پخش زنده
امروز: -
باب شدن حکاکی شرف الشمس بر روی نگین انگشتر، وسیله ای برای سودجویی تعدادی از افراد شده است.
به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری صدا و سیما ، کمتر کسی است که در روزهای نزدیک شدن به ۱۹ فروردین عبارت «شرف الشمس» را نشنیده باشد. حتی در این سال ها انواع و اقسام آگهی ها برای پیش ثبت نام (!) حکاکی انگشتر در این روز هم بر روی دیوارهای شهر دیده می شود.رسول اعظم صلی الله علیه وآله انگشتر به دست راست میکرد و انگشتر با نگین عقیق، عقیق سرخ، یاقوت، فیروزه، بلور، جزع یمانی و زمرد را مستحب میشمرد.انگشتر عقیق به دست کردن برای نماز و نیز نگاه کردن به کف دست در قنوت استحباب دارد;و به حسب روایاتی که داریم ثواب نیز دارد و باعث زیاد شدن ثواب و فضیلت نماز هم میشود واز باب نمونه از امام صادق (ع) نقل شده که هیچ دستی که برای دعا به سوی خدا بالا میرود محبوبتر از دستی که در آن انگشتر عقیق باشد نیست.انگشتر عقیق در صورتی که حلقه آن طلا نباشد برای مردان جایز است و استفاده از طلا برای مردان حرام است.
حجت الاسلام و المسلمین سید رضا قلمکاریان اصفهانی پژوهشگر و کارشناس نجوم اسلامی در گفتگو با خبرگزاری حوزه با بیان این که در روزهای فروردین بعضی از مردم به تکاپو می افتند تا برای 19 فروردین احکام و آداب و اعمال خاصی اجرا کنند گفت: این اعمال و آداب را نمی توان به شریعت و دین منتسب کرد، زیرا بر اساس بررسی های انجام شده و نظر برخی علما منبع و سند معتبر دینی و روایی برای این موضوع یافت نشده است. وی با اشاره به این که این موضوع صرفا در کتب منجمان قدیم، آن هم برای تمام اجرام منظومه ی شمسی بیان شده است افزود: در نجوم قدیم موضعی در مدار اجرام منظومه ی شمسی تعریف شده به نام شرف که در مقابل آن هبوط است و این موضوع فقط مخصوص خورشید نیست و برای ماه و زهره و مشتری و زحل و ... هم صادق است. این کارشناس نجوم اسلامی در ادامه «شرف و هبوط» را تنها یک داده ی نجومی عنوان کرد و خاطرنشان کرد: این که ما بیاییم صرفا روی بخشی از داده های یک شاخه ی خاص انگشت بگذاریم و آن را بزرگ کنیم نیاز به ارزیابی، بررسی و مطالعه دارد و تاکنون گزارشی مستند و جامع که ثابت کننده ی تمایز یا برتری «شرف الشمس» نسبت به بقیه باشد تهیه نشده است. وی با اشاره به این که شرف الشمس سالی یک بار اتفاق می افتد خاطرنشان کرد: به نظر من مردم باید بیشتر به «شرف قمر» توجه کنند زیرا اولا در هر ماه قمری تکرار می شود و ثانیا آداب و آثاری که منجمان قدیم برای آن بیان کرده اند کاربردی بیشتر دارد.
شرف الشمس، لزوما 19 فروردین نیست!
این کارشناس نجوم اسلامی در توضیح شرف الشمس گفت: در طول دایره ی بروجی
هنگامی که خورشید به 19 درجه می رسد حالت شرف الشمس اتفاق می افتد. حتی بین منجمان
قدیم هند و یونان در این زمینه اختلاف است و برخی این پدیده را به اردیبهشت منسوب می
کنند که به نظر می رسد درست باشد. مردم توجه کنند این موضوع نیاز به بررسی و مطالعات
نجومی دارد.
آیا نقش «شرف الشمس» فقط بر روی نگین باید حک شود؟
حجت الاسلام والمسلمین قلمکاریان اصفهانی با بیان این که آنچه در کتاب های قدیم بیان شده است «ترسیم نقش هایی خاص بر روی صفحه ی زرد» است افزود: این کار هیچ اختصاصی به نگین زرد ندارد. متاسفانه این کار در سالیان اخیر به بازارگرمی برخی صنف ها تبدیل شده است تا جایی که در برخی شهرها در کنار امام زاده ها عده ای جمع می شوند و از این راه کاسبی راه می اندازند.به نظر می رسد ترسیم این نقوش بر روی انگشتر بر اساس یک ساختار سلوکی خاص به نتیجه می رسد و استادان این موضوع باید اذن و نظر بدهند نه این که هر «دست فروش»، حکاکی این کار را انجام دهد.
اما از سوی دیگر در وبسایت منتسب به علامه حسن زاده آملی هم آمده است که
حک کردن نقشهای خاص که نشانه اسم اعظم است، برنگین عقیق اصل ، نیاز شناخت ساعت خاص
آن و اساتید فن دارد و از عهده هر کس خارج است.