الزام وزارت کشور به افزایش ناوگان حمل و نقل عمومی
نمایندگان مجلس شورای اسلامی، وزارت کشور را به افزایش ناوگان حمل و نقل عمومی به میزان سالیانه 5 درصد با اولویت کلان شهرها و شهرهای بزرگ موظف کردند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، نخستین دستور کار امروز نمایندگان مجلس ادامه بررسی لایحه هوای پاک است.
نمایندگان مجلس با تصویب ماده 10 این لایحه، وزارت کشور را موظف کردند از محل درآمدهای عمومی شهرداری و بودجه عمومی خود در قانون بودجه (هر یک به میزان 50 درصد)، ناوگان حمل و نقل عمومی درون شهری را به میزان سالیانه 5 درصد با اولویت کلان شهرها و شهرهای بزرگ افزایش دهد.
نمایندگان مجلس همچنین تبصره ماده 9 را نیز که از جلسه قبلی باقی مانده بود به این شرح تصویب کردند که خودروهای برقی - بنزینی، موتور سیکلت ها و خودروهای الکتریکی تولید داخل از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند.
مخالفت مجلس با یک فوریت طرح "اداره و نظارت بر صدا و سیما"
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب یک فوریت طرح "اداره و نظارت بر صدا و سیما" مخالفت کردند.
طرح اداره و نظارت بر صدا و سیما با قید یک فوریت در جلسه علنی امروز مجلس مطرح شد.
پس از اظهار نظر نمایندگان موافق و مخالف طرح، یک فوریت آن به رای گذاشته شد که از مجموع 230 نماینده حاضر در صحن علنی 114 نفر به آن رای موافق، 66 نفر رای مخالف و 5 نفر نیز رای ممتنع دادند و 45 نماینده به رغم حضور در صحن علنی در رای گیری شرکت نکردند.
درصد آراء موافقان این طرح 49 درصد بود بنابراین یک فوریت طرح تصویب نشد و آقای لاریجانی گفت: طرح به صورت عادی در دستور کار قرار می گیرد.
مجلس از پاسخهای زنگنه درخصوص قراردادهای نفتی قانع شد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از توضیحات زنگنه، وزیرنفت درباره نحوه و چگونگی قراردادهای نفتی، از پاسخ های وی قانع شدند.
نمایندگان در نشست علنی امروز (یکشنبه، 20 فروردین) مجلس شورای اسلامی در بررسی طرح سوال حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده مردم شاهین شهر از بیژن زنگنه، وزیر نفت درخصوص ایرادات اصلی در الگوی پیشنهادی قراردادهای جدید نفتی و تضاد آن با سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و سایر قوانین و با عدم طی شدن تشریفات قانونی و در نظر نگرفتن منافع ملی، پس از استماع سوالات این نماینده و توضیحات زنگنه، از پاسخ های وزیر نفت قانع شدند.
نمایندگان با 56 رأی موافق، 125 رأی مخالف و 10 رأی ممتنع از مجموع 225 نماینده حاضر در صحن، سوال مطرح شده از وزیر را وارد ندانستند.
اسدالله قره خانی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در تشریح سوال حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده مردم شاهین شهر از بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت درباره اینکه چرا به رغم عدم اصلاح ایرادات اصلی در الگوی پیشنهادی قراردادهای جدید نفتی و تضاد آن با سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و سایر قوانین و با عدم طی شدن تشریفات قانونی و در نظر نگرفتن منافع ملی، وزارت نفت در پی اجرایی کردن این قراردادهاست گفت: در اجرای ماده 209 آیین نامه داخلی مجلس و در پاسخ به نامه شماره 35244/232 مورخ 1395.05.25 هیئت رئیسه محترم مجلس شورای اسلامی، به استحضار می رساند که سوال فوق در جلسه تاریخ 1395.08.04 این کمیسیون با حضور آقای مهندس زنگنه وزیر نفت مورد بررسی قرار گرفت.
در این جلسه آقای حاجی نماینده سوال کننده سوال خود را بدین شرح مطرح کرد: براساس کدام مجوز قانونی 50 درصد اختیار اخذ تصمیمات نهایی فنی، مالی و حقوقی در چارچوب قراردادهای جدید نفتی از نماینده حکومت اسلامی جهت اعمال حاکمیت انفال برای مدت حداقل 20 تا 25 سال اعتبار قرارداد سلب شده است. این در حالی است که هیئت دولت به طور اعم و وزارت نفت به طور اخص، نمی توانسته در مقام نمایندگی حکومت اسلامی در اعمال اصل کلی حاکمیت بر تولید، اقدام به ایجاد کارگروه مشترک مدیریت با طرف دوم قرارداد به همراه اعطای صلاحیت کلی اخذ تصمیمات نهایی راجع به مواردی که بسیاری از آنها ذاتاً در صلاحیت اصل کلی حاکمیت بر تولید حکومت اسلامی و غیر قابل واگذاری به غیر می باشد با صدور این تصویب نامه بنماید؟
مهندس زنگنه وزیر نفت در پاسخ ابراز داشت: مجوز قانونی ما مصوبه هیئت دولت است که مستند به جزء 3 بند (ت) ماده 3 و ماده 7 قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت است که مسیر قانونی آن طی شده و از لحاظ عدم مغایرت با قوانین نیز به تأیید ریاست مجلس رسیده است، در هر قراردادی یک کارگروه مشترکی برای بررسی اتخاذ تصمیم در خصوص مسائل فنی، حقوقی و مالی فی ما بین طرفین قرارداد وجود دارد که برای این نوع قراردادها نیز کارگروهی جهت تصمیم گیری در خصوص مسائل موجود در دوره طرح و نه دوره قرارداد پیش بینی شده است؛ که در واقع این کارگروه اجازه نمی دهد پیمانکار رأساً وارد عمل شود بلکه برای هر اقدامی نیاز به کسب نظر و موافقت کارفرما دارد. ضمنا این کارگروه در همه قراردادهای بیع متقابل هم وجود داشته و تاکنون بن بستی برای قراردادها ایجاد نکرده است.
آقای حاجی همچنین سوال داشت که بر اساس ماده 125 قانون برنامه پنجم توسعه، وزارت نفت برای صدور پروانه اکتشاف، توسعه و تولید منابع نفتی برای انعقاد قرارداد نفتی باید در قابل بودجه سنواتی تصویب مجلس را اخذ کند. چرا با وجود عدم تصویب مجوز صدور چنین پروانه هایی در قانون بودجه سال 1395 کل کشور، وزیر محترم قصد برگزاری اولین مناقصات براساس مدل جدید قراردادهای نفتی در سال 1395 را دارد؟
آقای زنگنه در پاسخ ابراز داشت: در تدوین الگوی جدید قراردادهای نفتی تمام اصول مطروحه در ماده 125 قانون برنامه پنجم توسعه از جمله نبودن تعهد دولت و تعهد بانک مرکزی رعایت شده است. در این ماده مقرر شده است وزارت نفت در سقف تولید یک میلیون بشکه نفت خام و 250 هزار متر مکعب گاز طبیعی با اولویت میدان های مشترک مجاز به عقد قرارداد است و باید انعکاس بودجه ای داشته و از این به بعد هم خواهد داشت اما اینگونه نیست که برای هر میدان به صورت جداگانه مجوز بودجه ای لازم داشته باشد.
سوال دیگر آقای حاجی در خصوص لحاظ نکردن «تحریم ناپذیری» و «حمایت از ساخت داخل» در اینگونه قراردادها بود که وزیر نفت در پاسخ اعلام کرد: در ماده 4 الگوی جدید قراردادهای نفتی به صراحت و به طور کامل این مهم لحاظ شده است.
آقای حاجی همچنین این پرسش را مطرح کرد که با توجه به توان فنی و مالی شرکت های داخلی در توسعه میدان آزادگان، چرا توسعه این میدان را در قالب قراردادهای جدید نفتی به شرکت توتال داده اید؟
آقای زنگنه نیز بیان داشت که هیچ اصراری در واگذاری این میدان به شرکت خاصی وجود ندارد بلکه وزارت نفت ضمن برگزاری مناقصه، توسعه این میدان را به هر شرکتی چه داخلی یا خارجی که توان فنی و مالی آن برای وزارت نفت اثبات شود، خواهد سپرد که البته با توجه به حجم منابع مالی مورد نیاز چندین میلیارد دلاری و نیز پیچیدگی فنی این میدان که موجب شده ضریب بازیافت آن زیر 5 درصد باشد، طی سالیان گذشته هیچ شرکت داخلی نتوانسته است موفقیتی در این امر داشته باشد.
سوال دیگر آقای حاجی در خصوص علت معرفی 52 میدان مستقل و مشترک برای واگذاری در قالب مدل جدید قراردادهای نفتی بود و ایشان معتقدند صرفا باید در میدان های مشترکی که خودمان توان توسعه نداریم اقدام به واگذاری به شرکت های خارجی کنیم.
وزیر نفت در پاسخ ابراز داشت که ما این میدان ها را صرفاً معرفی کرده ایم و با توجه به اینکه برای همه میدان های ما مشتری وجود ندارد، لذا ناچاریم میدان هایی را عرضه کنیم که درخواست کننده ای برای آن وجود داشته باشد.
در پایان آقای حاجی، نماینده سوال کننده اعلام کرد پاسخ های وزیر را قانع کننده نمی داند، از این رو کمیسیون انرژی مستند به ماده 209 آیین نامه داخلی قلمرو سوال را ملی تشخیص داد.
نمایندگان مجلس حملات موشکی امریکا به سوریه را محکوم کردند
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بیانیه ای حملات موشکی اخیر امریکا به کشور سوریه را محکوم کردند.
در این بیانیه که احمد امیرآبادی عضو هیئت رئیسه مجلس آن را قرائت کرد آمده است: حملات موشکی ایالت متحده امریکا به کشور سوریه نقض همه اصول و قواعد بین المللی و حاکمیت ملی کشورهاست.
این بیانیه می افزاید: در شرایطی که تروریست های تکفیری در سوریه با وجود حمایت های منطقه ای و برخی قدرت های بزرگ هر روز بیش از پیش توسط ملت سوریه محکوم به شکست های پیاپی می شود این اقدام نامشروع امریکا به نوعی در راستای حمایت از تروریست ها و ایجاد روزنه امید برای فرار از شکست و روحیه دادن به آنان تلقی می شود.
بی تردید براساس اعتراف سازمان ملل متحد، کلیه سلاح های شیمیایی دولت سوریه در سال های گذشته نابود شده است و اقدام خلاف حقوق بین الملل امریکا بدون تشکیل کمیته حقیقت یاب بهانه ای جز حمایت از تروریست ها و جلوگیری از پیروزی های مردم سوریه نیست اما آنچه مسلم است قول خداوند متعال است که می فرماید ان تنصرالله ینصرکم و یثبت اقدامکم.
در پایان بیانیه آمده است: ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی ضمن محکوم کردن حملات موشکی امریکا به کشور سوریه و نقض حاکمیت ملی کشور مستقل خواهان پاسخگویی مجامع بین المللی هستیم.
عضو هیئت رئیسه مجلس گفت: این بیانیه به امضای 228 نماینده حاضر در صحن علنی رسیده و تعداد امضاهای نمایندگان در حال افزایش است.
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور را قرائت کرد.
اکبر رنجبرزاده در جلسه علنی امروز (یکشنبه، 20 فروردین) مجلس شورای اسلامی تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور را به این شرح قرائت کرد:
محمدمهدی مفتح، نماینده مردم تویسرکان به رئیسجمهور درخصوص پرداخت خسارت به باغداران و کشاورزان تذکر داد.
هادی قوامی و هاجر چنارانی نمایندگان اسفراین، نیشابور و فیروزه به اتفاق 44 نفر از نمایندگان به وزیر نفت درخصوص جلوگیری از واردات بیرویه "لولههای بدون درز" با توجه به وجود کارخانه "لوله گستر" در داخل کشور و حرام، غیرقانونی و غیر شرعی بودن آن با توجه به شعار سال تذکر دادند.
پروانه مافی نماینده مردم تهران به وزیر کشور درخصوص رسیدگی به آسیبهای اجتماعی در محل پروژه انتقال خط راهآهن تهران - تبریز واقع در محل 17 کلانشهر تهران تذکر داد.
جلال محمودزاده نماینده مردم مهاباد به رئیسجمهور درخصوص دلایل اجرا نشدن وعده ایجاد مرکز مطالعات اقوام در استان آذربایجان غربی و فرهنگستان زبان و ادبیات کردی تذکر داد.
نادر قاضیپور و علیرضا محجوب نمایندگان ارومیه و تهران به وزیر صنعت درخصوص تسریع در تولید آلومینا در سراب که بیش از سه دهه هنوز کار به سرانجام نرسیده است و به وزیر راه و شهرسازی درخصوص جلوگیری از اشرافیگری و تجملگرایی در اداره بنادر و دریانوردی دریاچه ارومیه تذکر داد.
نادر قاضیپور، علیرضا محجوب و شهروز برزگر به وزرای تعاون و صنعت درخصوص جلوگیری از اخراج کارگران کارخانه داروگر و به وزیر علوم درخصوص جلوگیری از افزایش بیرویه شهریه دانشجویان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تذکر دادند.
محمدرضا ملک شاهیراد نماینده خرم آباد به وزیر بهداشت درخصوص عملکرد ضعیف رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان تذکر داد.
احمد مرادی نماینده مردم بندرعباس، قشم و ابوموسی به وزیر نفت درخصوص عدم اجرای کامل گازرسانی به مردم شهرستان حاجیآباد که موجب نارضایی آنها شده و به وزیر راه و شهرسازی درخصوص عدم ایجاد دیوار حفاظتی در جزیر هرمز که موجب ایجاد خطر برای مردم و تخریب منازل آنها به دلیل امواج دریا شده، تذکر داد.
محمد ابراهیم رضایی نماینده مردم خمین به رئیس جمهور درخصوص ضرورت اعمال نظارت بیشتر و تغییر مدیریت سازمان استاندارد به دلیل ضایع کردن حقوق مردم و ازهمگسیختگی مدیریت و وجود فساد مالی در مدیریت این دستگاه تذکر داد.
محمدجواد ابطحی نماینده خمینیشهر به وزیر نفت درخصوص ضرورت توقف فوری عملیات حمل و نقل مَیعانات نفتی در شرکتهای بَرَند و همچنین جلوگیری از واردات بیرویه لوله ازجانب شرکتهای تابع وزارت نفت در سال «اقتصاد مقاومتی: تولید و اشتغال» تذکر داد.
علی مطهری نماینده مردم تهران به وزیر اطلاعات درخصوص علت بازداشت طولانی مدت خانم هنگامه شهیدی؛ فعال رسانهای که به اعتصاب غذای وی منجر شده است تذکر داد.
حسن سلیمانی نماینده مردم کنگاور، صحنه و هرسین به وزیر نیرو درخصوص تسریع در اتمام عملیات جمعآوری و دفن فاضلاب شهرهای حوزه انتخابیه خود در اجرای طرحهای تامین آب شرب صحنه، کنگاور هرسین و تسریع در اجرای پروژه تصفیهخانه شهر هرسین برای آب شرب و به وزیر نیرو درخصوص تسریع در انجام عملیات بدنه سدهای کبوترلانه در کنگاور و قشلاق در صحنه که بلاتکلیف رها شده است و شروع عملیات خطوط انتقال برای آنها، تذکر داد.
عباس گودرزی نماینده بروجرد به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه با گذشت 10 سال از آغاز عملیات اجرای بیمارستان آیت الله بروجردی و وعدههای متعدد برای بهرهبرداری و حتی سفر وزیر و معاونان او به این شهر، اما این بیمارستان همچنان تکمیل نشده و این مسئله موجب رنجش خاطر مردم شهرستان اشتران و روستاها شده است لذا به منظور صدور دستور برای اقدام ویژه تذکر داد.
محمدمهدی مفتح نماینده تویسرکان به رئیسجمهور درخصوص پرداخت خسارت باغداران و کشاورزان تویسرکان تذکر داد.
محمدعزیزی نماینده ابهر به وزیر بهداشت درخصوص تسریع در جذب نیروهای بیمارستان جدیدالتاسیس الغدیر ابهر با توجه به افتتاح در اردیبهشت ماه تذکر داد.
تقدیر نمایندگان از نیروی انتظامی
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: 191 نفر از نمایندگان در نامه ای از تلاش های نیروی انتظامی در ایام تعطیلات عید نوروز تقدیر کردند.
احمد امیرآبادی فراهانی افزود: نمایندگان در این نامه از تلاش های موثر و حضور فعال نیروهای انتظامی جمهوری اسلامی ایران برای تامین نظم و امنیت و برقراری تعطیلات توام با آرامش و آسایش هموطنان در ایام نوروز تقدیر کردند.
ارجاع ماده مربوط به ضوابط زیست محیطی در احداث کارخانجات به کمیسیون کشاورزی مجلس
نمایندگان مجلس شورای اسلامی ماده مربوط به رعایت ضوابط زیست محیطی کارخانه های صنایع را به منظور بررسی بیشتر به کمیسیون کشاورزی مجلس ارجاع کردند.
نمایندگان در نشست علنی امروز (یکشنبه، 20 فروردین) مجلس شورای اسلامی در بررسی لایحه هوای پاک با ارجاع ماده 11 این لایحه با 149 رأی موافق، 21 رأی مخالف و 7 رأی ممتنع از مجموع 237 نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
در ماده11 این لایحه به لزوم رعایت ضوابط و معیارهای محیطزیستی در احداث کارخانه ها و کارگاه ها، واحدها و صنایع نفتی و گازی، واحدهای عملیات معدنی و خدماتی جدید و توسعه و تغییر محل و یا خط تولید کارخانه ها و کارگاه های موجود اشاره شده است.
اعلام وصول سوالات سهگانه موسوی لارگانی از وزیر راه و شهرسازی
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی سه طرح سوال موسوی لارگانی، نماینده مردم فلاورجان از آخوندی وزیر راه و شهرسازی را اعلام وصول کرد.
غلامرضا کاتب در نشست علنی امروز (یکشنبه، 20 فروردین) مجلس شورای اسلامی، موارد اعلام وصولی را به این شرح قرائت کرد:
- سوال ملی سیدناصر موسوی لارگانی، نماینده مردم فلاورجان از وزیر راه و شهرسازی درباره علت واگذاری کترینگ راه آهن به شرکت خارجی.
- سوال ملی سیدناصر موسوی لارگانی، نماینده مردم فلاورجان از وزیر راه و شهرسازی در خصوص علت رکود صنعت ساختمان و چگونگی وضعیت مسکن مهر و جایگزین آن.
- سوال ملی سیدناصر موسوی لارگانی، نماینده مردم فلاورجان از وزیر راه و شهرسازی در خصوص علت عدم حمایت از طرح تولید ملی و اقدام به واردات ریل به رغم تولید داخلی.
- طرح انتزاع سازمان ثبت اسناد و املاک کشور از قوه قضاییه و الحاق آن به وزارت کشور.
- طرح الحاق یک تبصره به ماده 12 قانون رفع موانع تولید و ارتقای نظام مالی کشور.