویس طوری طراحی شده و دستورالعمل هایی در ان گنجانده شده باشد که کمیته تحقیق براساس آن دولت بشار را مقصر جلوه دهد. ضمن اینکه باید اشاره کرد سازمان منع استفاده از سلاح های شیمیایی در سال 20013 به دلیل خلع سلاح های شیمیایی دولت بشار اسد جایزه نوبل را دریافت و تائید کرد دولت دمشق هیچ سلاح شیمیایی در اختیار ندارد.
از سویی باید از امریکایی ها سوال کرد چرا پیش از شناسایی عاملان حمله شیمیایی به خان شیخون به سوریه حمله موشکی کردند؟ و حالا اگر در تحقیق کمیته مستقل و بی طرف مشخص شود که گروههای تروریستی در این ماجرا و سناریوسازی دست داشته اند چگونه جنایت خود را جبران خواهند کرد؟
----------------------------
بررسی و تحلیل/ رضا محمدمراد