حمله موشکی آمریکا به سوریه و حقوق بین الملل
حمله هوایی آمریکا به سوریه نقض آشکار اصول و قوانین در حقوق بین الملل است.
حمله هوایی آمریکا به سوریه نقض آشکار اصول و قوانین در حقوق بین الملل است.
آمریکا به بهانه استفاده ارتش سوریه از سلاح شیمیایی در خان شیخون ساعت 3 و 42 دقیقه بامداد روز جمعه در تجاوزی آشکار دهها موشک به سمت یکی از پایگاه های هوایی ارتش سوریه شلیک و خسارات زیادی به این پایگاه وارد کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) از دمشق، ستاد کل ارتش و نیروهای مسلح سوریه در بیانیه ای تاکید کرد تجاوز آشکار آمریکا به یکی از پایگاه های هوایی این کشور در حمص نقض آشکار همه قوانین و اصول بین المللی است و این پیام غلط را به گروههای تروریستی داده است تا به استفاده از سلاح های شیمیایی در سوریه ادامه دهند.
آمریکا درحالی انگشت اتهام درخصوص حادثه خان شیخون را به سمت دولت سوریه نشانه گرفته که خود اذعان کرده است هنوز اطلاعاتی از این حادثه ندارد.
از سوی دیگر سوریه عضو سازمان منع گسترش سلاح های شیمیایی است و بیانیه های متعددی را در این خصوص صادر کرده است و در سال 2016 سازمان منع گسترش سلاح های شیمیائی محتوای بیانیه صادره توسط سوریه را تائید کرده است.
نکته جالب این است که مردم آمریکا معتقدند آمریکا در جنگ علیه سوریه به دروغ متوسل شده که برخی از آنها در اعتراض به حملات موشکی آمریکا علیه سوریه در نیویورک تظاهرات کردند. معترضان با بیان این که دلایل دولت آمریکا برای ثابت کردن دست داشتن نظام (حکومت) سوریه در حمله شیمیایی خان شیخون کافی نیست، مخالفت شان را با مداخله آمریکا در مناقشه های خارجی ابراز داشتند.
به گزارش شبکه تلویزیونی الحره یکی از تظاهر کنندگان در این باره تصریح کرد: «این جنگ همچون جنگهای دیگر آمریکا بر دروغ استوار است. ما می توانیم به ویتنام، یوگسلاوی، لیبی، عراق و افغانستان باز گردیم. هر جنگ آمریکایی به ویرانی فراگیر منجر می شود.»
در مقررات بین المللی اصل «منع توسل به زور» قاعدهای است که کشورها را موظف مینماید تا از تجاوز و استفاده از نیروی نظامی به عنوان نماد اصلی توسل به زور علیه دولت و کشور دیگر پرهیز کنند، ولی آمریکا با تجاوز دیروز خود به کشور مستقل سوریه این قاعده آمره در حقوق بین الملل را نقض نمود.
دو اصل «احترام به حاکمیت دولت ها» و «عدم مداخله در امور داخلی» از اصول و قواعد بنیادین در حقوق بین الملل است، لذا در بند 4 ماده 2 آمده است: «کلیه اعضاء در روابط بینالمللی خود از تهدید به زور یا استفاده از آن علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشوری یا از هر روش دیگری که با مقاصد ملل متحد مباینت داشته باشد، خودداری خواهند نمود».
طبق قوانین و مقررات موجود در حقوق بینالملل، هیچ کشوری نمیتواند بدون اجازه حاکمیت قانونی کشور دیگری و همچنین بر اساس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل به مرزها تعدّی یا در امور داخلی آن کشور دخالت نماید و گرنه مصداق «تجاوز» و «اشغالگری» محسوب می گردد. بنابراین هرگونه مداخله بدون رضایت کشور مورد مداخله یا شورای امنیت مصداق نقض اصل حاکمیت ملی دولت ها و اصل منع مداخله در امور داخلی کشورها محسوب می گردد.
اما حمله هوایی آمریکا به سوریه پیش داوری واشنگتن درباره مسئولیت داشتن دمشق در حمله شیمیایی به شهرک خان شیخون در استان ادلب در حالی است که شورای امنیت سازمان ملل هیچ قطعنامه ای در مورد حمله شیمیایی اخیر سوریه تصویب نکرده است و همچنین این حمله بدون موافقت دولت مستقل سوریه بوده است.
از سوی دیگر تجاوز آمریکا نه تنها نقض روح قوانین و قواعد آمره در حقوق بین الملل است بلکه باعث تضعیف ابتکارات چندجانبه برای پایان دادن به تروریسم و افراطی گری در سوریه گردد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، معاون نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد روز جمعه اعلام کرد حمله هوایی آمریکا به سوریه " تلاشی برای منحرف کردن توجهات از کشته شدن غیر نظامیان در عراق و سوریه بود که بر اثر اقدامات یکجانبه صورت می گیرد." فیصل المقداد همچنین تاکید کرد آمریکا با اقدام یکجانبه خود در تهاجم به سوریه ثابت کرد تهدیدی برای امنیت و صلح منطقه و جهان است.
بنابراین تجاوز بدون اطلاعات واقعی و درست آمریکا به سوریه نقض اصول و قواعد بنیادین نظیر؛ منع توسل به زور، همکاری بین المللی، حاکمیت ملی دولت ها و منع مداخله در امور داخلی کشورها در حقوق بین الملل محسوب می شود و باید از سوی سازمان ملل و شورای امنیت به این تجاوز غیرقانونی آمریکا پاسخ داده شود.
مسلم ملکی