سامانه های الکترونیکی ؛ دیده بان گمرکی در ساماندهی تجارت
سامانه های الکترونیکی ؛ دیده بان گمرکی در ساماندهی تجارت کشور است و چشم بیدار اقتصاد ایران محسوب می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از گمرک ایران ؛ رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در یک برنامه تلویزیونی که رییس کمیسیون اقتصادی مجلس هم مهمان آن برنامه بود ، گفت: سامانه جامع گمرکی با ظرافت زیادی کار شده است. اگر من به عنوان رییس کمیسیون برنامه، بودجه ومحاسبات و آقای دکتر پور ابراهیمی به عنوان رییس کمیسیون اقتصادی مجلس به رییس کل گمرک بگوییم که شما می توانید یک مجوز بدهید که من یک خودرو وارد کنم؟ به ما می خندد و می گوید مگر می شود ؟ اما چند سال پیش این کار بسیار راحت بود. چند سال پیش این امکان وجود داشت به نام افراد مختلف کالا وارد شود.
شاید بخشی از اشاره غلامرضا تاجگردون به مصوبه جنجالی دولت دهم برای واردات انواع خودروهای لوکس از جزایر تنب بزرگ و کوچک بود که با این مجوز هزاران خودروی پورشه بالای 2500 سی سی به نام ساکنان این جزایر و به کام برخی افراد سود جو و فرصت طلب بدون پرداخت حتی یک ریال حقوق و عوارض گمرکی رسما وارد کشور شد و جالب تر اینکه آب از آب تکان نخورد!!
رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در پاسخ به این پرسش که عملکرد دولت در موضوع قاچاق از مبادی رسمی در این سال ها چگونه ارزیابی می شود، گفت: کلا روند کنترل قاچاق را با ابزارهای مختلف در کل کشور در 10 تا 15 سال گذشته مثبت می بینم هم از حیث قوانین تنظیم شده و هم از حیث عملکردی.
وی به یک موضوع جالب دیگری هم اشاره می کند که قبلا امکان آن وجود داشته و با الکترونیکی شدن گمرک از میان رفته و آن بحث امضاهای طلایی در گمرکات است و می گوید: امضاهای طلایی که در گذشته در گمرکات داشتیم در مقایسه با اکنون اصلاً قابل مقایسه نیست.
با این وجود پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس از الکترونیکی شدن رویه ها و شفافیت گمرک در دولت یازدهم استقبال می کند.
پورابراهیمی با اشاره به اینکه منکر آن نیستیم که کاهش قاچاق در دستور کار دولت بوده؛ اقدامات گمرک در الکترونیکی شدن رویه های گمرکی را در راستای شفاف سازی در گمرک و مبارزه با قاچاق کالا خوب ارزیابی می کند و گوید: تکلیف دستگاه ها در قانون تعریف شده است و تعقیب و جلوگیری از ورود کالای قاچاق تا ختم آن باید در دستور کار قرار گیرد.
پورابراهیمی با بیان اینکه در منطقه آزاد باید حتما بین سرزمین اصلی و منطقه آزاد امکان نظارت و کنترل وجود داشته باشد ، گفت : هیچ منطقه آزادی در دنیا وجود ندارد که شما یک مانع طبیعی مثل رودخانه و کوه یا مانع ساخته شده ای مثل دیوار آن را محصور نکرده باشد.
وی افزود: وقتی ما منطقه آزادی تعریف می کنیم که داخل خانه های مردم است و این محدوده ها تعریف نشده باشد موضوع بحث واردات کالا که در اینجا صورت میگیرد به دلیل عدم تشخیص سرزمین اصلی و امکان نظارت با منطقه آزاد که قانون تعریف کرده، چالش اساسی ما در بخش اقتصادی تعریف می شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: در راستای توسعه فعالیت های اقتصادی کشور لازم است مناطق آزاد توسعه و گسترش داده شود و ماهیتاً موضوع مناطق آزاد باید در خدمت توسعه کشور قرار بگیرد اما وقتی شرایط اجرای آن به نحوی باشد که امکان نظارت و کنترل مثل همه مناطق آزاد در دنیا وجود ندارد به جای اینکه کمک به توسعه اقتصاد شود محل ورود قاچاق به کشور می شود.
پورابراهیمی افزود: با اقداماتی که در کمیسیون اقتصادی و تلفیق برنامه ششم شکل گرفته است در قانون برنامه ششم بحث انتقال مناطق آزاد به دلیل همین مشکلات از جمله بحث مالیاتی، گمرکی و سرمایه گذاری خارجی به حوزه وزارت اقتصاد ملحق کردیم.
داود محمدی رییس کمیسیون اصل 44 مجلس شورای اسلامی هم در این برنامه؛ الکترونیکی شدن گمرک را گام مهمی در مبارزه با قاچاق کالا و ارز ارزیابی کرد و گفت: به گمرک تکلیف شده است که از سیستم قدیمی و سنتی خارج شود و به سمت سیستم نوین و الکترونیکی حرکت کند که البته گام های خوبی هم برداشته شده است و پنجره واحدی میان گمرک، سازمان استاندارد، وزارت بهداشت و نیروی انتظامی ایجاد شده است.
وی افزود : باید تجهیزات دستگاه های مربوط به ویژه گمرک ارتقاء یابد .
ممنوعیت واردات کالاهای مشابه تولید داخل از طریق ملوانی
معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران از ممنوعیت واردات کالاهای مشابه تولید داخل از طریق ملوانی خبر داد.
فرود عسگری در بخشنامهای به ناظران،
مدیران کل و مدیران گمرکات اجرایی کشور اعلام کرد: با توجه به تأکیدات مقام
معظم رهبری و سیاستهای راهبردی دولت مبنی بر لزوم حمایت از تولید داخلی و
اشتغال مولد و پایدار، از ورود کالاهای مشابه تولید داخل مانند پوشاک،
کیف، کفش، میوه، خشکبار و اقلامی از این قبیل به صورت ملوانی و گذرمرزی
ممانعت شود.
فرود عسگری تصریح کرد: وزارت کشور نیز این بخشنامه را به استانداران خود
ابلاغ کرده و واردات کالاهای مذکور چه به صورت تجمیعی و چه به صورت خرد به
صورت ملوانی و بخشهای فاقد تعرفه ممنوع است.
این اقلام باید صرفاً براساس مصوبات هیأت وزیران و در چارچوب مقررات صادرات و واردات انجام پذیرد.
انتصابات جدید در گمرک ایران
رئیس کل گمرک ایران طی حکمی آقای علی اکبر شامانی را به سمت مدیرکل دفتر صادرات منصوب کرد.
وی پیش از این سرپرستی آن دفتر را برعهده داشت.
همچنین دکتر کرباسیان در حکم دیگری رضا نیکروشت را به سمت مدیر کل گمرک قزوین منصوب کرد. وی پیش از این سرپرست گمرک قزوین بود.
در حکم دیگری از علی رحیمیان معاون توسعه مدیریت و منابع گمرک ایران آقای
مسلم احمدی نصر به سمت مدیر و آقای شهرام تجلی به سمت معاون گمرکی گمرک
خسروی و آقای فرید حقپناه به سمت مدیر گمرک پرویزخان منصوب شدند.
مسلم احمدی نصر نیز پیش از این سرپرست گمرک خسروی و فرید حق پناه سرپرست گمرک پرویزخان بود.