حمله موشکی امریکا به سوریه، نمایش اقتدار یا بی درایتی یک رئیس جمهور
حمله موشکی امریکا به سوریه بیش از قدرت نمایی، نمایش ضعف سیاسی و تصمیم گیری عقلانی دولت جدید امریکا در محیط بحرانی خاورمیانه است که دستاوردهای آن زودتر از آنچه تصور شود رنگ خواهد باخت.
بامداد جمعه گذشته ناوشکن های امریکایی مستقر در شرق دریای مدیترانه با فرمان دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا دهها موشک به پایگاه هوایی الشعیرات در استان حمص شلیک و به بخش هایی از این پایگاه خسارت هایی وارد کردند. چند روز پیش از این حمله مقام های امریکایی از جمله رکس تیلرسون وزیر امور خارجه و نیکی هیلی نماینده امریکا در شورای امنیت سازمان ملل تاکید کرده بودند که بشار اسد دیگر اولویت آنها نیست و بر مبارزه با داعش تمرکز دارند. اما یک روز پیش از حمله موشکی امریکا سناریوسازی حمله شیمیایی جنگنده های سوری به منطقه خان شیخون در استان ادلب توجیهی بود تا امریکا بطور ناگهانی رفتاری متناقض نشان دهد و با ادعای عبور دولت اسد از خط قرمز، به پایگاه الشعیرات حمله کند.
محافل دیپلماتیک و تحلیلگران سیاسی در طول چند روزی که از حمله موشکی امریکا به پایگاه هوایی الشعیرات گذشته است اهداف گوناگونی را برای این حمله و دستاوردهایی را برای دولت ترامپ برشمرده اند.
این دستاوردها در یک جمع بندی کلی به سه حوزه داخلی ومنطقه ای وفرامنطقه ای اشاره دارد. در حوزه داخلی گفته می شود ترامپ با دستور این عملیات به بسیاری از مشکلات داخلی خود از جمله مسئله بیمه های اجتماعی، مشکل با رسانه ها و اتهامات نزدیکی کابینه وی با روسیه پایان داد.
درحوزه منطقه ای، تحلیل ها به بزرگنمایی قدرت نمایی دولت ترامپ سنگینی داشته و در این مورد اظهارات ولید فارس مشاور ترامپ قابل توجه است که سعی دارد به برخی کشورها از جمله محور مقاومت بقبولاند که رئیس جمهور جدید امریکا اوباما نیست و او مرد عمل است.
بخش دیگری ازاین تحلیل ها هم به هدف ترامپ برای خروج از انزوای بین المللی اشاره دارد مبنی بر اینکه وی با این اقدام به اروپایی ها و دیگر قدرت ها نشان داد که دولتش قادر به تحرک نظامی و سیاسی در سطح جهان است بی آنکه عقب نشینی کند.
هر چند در روزهای گذشته رسانه ها در مورد این دستاوردها به بزرگنمایی پرداخته و با ترامپ هراسی سعی کرده اند فضای سنگین روانی را بر ضد محور مقاومت و به نفع گروههای تروریستی و حامیانشان تولید نمایند. اما به نظر می رسد تخیلاتی که به عنوان دستاوردهای ترامپ یاد می شود به زودی رنگ خواهد باخت و واقعیت های خاورمیانه خود را به ترامپ تحمیل خواهد کرد.
نخست اینکه باید گفت ترامپ در محیطی وارد عمل شد که به خوبی می دانست دولت سوریه در حال حاضر در وضعیتی نیست که پاسخ این تجاوز آشکار را بدهد و از این منظر این اقدام هیچ ارزش نظامی برای قدرت نمایی نداشت و اتفاقا گزارش ها حاکیست که چند ساعت پس از این قدرت نمایی، جنگنده های سوری از پایگاه الشعیرات برای انجام ماموریت پرواز کردند.
دوم اینکه ترامپ با این اقدام خود نشان داد درایت و هوشمندی دولت سابق اوباما را در ارزیابی مسایل خاورمیانه به ویژه مسئله سوریه و فلسطین را ندارد. او در سوریه در محیطی دست به اقدام یکجانبه زد که قدرت های بزرگ منطقه وفرامنطقه ای حضور دارند و این اشتباه می توانست به جنگی بزرگ تبدیل شود که ابعاد آن خارج از کنترل دولت او باشد. و اگر این بار این اتفاق رخ نداد معلوم نیست در صورت تکرار وضعیت چگونه شود. بر اساس گزارش رویترز، دیمیتری مدودف، نخستوزیر روسیه جمعه گفت حملات موشکی کروز آمریکا به پایگاه هوایی سوریه یک گام با درگیری با ارتش روسیه فاصله داشت. البته باید این نکته اضافه شود که روسیه پس از این حمله اعلام کرد که هماهنگی های نظامی با امریکا را در سوریه متوقف خواهد کرد که این از نظر نظامی معنادار است. بر اساس هماهنگی های قبلی رادارهای روسیه حین عملیات امریکایی ها خاموش می شد تا بطور اتوماتیک سامانه های دفاعی فعال نشوند بنابر این توقف هماهنگی به معنای پاسخ متقابل خواهد بود.
در مورد قضیه فلسطین نیز این بی درایتی از سوی ترامپ بارها با موضوع انتقال سفارت امریکا به قدس یا حمایت از توسعه طلبی رژیم اسراییل یا حمایت آشکار و مستقیم از تجاوز نظامی سعودی ها به یمن دیده می شود که این موارد منافع امریکا را به نفع تعدادی از رژیم های سرکوبگر و توسعه طلب منطقه به خاطر یک مشت دلار با تهدید روبرو کرده است.
سوم اینکه امریکا تجربه عراق و افغانستان و هزینه های سرسام آور آن را که به قول خود ترامپ 6000 هزار تریلیون دلار ارزیابی شده به خاطر دارد، دو جنگی که هیچ دستاوردی برای امریکا در بر نداشته و حالا امریکای ضعیف شده در وضعیتی نیست که بخواهد وارد جنگی شود که معلوم نیست نقطعه پایان آن کی خواهد بود.
و نکته چهارم اینکه مقام ها وکشورهایی از این اقدام ترامپ حمایت و وی را به ادامه تهاجم نظامی به سوریه تشویق کردند که در این بحران خود بازنده بودند و ظاهرا بدشان نمی آمد که با انداختن ترامپ در این چاه، شاید دستاوردی برای خود کسب نمایند که این هم باز نشان از ضعف رئیس جمهور امریکا حکایت دارد.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه یکی از افرادی که نقش بسیار بزرگی در حمایت از گروههای تروریستی ناآرامی ها در سوریه داشته، یکی از کسانی است که به همراه مقام های رژیم صهیونیستی از این اقدام دولت امریکا ابراز شادمانی کرده و ترامپ را به ادامه حمله تشویق می کند.
به گزارش پایگاه اینترنتی نت گازته ترکیه ، رجب طیب اردوغان در پاسخ به سوالی درباره حمله موشکی آمریکا به پایگاه الشعیرات سوریه گفت : این اقدام آمریکا گامی دیر هنگام بود به نظر من این اقدام کافی نیست.
حالا آیا رئیس جمهوری که به سادگی در دام طرح های طرف های شکست خورده در خاورمیانه می افتد، می تواند از این بازی که آغاز کرده است به سلامت بیرون رود؟ از دیگر طرف های حامی چنین اقداماتی رژیم متجاوز سعودی است که سعی دارد ترامپ را به باتلاق یمن وارد کند که خود در آن گیر کرده است. حالا در داخل امریکا نیز برخی از سناتورهای امریکایی از جمله ریچارد بلاک عضو مجلس سنای آمریکا از ایالت ویرجینیا به می گویند آمریکایی ها از جنگیدن به نیابت از کشورهای خارجی به ویژه عربستان سعودی و ترکیه خسته شده اند و برخی از دیگر هم حزبی هایش اعتراف می کنند که مخالفان ترامپ با سناریو سازی حمله با گاز شیمیایی در سوریه در پی راه انداختن جنگ جهانی سوم هستند ».
الکس جونز Alex Jones مسئول پایگاه اینترنتی « اینفووارز Infowars » از جمله افرادی است که از این دیدگاه حمایت می کند که این حمله را نیرنگ و هدف از آن را وادار کردن دونالد ترامپ به قرار گرفتن در کنار محافظه کاران سنتی می داند.
---------------------------------------------
رضا محمدمراد